IJzingwekkend spannende ONK Sidecars te Lochem verwacht met de hele wereldtop aan de start!

IJzingwekkend spannende ONK Sidecars te Lochem verwacht met de hele wereldtop aan de start!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Het gaat voor geen enkele zijspancrosser een koud kunstje worden aankomende zondag tijdens de eerste ONK Sidecar Masters om de zege te grijpen. Met de hele wereldtop aan de start mag er van een ware mini-GP gesproken worden op circuit de Gaggeldijk te Lochem! De buitenlandse rijders die graag in vorm willen komen voor de eerste ‘zand’  GP Zijspannen te Oss op 25 maart komen waarschijnlijk wel van een koude kermis thuis. Door het actuele weer is er een betonharde piste ontstaan in Lochem waardoor deze ONK zijspancross waarschijnlijk ‘on’-Nederlands hard zal gaan.  De weersvoorspellingen thans zijn dat het zondag iets gaat dooien maar van een ouderwetse Nederlandse zandbaan zal geen sprake zijn aankomend weekend.

Het zal eerder neigen naar een ondergrond die men vaak op de top-circuits in midden en Zuid-Europa tegen komt. Deze unieke weersituatie nu in Nederland, tezamen met het feit dat alle zijspancrosstoppers op deze aarde aanwezig zullen zijn, maakt alleen al dat de liefhebber niks wil missen van het driewiel-geweld wat ten toon zal worden gespreid aanstaande zondag in Lochem!

Alle deelnemers ten spijt, de meeste ogen zullen toch gericht zijn op de Nederlandse teams van Bax en  Willemsen. Zij vochten vorig ONK seizoen een verbeten strijd uit die pas in de laatste heat werd beslist toen men elkaar letterlijk trof tijdens de start en Daniël Willemsen samen met bakkenist Robbie Bax hard crashte waarna voor team Bax/Musset, de weg vrij was om de ONK titel in de wacht te slepen.
Etienne Bax en Nicolas Musset hebben hun samenwerking stop gezet maar Daniël Willemsen en Robbie Bax vormen ook dit seizoen weer een paar en willen niets liever dan revanche nemen in 2018!
Voor Willemsen/Bax is de voorbereiding op 2018 echter slecht begonnen door een fikse crash tijdens een trainingsstage in Italië. Bakkenist Robbie Bax kwam er slechts af met een bont en blauw lichaam maar Daniël Willemsen zelf brak een aantal ribben en ook werd er een scheurtje in de schouder geconstateerd. Vrijwel direct na het ongeval was Willemsen positief dat hij klaar zou zijn voor Lochem, echter toen de ernst van de kwetsuren goed doordrongen bleek er toch sprake te zijn van enige twijfel.  ‘De kannibaal’ echter, werkte hard aan zijn herstel om aanstaande zondag zo goed mogelijk voor de dag te komen voor zijn thuispubliek in Lochem. Afgelopen woensdag werd in het koude Berghem een training aangevangen om te ervaren of men klaar zou zijn voor de allereerste ONK aankomende zondag.
Ons bereikte het bericht dat Daniel Willemsen na deze ‘test’ klaar is om te vlammen voor zijn thuispubliek samen met zijn bakkenist Robbie Bax die ongetwijfeld nu wel eens de spreekwoordelijke tong uit wil steken naar oudere broer Etienne Bax.
Dat zou echter wel eens een zware opgave kunnen zijn. Voor huidig Wereld- en Nederlandskampioen Etienne Bax is er op dit moment geen vuiltje aan de lucht. Bax heeft voor 2018 de diensten van bakkenist Kaspars Stupelis uit Letland ingeroepen met wie hij in 2015 al eens Wereldkampioen werd. Beide heren hebben een uitstekende voorbereiding gehad met onder andere een ‘promo-tour’ door de VS.
Zo sec bekeken lijkt team Bax/Stupelis dan ook hét te kloppen team dit seizoen op zowel nationaal als mondiaal vlak.

