Davi Millsaps houdt ermee op!

Davi Millsaps houdt ermee op!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Davi Millsaps stopt met motorcross. De bijna dertigjarige Amerikaan liep in aanloop naar het 2018 AMA Supercross seizoen een gebroken elleboog en een zware hersenschudding op tijdens een trainingscrash. De elleboog herstelde vlot maar de hersenschudding bleef een probleem. Zo’n probleem dat insiders zoals Steve Matthes van PulpMX en anderen al zinspeelden dat deze hersenschudding wel eens het einde van zijn carrière zou kunnen betekenen, wat nu helaas ook zo blijkt te zijn.

De 14-jarige profcarrière van Davi Millsaps kende hoge pieken en diepe dalen, en werd meermaals getekend door zwaar blessureleed. Zo zagen we de man uit Orlando zwaar crashen in 2010 tijdens de wedstrijd in Budds Creek. De balans was zwaar met gebroken en gekneusde ribben, een gebroken duim en het verlies van een nier. Toch maakte hij na zo’n crash ook zijn heroptreden. Meer blessures volgden, telkens kwam hij terug. Maar na dit zwaar hersentrauma is het genoeg geweest voor de Davi.

Sportieve carrière

In Loretta Lynn, bij uitstek dé Amerikaanse topwedstrijd voor jeugdrijders, liet een jonge Davi Millsaps meteen zien dat motocrossen iets is waarvoor hij wil werken. Zijn eerste titel behaalt hij in de 50cc klasse op een Cobra, na deze titel zullen er nog acht volgen. Hiermee valt hij op bij de profteams en in 2004 begint hij zijn professionele carrière bij het fabrieksteam van Suzuki. In zijn rookie supercross seizoen behaalt hij twee podiumplaatsen en in zijn rookie motocross seizoen behaalt hij eveneens twee podiumplaatsen. De entree is gemaakt, maar de grote doorbraak komt er in 2005 als hij zijn eerste wedstrijden begint te winnen. Dat seizoen staat hij vijfmaal op het podium waarvan tweemaal op het hoogste schavotje. Als toetje wint hij ook de East-West shootout in Las Vegas. In zijn derde seizoen supercross pakt hij de titel met vier overwinningen en drie tweede plaatsen. Meteen ook de eerste en enige AMA-titel uit zijn carrière.

Met motocross heeft Millsaps een haat-liefde verhouding. In zijn rookieseizoen in de 450cc klasse, eindigt hij bijvoorbeeld als derde in het eindklassement. Een resultaat dat hij nooit meer zou evenaren. Daarentegen blinkt hij uit in supercross. Daar kan hij zijn voet naast de besten van de wereld zetten. Zo heeft hij meermaals de strijd aangebonden met mannen als Ryan Villopoto, Chad Reed, Ryan Dungey, Kevin Windham, … In 2012 en 2013 wist hij zelfs tweemaal tweede te eindigen in de eindstand van het 450 supercrosskampioenschap, zijn hoogste eindnotering in deze klasse. In totaal won Davi Millsaps zo’n 12 AMA prof-wedstrijden.

Als zijsprong nam Davi Millsaps in 2016 voor KTM deel aan het Canadees motorcrosskampioenschap. Dit kampioenschap won de Amerikaan voor Matt Goerke en Kaven Benoit.

Part 1 After 14 years as a professional Supercross and Motocross racer, today, I announce my retirement from racing. Obviously, this was not an easy decision for me to make. Before the crash that I sustained back in October, I felt great while on the bike, and I was looking forward to an awesome 2018 season with my team, Monster Energy/Knich/Yamaha Factory Racing. Everything was falling perfectly into place: my training, my fitness, and the bike. I had high expectations for the 2018 Supercross season. Then, the unexpected happened and life changed so fast. I was sent to the ICU with a major concussion, bleeding in and around my brain, and a shattered elbow, along with being bruised and banged up pretty much all over. After months of recovery and consulting with my neurologist and family, we came to the difficult decision that it was time for me to retire from racing. I say this with great sadness, and this is definitely not how I wanted to end my career. But health is a priority. When the doctor told me that he couldn’t release me due to the risk that another impact on my head could be life-altering, not to mention life-threatening, it was pretty tough news for me to swallow. The reality of retirement was very hard to face. It brings out a bag of so many mixed emotions. It saddens me greatly to have to go out like this. I have given so much of my life to this sport. I basically grew up on a track chasing my dream.

Een bericht gedeeld door Davi Millsaps #18 (@davimillsaps) op

Part 2. From the time I first rode a bike at the age of 3 till now, at almost age 30, I’ve had a blast. In return, this sport gave me an opportunity to be the best and work with the best. My racing career has brought me so many amazing opportunities, many great races competing against the sport’s finest athletes, amazing fans, and many lifelong friends. My wife, Brittney and I were fortunate to have been able to share my career with our two kids, Dane and Bryn. I cannot begin to express my sincere gratitude to so many individuals and sponsors who have stood by me throughout my entire career. I thank you, and I am very appreciative for all you have done for my family and me. Supercross and Motocross fans are the best fans in the world. I thank you so much for being there for me and for all you have given me through your encouragement and love. Looking back at my wins and losses, long list of injuries, surgeries, and all of the highs and lows I’ve experienced, I wouldn’t change a thing. I’m not going to lie, I will miss it. This sport has been so good to me, and I’m fortunate that I can walk away looking forward to the future with my family. I’ve been so lucky to have had this experience as a pro athlete, and I will cherish each and every moment of it. I truly appreciate all the support over the years. Thank you, everyone!

Een bericht gedeeld door Davi Millsaps #18 (@davimillsaps) op

Uw reacties