X

Graham Jarvis wint Hixpania Hard enduro!

Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing rijder Graham Jarvis heeft gisteren de 2017 Hixpania Hard Enduro in Noord-Spanje gewonnen. Jarvis haalde het voor Jonny Wlkaer (KTM) en Alfredo Gomez (KTM). Billy Bolt, de Husqvarna teammaat van Jarvis werd in één van zijn sterkste prestaties van het seizoen vierde.

Voor de tweede editie van de Hixpania Hard Enduro werd de wedstrijd over drie dagen verreden. Op vrijdag stond een SuperEnduro-achtige baan baan op het dorpsplein van Aguilar de Campoo op het menu. Zaterdag moest een 48 kilometer lange enduro-lus rond het nabijgelegen meer drie keer afgewerkt worden .

Het hoofdevenement op zondag was een korte 15 minuten durende extreme lus, die over een duur van twee uur en dertig minuten moest verreden worden. Met punten toegekend per race, werd de Hixpania-kampioen dit jaar de beste in het  algemeen klassement van de drie dagen.

In de proloog op zaterdag werd Jarvis,  ongebruikelijk voor zijn doen, pas  zevende.  Op zaterdag begon Graham aan zijn comeback met een vierde plaats. Hierdoor wist hij wel dat alleen de overwinning op de derde en laatste dag voldoende zou zijn om de Hixpania Hard Enduro  te winnen.

Als laatste vertrokken in de Le Mans-stijl (zie video hierboven!) start begon hij gestaag rijders in te halen naarmate de race vorderde. Halverwege de wedstrijd was hij naar de vierde plaats geklommen en begon hij zijn ritme te vinden. Met nog twee ronden te gaan, zette Jarvis zijn aanval op de overwinning in en wist hij zelfs uit te lopen. Met een onmogelijke klim -het laatste superzware obstakel aan het eind van de race, was hij de eerste die de top bereikte.

Graham Jarvis: “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik hier zou winnen. Voor de laatste race, de extreme race van zondag, stond ik ongeveer vierde plaats in het puntenklassement. Eigenlijk dacht ik dus ik dat de eindwinst buiten bereik was. Mijn plan was om gewoon voor de overwinning in deze race te vechten en te zien wat er gebeurde. Ik was eigenlijk de laatste rijder die mijnmotor bij de start bereikte en zo was ik als laatste weg. Al snel kon ik wat rijdes inhalen en om eerlijk te zijn hielp het ook om niet te leiden! Hierdoor kon ik de sporen lezen die de andere jongens hadden gekozen waardoor ik ook hun fouten met lijnkeuzes wist te vermijden. De beste vier rijders kwamen ongeveer halverwege dicht bij elkaar te zitten. Met nog ongeveer twee ronden te gaan kreeg ik de leiding en ging ik door. De laatste heuvel was onmogelijk! Maar gelukkig was ik er het eerst en werd naar boven getrokken. Ik moest gewoon kijken en zien wat er  zou gebeuren. Jonny Walker kwam ten val en zakte naar de vierde plaats. We stonden gelijk qua punten maar mijn overwinning gaf de doorslag. Ik ben hier heel erg blij mee, want Hixpania was een van de weinige Hard Enduro races die ik nog niet had gewonnen. “

Resultaten — Hixpania Hard Enduro 2017 
1. Graham Jarvis (Husqvarna)
2. Jonny Walker (KTM)
3. Alfredo Gomez (KTM)
4. Billy Bolt (Husqvarna)
5. Mario Roman (Sherco)