X

AMA: Eindelijk die 450 titel voor Eli Tomac!

Om z’n theoretische kansen gaaf te houden moest Marvin Musquin alles op alles zet in de laatste manche van het seizoen! Alleen een overwinning zou genoeg zijn en dan had de Fransman ook nog een portie geluk nodig. Een zichtbaar zenuwachtige Eli Tomac was in de tweede manche slecht weg maar had voldoende aan een vijfde plaats om zich te verzekeren van de titel!

Na zoveel keer als tweede te zijn geëindigd in een kampioenschap viel er vandaag duidelijk een zwaar gewicht van de schouders bij Eli Tomac. Ook het voorbije outdoor seizoen bleek een emotionele achtbaan voor de Monster Energy Kawasaki coureur. Tomac had mechanische problemen, enkele erg zwakke wedstrijden én hij kreeg met Marvin Musquin en Blake Baggett ook twee taaie rivalen voor de titel.

In de eerste manche maakte ET3 ook vandaag een dom foutje in de achtervolging op Jeffrey Herlings. Dankzij een vijfde en een zesde plaats haalde hij echter alsnog de titel binnen. In de eindafrekenig heeft de 24-jarige Alpinestars piloot uiteindelijk 17 punten voorsprong op Musquin en 19 op Baggett.

Een zorgeloze en bevrijde Tomac volgende week aan de start voor de MXGP in Jacksonville is uiteraard goed nieuws voor alle fans!

Eli Tomac: “Ik moet toegeven dat mijn ego me te pakken, kreeg in de eerste manche. Het was dom om uitgerekend vandaag de confrontatie aan te gaan met Herlings. Dat gaf me stof tot nadenken tussen de races. Maar ik ben zo blij dat ik uiteindelijk mijn eerste 450 titel te pakken heb. Ook dit jaar was het een rollercoaster met ups en downs. De titel pakken bij de grote jongens is een droom die ik al mijn hele leven had die nu uitkomt! Eigenlijk besef ik nog niet echt wat er gebeurd is denk ik.”

450MX AMA Nationals eindstand na 12 ronden
1. Eli Tomac 470
2. Marvin Musquin 453
3. Blake Baggett 451
4. Dean Wilson 340
5. Cole Seely 330
6. Justin Bogle 308
7. Cooper Webb 268
8. Weston Peick 268
9. Martin Davalos 263
10. Jason Anderson 216

Foto’s: Monster Energy Kawasaki