X

Vijf minuten met Thomas Kjer Olsen

Dat Thomas Kjer Olsen een goed rookie GP seizoen draaide is een groot understatement. De 2016 EMX250 kampioen werd immers meteen derde in het MX2 wereldkampioenschap, hij won zijn eerste Grote Prijs en pakte de titel in de Dutch Masters of Motocross MX2! Wij schoven bij de 20-jarige Deen aan tafel net voor zijn laatste uitdaging van het seizoen, de MX of Nations in Engeland.

Hey Thomas, wat heb jij zoal gedaan na de laatste GP in Frankrijk?
Thomas-Kjer Olsen: 
“Niet zoveel eigenlijk! Ik heb wat rust genomen. Tijd om thuis in Denemarken wat te relaxen. Het is een lang seizoen geweest en het is leuk om op deze manier toe te leven naar de MXoN.”

TKO met zijn bronzen WK plak in Villars-sous-Ecot!

Hoe kan je zo’n lang WK seizoen vergelijken met het EMX kampionschap?
TKO:
 “Er is inderdaad toch een behoorlijk verschil. Je rijdt de hele tijd tegen dezelfde rijders en dat voor 19 ronden. Dat zijn heel wat races, daar komen de voorbereidingswedstrijden voor het seizoen nog bij. Ook het vliegen en de overzeese GP’s laten zich toch voelen. Vorig jaar reed ik ook best veel wedstrijden want ik reed de ADAC nog naast de EMX250. Maar het WK is zo zwaar dat het je veel meer afmat.”

Je begon het seizoen zo goed dat het leek alsof je al jaren meedraaide in de GP’s!
TKO:
 “Dat kan je wel zeggen! In het begin liep het echt lekker maar tegelijk waren de resultaten een heel jaar beter dan wat we vooraf hadden verwacht. Zelfs met mijn resultaten op het eind, die minder spectaculair waren, ben ik niet ontevreden. Maar eens het competitiebeest gewekt wordt, wil je altijd meer! Na een overwinning of een podium wil je dat natuurlijk constant herhalen. Het blijjft wel een rookieseizoen natuurlijk waarin je dingen beter had kunnen doen en waarvan je veel leert. Ik denk dat het sowieso een positief eerste jaar was. En volgend jaar wordt nog beter!

Vanaf de eerste GP in Qatar reed Olsen mee vooraan.

In de MX of Nations rijd je dadelijk samen met jouw broer Stefan. Samen vormen jullie twee derde van Team Denmark, hoe gaaf is dat!?TKO: “Het is niet nieuw voor ons want ook in 2014 waren we allebei geselecteerd. Toch blijft het erg cool! Dat we samen beide beste rijders van Denemarken zitten, geeft een goed gevoel. Dat is iets wat maar weinig mensen kunnen zeggen. Normaal gesproken zouden we weer de A-finale moeten halen. Dat is alvast ons doel. Eerlijk gezegd weet ik niet wat de beste Deens prestatie ooit was!”

Jij bent de jongste van de Olsen broers. Wanneer merkte je dat je sneller was dan hem?
TKO: “Waarschijnlijk rond 2014? Maar het was niet één precies moment of zo wanneer ik hem voor het eerst versloeg… Het gebeurde meer gelijdelijk. Stefan is ook vijf jaar ouder dan ikzelf. Toen ik jonger was, vond ik het geweldig om ‘m proberen te verslaan. Natuurlijk was hij veel sneller toen ik pas begon. Daarom heb ik hem altijd goed in de gaten gehouden om van hem te leren.”

Showtime in de VS tijdens de USGP in Jacksonville.

De MX of Nations is een teamrace. Je rijdt samen met jouw broer en Nikolaj Larsen, hoe is die wedstrijd anders dan normaal?
TKO: “Ik wil toch ook een sterk resultaat neerzetten hoor, maar uiteindelijk is het inderdaad een teamwedstrijd. Daarom wil ik dat iedereen in het team sterk rijdt. Hoewel we niet in aanmerking komen voor het podium zou het wel super zijn als we de top-10 halen! Ik ga gewoon mijn uiterste best doen en dat geldt ook voor de andere jongens. Op de baan is het daarentegen ieder voor zich. Qua rijden is het dan ook een race als elke andere race.”

Wat vind je van de baan in Matterley Basin?
TKO:  “Ze hebben voor dit jaar wat wijzigingen aangebracht maar ik ken de baan zelf goed. Sinds 2012 rijd ik er al. Daardoor ben ik goed vertrouwd met de grond en ik amuseer me er altijd enorm. Ik denk dat de nieuwe layout zelfs nog beter zal zijn. Ik kijk echt uit naar het weekend. De sprongen zijn altijd vet en qua dirt kunnen er maar weinig banen tippen aan Matterley!”

TKO heeft de lat voor MX2 rookies wel erg hoog gelegd. Morgan Lesiardo is gewaarschuwd!

Het moet een kick zijn om voor het grootste publiek van het jaar te rijden? De vlaggen, het geschreeuw van de fans, de toeters… Ze noemen het niet voor niets de Olympische Spelen van de motorcross!
TKO: “Natuurlijk is het mega als je weet dat er zoveel mensen staan te kijken. Ik hoop ook echt dat er massaal veel publiek aanwezig is in Engeland. Als je rijdt merk je daar echter weinig van. Je bent zo geconcentreerd bezig met het racen dat al de rest wegvalt. Alleen als de fans super luid zijn, kan je ze horen.”

Wat was het beste advies die je ooit op een pitboard meekreeg?
TKO: “Ik denk dat het beste advies is om te rijden zoals je op training rijdt. Want op training denk je aan niets anders. Je bent alleen met jezelf bezig. Je rijdt wat vloeiender op de motor dan normal. Het is zo makkelijk om verkrampt te raken tijdens een wedstijd. Dus voor mij is dat de beste raad: smooth blijven, goed ademen, rustig blijven en zorgen dat je in het ritme blijft. Dat is de manier waarop je het best rijdt. Ten minste zo werkt het toch voor mij!”

Nederland ligt de rappe Deen wel. Op alle banen komt Thomas goed uit de verf maar bij zijn eerste deelname pakte hij meteen de Dutch Masters of Motocross MX2 titel.

Wat staat er op jouw programma na de Nations?
TKO: “Ik denk dat we een week vrij hebben en daarna gaan we testen. Als dat erop zit, heb ik eindelijk vakantie. Of toch tijd voor mezelf. Eerst zou ik op vakantie gaan maar nu blijf ik gewoon thuis in Denemarken. Gewoon chillen, tijd maken voor mijn vriendin. Sommige jaren had ik tijdens de winter een baan maar ik weet nog niet wat ik nu ga doen.”

Volgens onderzoek zouden de Denen het gelukkigste volk ter wereld zijn. Dan hoef je niet ver te gaan om het gezellig te hebben!
TKO: “Ja dat heb ik ook gehoord (lacht). Ik weet het niet of dat klopt. In ieder geval vind ik het fijn om in Denemarken te zijn en ik hou enorm van mijn land. Of die stelling nu klopt of niet, Denemarken is wel een fantastisch land. Kom maar eens op bezoek om het zelf uit te zoeken!”

Foto’s: shotbyBavo