X

SX: Iker Larranag-Olano pakt zijn tweede titel.

Voor de tweede keer in zijn carriere heeft Iker Larranaga-Olano de ADAC SX2 Cup gewonnen. De Spanjaard (foto) werd in Dortmund tijdens de jaarlijkse Supercross in de Westfalenhallen tweede achter Julien Lebeau. De Fransman was sterker maar Larranaga-Olano wist voelde de scoren om de titel veilig te stellen. In de SX1 was er niemand opgewassen tegen Tyler Bowers, hij wist ook tijdens de tweede dag de finale te domineren. Dominique Pascal Thury bracht het publiek weer op de banken door voormalig GP-crosser Nicolas Aubin voor te blijven. Jens Getteman plaatste zich voor de finale en daarin werd de Belg negende.

De titel heeft Bowers inmiddels al binnen maar de honger van de Amerikaan is nog niet gestild. Hij heeft zijn zinnen gezet de de ‘King of Dortmund’-titel en dat is zeker haalbaar. De Kawasaki-rijder neemt de beste start om daarna de wedstrijd naar zin hand te zetten. Thury begint als tweede maar ziet even later Florent Richier passeren. Na acht ronden maakt de Fransman een foutje waardoor Thury de tweede plek terug krijgt. Aubin kan ook voorbij aan zijn landgenoot waarna deze zin pijlen richt op Thury. De Husqvarna-rijder voelt de spanning steeds hoger worden maar buigen doet hij niet! De Duitser wordt tweede voor Aubin en Yannis Irsuti! Op zijn 250F komt hij bij de start keer op keer tekort maar met zijn rijkwaliteiten weet hij de harten van de fans te stelen Irsuti wordt vierde voor Richier. Getteman heeft zich direct voor de finale weten te plaatsen, de crosser uit Welle wordt daarin negende. Bram van den Hoek komt in de laatste kans helaas ten val terwijl Jeffrey Meurs zich niet weet te plaatsen voor het avondprogramma.
Wanneer Lebeau wint heeft Larranaga-Olano voldoende aan de derde plaats. De Husqvarna-rijder is duidelijk gespannen en rijdt minder sterk dan tijdens de wedstrijden in Stuttgart en Chemnitz. Lorenzo Camporese neemt de finale de beste start voor Lebeau en Gradie Featherstone. In de eerste bocht gaat het mis voor Adrien Malaval en Dylan Walsh, de teamgenoten komen ten val en moeten in de achtervolging terwijl Larranaga als vijfde aan de wedstrijd is begonnen. In de tweede ronden neemt Lebeau de leiding en hij wint met een mooie voorsprong. Larranaga heeft even de tijd nodig om Calvin Fonvieille te passeren en even later stribbelen Camporese en Featherstone ook tegen. Wanneer de tweede plaats in handen komt de Diga Procross-rijder in zijn ritme en stuurt hij naar een veilige tweede plaats! Malaval komt geweldig sterk terug en wordt nog derde nipt voor Walsh en Camporese.
In de 125cc is Mario Lucas Sanz een maatje te sterk voor de overige rijders. De Spanjaard heeft vier ronden nodig om snelstarter Magnus Smith te passeren maar daarna weet hij met een ruime voorsprong te winnen. Smith wordt tweede voor Bo de Clercq in de slotfase nog gevaarlijk wordt voor Smith maar zelf in de fout gaat. Hierdoor wordt de Belg derde terwijl Roel van Ham niet in actie kan komen na een eerder op de middag opgelopen schouderblessure.
De titelstrijd tussen Carl Ostermann en Paul Bloy was bijzonder spannend. Beide heren begonnen met 102 punten aan de laatste wedstrijd van dit kampioenschap. Bloy nam de beste start voor Ostermann die in de beginfase het tempo niet leek te kunnen volgen. Halverwege de wedstrijd kan hij echter aansluiten om vervolgens direct de aanval in te zetten. Met succes want Ostermann neemt de leiding over, wint de finale en daarmee ook de titel.

Uitslagen ADAC SX Cup #5; Dortmund, Duitsland:
Zaterdag:
SX1
1 Tyler Bowers USA Kawasaki
2 Dominique Pascal Thury D Husqvarna
3 Nicolas Aubin F Suzuki
4 Yannis Irsuti F Suzuki
5 Florent Richier F Suzuki
9 Jens Getteman B Kawasaki

Eindstand ADAC SX Cup:
1 Tyler Bowers USA Kawasaki 139
2 Dominique Pascal Thury D Husqvarna 103
3 Florent Richier F Suzuki 81
4 Boris Maillard F Suzki 69
5 Cedric Soubeyras F Suzuki 54
27 Jens Getteman B Kawasaki 12

SX2
1 Julien Lebeau F Kawasaki
2 Iker Larranaga-Olano E Husqvarna
3 Adrien Malaval F Husqvarna
4 Dylan Walsh N-Z Husqvarna
5 Lorenzo Camporese I Honda

Eindstand ADAC SX Cup:
1 Iker Larranaga-Olano E Husqvarna 132
2 Julien Lebeau F Kawasaki 127
3 Adrien Malaval F Husqvarna 111
4 Dylan Walsh N-Z Husqvarna 110
5 Lucas Imbert F KTM 66

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie