KEMEA Yamaha vanuit Agueda Portugal

Na vier jaar afwezigheid op de GP kalender verscheen dit jaar Agueda opnieuw in de lijst. De mooie Portugese omloop heeft een unieke ondergrond en staat altijd garant voor mooie wedstrijden. Net zoals vorige week in Italië was het opnieuw warm, maar ditmaal was de hitte wel beter te verdragen dan vorige week in Ottobiano.

Met nog maar eens een snelste tijd in de time practice, ging Benoit Paturel met een goed gevoel naar de kwalificatiereeks. Ondanks een goede start viel de Fransman in de eerste ronde vele plaatsen terug en na een zware crash in de tweede ronde, waarbij hij in contact kwam met een andere rijder en vast raakte onder de motor, was hij allerlaatste. Hij kwam uiteindelijk nog terug naar de 23e plaats. Alvin reed een goeie wedstrijd en mocht op zondag als 9e naar het starthekken. Brent reed halfweg de wedstrijd net buiten de top 10 toen hij in de fout ging en terugzakte naar de 16e stek.

Alvin was op zondag de beste KEMEA rijder bij de start van de eerste reeks en reed net buiten de top 10. Benoit en Brent volgende wat verder op de 17e en 18e plaats bij het eerste timing punt. Door het overvloedige sproeien lag de omloop er heel verraderlijk bij en doordat Ostlund iets te voorzichtig was, viel hij terug naar de 19e plaats. Hij herpakte zich erna terug en kwam uiteindelijk als 14e over de finish. Paturel en Vandoninck schoven aanvankelijk samen op tot binnen de top 10. Brent strandde op de negende plaats en Benoit kon na een late extra inspanning nog tot op de zesde plaats raken.

In de tweede reeks verschilde het scenario amper van de eerste manche. Alle KEMEA Yamaha rijders zaten in de openingsfase buiten de top 10 en hadden dus dezelfde missie als in de eerste wedstrijd. Paturel was andermaal vrij indrukwekkend en reed snelle rondetijden. Hij kwam terug tot de vierde plaats en finishte op slechts enkele seconden van de derde. Benoit werd vijfde in de eindstand en schuift in de WK stand 1 plaats op naar de vierde plaats. Brent kwam als zevende over de streep en werd ook zevende in de daguitslag. Ook hij schuift in de WK stand 1 plaats op en is nu 9e. Alvin finishte als 12e, werd 12e in de eindstand en net zoals de anderen schuift hij, met het oog op de zomerbreak van drie weken, een plaats op in de tussenstand van het WK. De Zweed staat nu 13e.

Benoit Paturel: “ Na de crash zaterdag in de kwalificatie had ik een slechte startplaats voor de wedstrijden en slaagde ik er niet in goed van start te gaan. Ik moest in beide reeks van achteraan terugkeren maar was uiteindelijk vrij tevreden met mijn snelheid en het goeie gevoel op de omloop. Om op het podium te komen heb je echt een goeie start nodig, dus het doel is hierop verder te focussen in de break en het goeie gevoel op de motor te behouden.”

Brent Vandoninck: “ Gezien de omstandigheden ben ik nog vrij tevreden met het resultaat in Agueda. Ik weet dat ik beter kan dan dit en ook het team weet dit, maar ik heb het ganse weekend gesukkeld om een goed gevoel te krijgen in de wedstrijden. Mijn pols is ook nog niet wat het moet zijn en was vrij pijnlijk op deze omloop. Ik moest echt mijn lijnen kiezen en anticiperen om zo weinig mogelijk schokken op te vangen. Ik ben wel blij nu dat we enkele weken geen wedstrijd hebben. Ik zal deze week alvast niet rijden om de pols te laten rusten en wil me daarna optimaal voorbereiden voor Loket zodat ik daar uitgerust aan de start sta en mijn echte potentieel kan laten zien.”

Alvin Ostlund: “ Dit was niet mijn beste weekend. Ik vond het ganse weekend mijn draai niet op de omloop en had moeite om een goed ritme te vinden. Mijn starten waren goed op zondag, maar ik was niet agressief genoeg in de eerste ronden en verloor veel plaatsen. Uiteindelijk is 12e niet helemaal slecht, maar ik ben niet tevreden. Ik train deze week verder in België en trek daarna voor enkele weken terug naar Zweden om mij voor te bereiden op Loket”.