Wat Romain Febvre geleerd heeft van 2017

Wat Romain Febvre geleerd heeft van 2017
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

2015 MXGP wereldkampioen Romain Febvre heeft het grootste deel van de testen voor 2018 achter de rug. Daarbij was de Fransman zich erg bewust van de verkeerde richting die hij en het factory Monster Energy Yamaha team namen vorige winter.

De manier waarop Febvre aan zijn voorbereiding voor 2018 is begonnen, zegt veel over het seizoen dat hij achter de rug heeft. In zijn derde MXGP seizoen won Romain namelijk voor het eerste geen enkele Grote Prijs. Uiteindelijk werd hij zesde in de eindstand, in de tweede helft can het seizoen pakte hij nog twee podiumplaatsen. Door de ontwikkeling van de motor in de winter van 2016 op 2017 bleek Romain op een dood spoor te zitten qua motorkarakteristiek in de start. Febvre kwam niet alleen moeilijk uit de startblokken hij had het ook lasting om gedurende 30 minuten plus twee ronden te pushen.

“Vorig jaar sloegen we de bal mis qua afstelling. We gingen de verkeerde kant uit en die fout wil ik niet meer maken,” gaf de ex-JM Racing rijder aan. “Daar hebben we wel veel van geleerd en nu hebben we alle tests wat betreft het motorblok al achter de rug.Wat nog overblijft zijn kleine aanpassingen voor wat betreft de vering en het frame, maar dat is niet zo gek veel. Na een slecht jaar wil ik niet nog eens hetzelfde meemaken.

Toen we Febvre spraken, kwam hij net terug van vakantie in Griekenland. Meteen zijn tweede trip in een maand tijd naar het land aan de Middelandse zee. Hij was er eerder voor de opname van een spectaculaire Monster Energy video waarbij de ex-wereldkampioen op het strand van Navagio Beach reed en door het beroemde scheepswrak op het strand sprong. We zijn er zeker van dat je de video wel ergens zal zien opduiken!

De teammaat van Jeremy Van Horebeek is in eerste instantie gericht op het klaarstomen van de 2018 YZ450FM zodat ook Yamaha klaar is voor de zware concurrentie van KTM, Husqvarna, Honda en Kawasaki. Ook zijn fysieke voorbereiding draait uiteraard op volle toeren. Wat betreft het finale plan voor de pre-season wedstrijden en het fijn slijpen voor de eerste GP’s houdt Febvre nog even de boot af. “Het zou kunnen dat we weer naar Sardinië trekken om daar te rijden en dat we de drie eerste rondes van het Italiaans kampioenschap rijden. Eigenlijk hebben we daar nog niet over gepraat. Maar de kans is groot dat we inderdaad eerst testen en dan de Italiaanse races meepakken vooraleer we naar Argentinië afreizen.”

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: shotbyBavo

Uw reacties