X

Racerapport nevenreeksen MX Festival Wachtebeke

Niet alleen bij de Inters werden de toeschouwers in Wachtebeke getrakteerd op boeiende wedstrijden. Ook in de overige categorieën werd het een interessante strijd tussen de MCLB en BMB rijders. Wie alle resultaten van de BMB getimede klassen wil nalezen, kan hier terecht. Voor Nieuwelingen B & Dames Open, Nieuwelingen MX1 & MX2, Quads, sidecars en vrijetijdsrijders klik je hier.

Nationalen MX2

‘Local hero’ Ian De Sweemer had in z’n eigen Wachtebeke heel wat supporters achter de omheining staan. Toch slaagde de KTM-rijder er niet in om in eigen gemeente de reekszeges te pakken. Het was Waals-Brabander Gordano Natale die zich in beide manches het sterkst toonde op Domein Puyenbroeck, telkens voor De Sweemer en Jérome Benonit.

Ian De Sweemer deed wat hij kon, maar moest tweemaal de duimen leggen voor Gordano Natale.

 

Bij de Nationalen 125 ging de eindzege naar BK-leider Killigan Delroeux. De Waal won voor Indonesiër Delvintor Alfarizi én Nicolay Malinov. Ian De Sweemer hield de eindzege in het eigen Wachtebeke en werd op het podium geflankeerd door Jens Hendrickx en Michael Bruyninckx. Gordano Natale pakte de MX1-eindzege. Jérôme Benonit en Donny Schmidt mochten mee op het podium.

Jeugd 85cc

Er was geen twijfel over wie de sterkste 85cc-rijder was in Wachtebeke. Die eer kwam Avo Tack toe. Tack overklaste zijn reeksgenoten en schreef autoritair beide manches op z’n naam. In de eerste manche gebeurde dat met een voorsprong van dik 21′ op Ugo Moors. Thomas Claro werd derde. In de herneming zou Tack oppermachtig blijken. De West-Vlaming won 37 seconden voorsprong op Moors. Moors kon op de streep nog de aandringende Thomas Claro afhouden. In die volgorde stonden Tack, Moors en Claro ook op het eindpodium.

In de 85cc stond er geen maat op Avo Tack.

Juniors

Ondanks hun lichtere motoren bleken de MX2-rijders de sterkste Junioren in Wachtebeke. Het was Lucas Derycke die de eerste manche op z’n naam schreef voor MCLB-rijder Gilles Colanbeen en Thomas Delvoy. Mavric Pichrit was de snelste MX1-rijder op plaats 4. In de herneming bleek Lucas Derycke opnieuw de snelste. Op 2 en 3 volgden Caine Van Pottelberg en Gilles Colanbeen. Pichrit werd op de vierde plaats opnieuw de beste MX1-rijder.

De eindzege bij de Juniors MX2 ging logischerwijs naar Lucas Derycke voor Gilles Colanbeen en Caine Van Pottelberg. Bij de Juniors MX1 won Mavric Pichrit voor Jonas Dockx en MCLB-rijder Pieter Swertvaegher.

Experts

Net als op de Keiheuvel stond er ook in Puyenbroeck geen maat op Jan Blanquaert. De veteraan uit Laarne schreef beide manches op zijn naam. In de eerste manche had Blanquaert zelfs dik 32 sec. voorsprong op tweede man Dimitri Lemercier, Frédéric Brumenil werd derde. In de tweede manche werd Brumenil tweede voor MCLB-rijder Benny D’Haemers.

Blanquaert werd de verdiende eindwinnaar bij de Experts MX2 voor Dimitri Lemercier en MCLB-rijder Nico Vander Elst. Op het MX1-podium werd Frédéric Brumenil door MCLB-rijders Benny D’Haemers en Heikki Dult geflankeerd.

Lars Derboven, snelste in de tijdstraining en twee keer tweede bij de Beloften.

Beloften 125cc

Op papier leken de Beloften van de BMB in het nadeel tegenover hun tegenhangers van de MCLB. Sommige MCLB-Beloften zaten immers op een 250F-machine. In de praktijk bleken de BMB-rijders een maatje te groot te zijn voor hun MCLB-collega’s. Lars Derboven zette ‘s ochtends de snelste tijd neer in de trainingen. De Heylen Vastgoed-rijder ging daarmee Romain Delbrassine en Ilan Heirwegh vooraf. Wannes Van de Voorde werd pas vierde, op iets meer dan 1 seconde van Derboven. In de manches zelf, verloste BK-leider Van de Voorde de tegenstand vlug van alle mogelijk illusies. Van de Voorde kwam als leider uit de startschermutselingen en dat zou een hele manche zo blijven. Achter hem volgden Derboven, Delbrassine en Lagrou. Leek Derboven Van de Voorde eventjes te kunnen bedreigen, dan zou het toch de rijder uit Sint-Katelijne-Waver zijn die het laken naar zich toe trok. Op de streep had de Denicol-rijder 18 seconden voorsprong op Derboven, die op zijn beurt 17 sec. voorsprong op Delbrassine had.

In de tweede manche bleek er opnieuw geen kruid gewassen tegen Wannes Van de Voorde. De Denicol-rijder demonstreerde opnieuw van start tot finish. Aan de finish bleek Van de Voorde een voorsprong van dik 20 sec. te hebben op Lars Derboven. Derboven knokte zich van een vierde plaats naar een tweede plaats en dat ging ten koste van Romain Delbrassine die zich neer moest leggen bij de Vlaamse overmacht. Het eindpodium bestond met Van De Voorde, Derboven en Delbrassine volledig uit BMB-rijders.

 

Seniors 

De BMB Seniors reden voor de gelegenheid samen met de Masters van de MCLB. En het was oud BMB-kampioen Christophe Hempte die toonde waarom hij dé Master van de MCLB Masters is. Hempte schreef beide manches op z’n naam. In de eerste manche ging de MCLB-rijder daarbij Julien Tarin en Alain Voermans vooraf. In de tweede manche werd voermans runner-up voor die andere MCLB-coryfee, Jurgen Paepe.

Hempte werd de logische eindwinnaar bij de MCLB Masters voor Jurgen Paepe én Henk Godderis. Bij de Seniors MX2 stonden alleen Jean-Michel Henaut en Kees Sep aan de start en in die orde ook op het podium. De eindzege bij de Seniors MX1 was voor Alain Voermans, voor Julien Tarin en Nikki Margetic.

Foto’s: Plan-B, Gunther Smeys