X

Sterk trio voor KTM Diga Junior Racing

Het Belgische KTM Diga Junior Racing is trots om voor 2018 een ambitieus en getalenteerd trio aan te kondigen. EMX250 sterrijder Miro Sihvonen en Tomas Kohut zullen opnieuw uitkomen op de erg competitieve KTM 250 SX-F.  EMX125 rijder Emil Weckman kijkt uit naar zijn eerste volledige seizoen op de KTM 125 SX!

In een woelig 2017 zorgde Miro Sihvonen voor historische hoogtepunten dankzij zijn EMX250 zege in Valkenswaard, Tomas Kohut zette het team dan weer op de kaart in internationale wedstrijden. Daarnaast kreeg KTM Diga Junior Racing ook af te rekenen met verschillende blessures. Voor volgend seizoen verandert het ervaren team van Dirk Saelen het geweer enigszins van schouder. Diga blijft zich concentreren op het ontwikkelen en begeleiden van jonge motorcrossers maar zal minder rijders ondersteunen dan voorheen. Hierdoor wordt de lat voor beloftevolle jongeren ook hoger gelegd, een logische evolutie gezien de toenemende professionalisering in alle EMX categorieën.



Sihvonen, die pas 19 werd, nam dit jaar een vliegende start. De snelle Fin domineerde de openingsronde van de ADAC Youngster Cup en reed naar een podium in Trentino. Daarop volgde een indrukwekkende ‘hattrick’ met een pole positie en dubbele reeksoverwinning in Valkenswaard vooraleer hij zijn schouder kwetste rijdens de ADAC Youngster Cup race van Jauer. Miro heeft echter heel wat geleerd van het voorbije seizoen en is er op gebrand om ijzersterk terug te komen. De KTM Diga Junior Racing rijder mag in 2018 dan ook opnieuw een titelkandidaat genoemd worden voor de wachtkamer van de MX2 GP klasse.

Twee ernstige knieblessures nog voor de start van het EMX seizoen gooiden voor de 18-jarige Tomas Kohut flink roet in het eten. De goedlachse Slovaak maakte wel nog een geslaagde comeback. Zowel in internationale wedstrijden als in de resterende EMX250 rondes toonde Tomas zijn snelheid. Volgend jaar wil hij zich onderscheiden als een regelmatige top-10 rijder.

KTM Diga Racing kwam met Emil Weckman, die net vandaag 16 is geworden, tot een meerjarige overeenkomst. De tweevoudige EMX150 kampioen is één van de rijzende sterren aan het Europese motorcrossfirmament. Emil zelf zal de eerste zijn om toe te geven dat zijn debuutseizoen in het EK 125cc niet verliep volgens de verwachtingen. De jonge Fin moest tijdens het seizoen van een ander team overstappen naar KTM Diga Junior Racing. Toch waren er ook lichtpunten. De energieke en enthousiaste tiener beet zich vast en boekte mooie progressie in de slotfase van het seizoen. Weckman zou misschien nog het gezelschap kunnen krijgen van een tweede EMX125 rijder. KTM Diga Junior Racing overweegt immers om een sterke rijder naast Emil te plaaten. Wie meent dat hij in aanmerking komt om een top EMX team te versterken in het EK 125cc kan via deze link contact opnemen.

Dirk Saelen, KTM Diga Junior Racing teammanager: “We zijn verheugd om met drie jonge, getalenteerde rijders aan de slag te gaan. Ze hebben elk een mooi potentieel en alle drie kregen ze dit seizoen met obstakels af te rekenen. Maar ik ben er net van overtuigd dat elke sportman-of vrouw hun deel van pech kreeg te verwerken. Zeker in motorcross lijkt het dat die tegenslagen net de voedingsbodem zijn voor later succes!
We weten ook hoe snel het kan veranderen. Dit jaar verliet Miro Sihvonen Valkenswaard met de rode leidersplaat en een voorsprong van 20 punten op de tweede. Uiteindelijk eindigde Miro pas als 11de door zijn blessure. Natuurlijk wil hij volgend jaar voor de top-3 in de eindstand gaan. Tomas Kohut had eigenlijk dubbele pech. In de zin dat hij niet alleen gekwetst uitviel maar hij verloor ook het momentum dat hij tijdens de winter had opgebouwd. We weten waar Tomas toe in staat is en we staan te popelen om ‘m te helpen het best uit zichzelf te halen.


Tot slot zijn we heel opgetogen over de langdurige samenwerking die we met Emil Weckman en zijn familie zijn aangegaan. Emil heeft al een paar keer laten zien wat hij in zijn mars heeft. Iedereen weet dat hij rijkwaliteiten en snelheid heef toch is zijn vechtlust en doorzettingsvermogen minstens net zo indrukwekkend. Het zou me niet verbazen als hij volgend jaar regelmatig in de top-5 zit.

Het is evident dat onze rijders het meest in de schijnwerpers staan en we zijn zijn blij om verder te gaan met Miro (Sihvonen), Emil (Weckman) enTomas (Kohut). Aan de andere kant zouden we helemaal nergens staan zonder de trouwe steun van onze sponsors, vrijwilligers en natuurlijk onze teamstaff. Hun inzet en toewijding spreekt boekdelen over de kwaliteit van hun werk. Misschien geeft me dat nog wel de meeste voldoening na een seizoen waarin het moeilijk was om onze sportieve doelen te realiseren. Wat er ook gebeurde op de baan iedereen bleef het beste van zichzelf geven. Dat is niet vanzelfsprekend, waarvoor mijn grootste dank!”

Foto’s: Eric Laurijssen