X

ITW: Cédric Soubeyras is koning Winter!

Dit weekend sloot Cédric Soubeyras (JPM Suzuki) de Franse SX Tour af als winnaar in de SX1. Eerder pakte hij al de hoofdprijs in het Pro Hexis SX kampioenschap en ‘Soub’ won beide avonden in Stuttgart. In de SX van Parijs eindigde hij knap vijfde en in Genève zelfs vierde. Om maar te zeggen; Soubeyras is on fire! De Fransman is op dit moment de beste niet AMA supercrosser ter wereld. Dat verdient een gesprek!

Hoe ging het in Amnéville voor de finale van de SX Tour?
Cédric Soubeyras: “De finale op zaterdag ging veel beter dan mijn wedstrijd op vrijdag. Ik had de titel op zak waardoor ik veel vrijer kon rijden. Alle stress was van mij afgevallen en in de finale won ik door Angelo Pellegrini al na een paar ronden te passeren. Dus ja, mijn avond ging heel goed!”

Ik denk niet we jou ooit al sterker hebben weten rijden?
Soubeyras: “Ja, dat denk ik ook. Sinds ik samen ben met mijn vriendin Sophia werk ik anders. Sophia (Incutto) rijdt ook zelf cross. Ze is elke dag bij me, we werken thuis, we werken samen op het circuit en dat maakt een enorm verschil. We hebben alles op alles gezet en dat begint zich nu te verlonen. Weet je, ik ben nu 28. In het verleden heb ik veel fouten gemaakt maar ik heb er wel van geleerd. Mijn doel is om van februari tot maart finales te rijden in de Monster Energy Supercross in de VS. Ik hoop dat ik me ook daar zal kunnen laten zien! “

Je bent één van die rijders die een heel lang seizoen afwerkt. Hoe kun je het hele seizoen een goede vorm blijven houden?
Soubeyras: “Weet je, ik heb in het verleden een aantal fouten gemaakt en ik heb ervan geleerd. Vandaag train ook ik nog meer maar wel anders. Een paar jaar geleden kon ik me moeilijk focussen voor de duur van de wedstrijd. Daar heb ik nu aan gewerkt en ik voel zeker het verschil tijdens de race. “


Elk kampioenschap is een beetje anders. Kun je de SX-omlopen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië met elkaar vergelijken?
Soubeyras: “In Frankrijk hebben we veel verschillende soorten banen. We kunnen naar Parijs en Genève gaan, dat zijn goede en lange circuits in een groot stadion. Dan hebben we banen zoals Lyon of Amnéville die erg kort zijn met één lijn. Deze banen zijn meer te vergelijken met Arenacross of de ADAC Supercrossen. Dit jaar heb ik de Stuttgart Supercross gedaan en het was eigenlijk een perfecte training voor nu. Dus ik zou zeggen dat we een beetje van alles hebben in Frankrijk maar Duitsland en Groot-Brittannië zijn zeker vergelijkbaar.

Wat zijn je volgende doelen?
Soubeyras: “Allereerst wil ik in Arenacross UK voor de title rijden. Zeker omdat ik er al twee keer heb naast gegrepen. Ik ben echt zwaar ontgoocheld door het feit dat ik telkens de rode leidersplaat heb verloren bij de laatste. Dat blijft in mijn gedachten spoken en ik wil er echt voor werken. Daarnaast is de VS een groot doel voor mij. Ik weet dat ik in de beste vorm ooit zit, dus is het tijd om nu te gaan! “

Tekst en foto’s: Loïc Lassence