Het ONK zijspancross draait echter niet alleen om de twee superteams van Bax en Willemsen, er wordt toch wel op de deur geklopt door de potentiële Nederlandse kampioenen van de toekomst!
Zo gaat de jonge Julian Veldman weer met volle vaart de ring in samen met zijn nieuwe bakkenist Siebe van der Putten. Veldman was de verrassing van vorig seizoen met onder andere twee maal een dagpodium op een GP zijspancross. ‘The Frog’ uit Kampen heeft samen met zijn nieuwe maat dan ook het ONK podium als doelstelling en als het even meezit en de stijgende lijn beweegt zich net zo door als afgelopen jaren dan moet men niet raar staan te kijken als team Veldman/Van der Putten zichzelf muurvast op het podium pinnen na elke ONK wedstrijd.
Team Veldman is niet het enige zijspanteam dat hoge ogen kán en wil gooien in 2018. Wat te denken van Koen Hermans uit Hengelo (GLD) die dit jaar samen met de Franse Wereldkampioen Nicolas Musset ten strijde trekt.  De nummer vijf van het afgelopen WK zijspancross heeft met zijn nieuwe Franse passagier al de nodige trainingen afgewerkt die naar alle tevredenheid zijn verlopen. Het zou zo maar kunnen dat Hermans/Musset ineens een paar treden omhoog zijn gegaan in de algemene verwachtingen van velen. Hiernaast moet men voor de podiumplekken zeker wel rekening houden met team Van Werven. Dit jaar is de talentvolle Belg Jens Mans aan de zijde gesprongen van rijder Gert van Werven en samen zullen zij op hun prachtige wit/ijsblauwe TM-zijspan de strijd aangaan met de rest van het veld.
Dan nog de naam Keuben. Deze staat inderdaad twee keer op de lijst. De neven Mike en Justin Keuben begonnen samen hun zijspancross carrière maar sinds eind 2015  zagen we Justin Keuben ineens als rijder van een zijspan, en niet onverdienstelijk blijkt inmiddels. Samen met Dion Rietman ontpopt de vroegere bakkenist van een links zijspan zich langzaam maar zeker als een klasse rijder op een aan de rechterkant gemonteerd zijspan, getuige ook de 21e plaats in de eindrangschikking van het WK zijspancross 2017.
Grote neef Mike bleef het linkse gevoel trouw en is thans nog de enige Nederlandse toprijder die met een linkse zijspan mooie resultaten weet te scoren.
Na twee seizoenen met Engelse bakkenisten gaat Mike Keuben nu in zee met de talentvolle Lars de Laat. Als voorbereiding op de allereerste grote wedstrijd van 2018 wist deze combinatie alvast twee weken geleden in België bij de rangen van de VLM schijnbaar eenvoudig winnend over de finish te komen. Beide teams Keuben zijn dan ook zeker zijspannen om in de gaten te houden in Lochem. Nog een andere klinkende naam van eigen bodem is Frank Mulders, de Europese IMBA kampioen van 2017, die nu samen met nestor Henry van der Wiel zijn geluk gaat beproeven,
Ook Bjorn Roes staat op de ONK lijst samen met de Belgische bakkenist Dagwin Sabbe. Zij zouden in eerste instantie deelnemen aan het NK zijspancross maar de KNMV heeft een aantal dagen geleden besloten dat dit team te sterk wordt geacht voor de NK-klasse. Beduusd door dit late besluit maar met opgeheven hoofd zal Roes samen met Dagwin ’the Fox’ Sabbe de strijd aangaan met de ONK-toppers. Ook  Jarno van der Boomen die samen met Kenny van Gaalen zou gaan deelnemen in de NK-klasse is door de KNMV naar de ONK geplaatst.

Normaliter zouden de Nederlanders de meeste tegenstand vanuit buitenlandse zijde mogen verwachten van de Belgen, echter zijn de omstandigheden door ‘koning winter’ nu ineens totaal anders dan dat wij gewend zijn en dat is koren op de molen voor Giraud/Mucenieks.
De vicewereldkampioen van 2017 komt namelijk vanuit Frankrijk richting Lochem voor de allereerste ONK van 2018!
Giraud is een goede rijder, echter vaak niet de beste in het rulle zand. Maar laat daar door de vorst nu dus geen sprake van zijn! Het zou ons niets verbazen als er aankomende zondag een spectaculaire wedstrijd ontstaat met Giraud/Mucenieks in de voorste gelederen.
Een ander Frans team dat in de kielzog van Giraud naar Nederland afreist is dat van de talentvolle broers Thomas die vorig jaar een aantal verrassend goede resultaten neer wisten te zetten en dit jaar die stijgende lijn willen gaan doorzetten om een plek te veroveren binnen de top twintig van de wereld.

Traditioneel doen er veel Belgische teams mee aan de ONK zijspancross en ook dit seizoen zien we een ware Belgische Armada die aankomende zondag naar Lochem zal trekken.
Zo zien we onder andere Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart aan de start. De nog jonge Vanluchene stond al eens derde in de WK-stand totdat blessureleed roet in het eten gooide. Ben van den Boogaart kent de klappen van de zweep als geen ander en is één van de beste bakkenisten ter wereld met al meerdere WK-titels achter zijn naam. Het team komt goed voorbereid naar Lochem toe na onder andere een trainingsstage in Spanje waar men in Belpuig sprongen maakte die menig solocrosser deden verbleken! Het zou zo maar kunnen dat team Vanluchene/Van den Boogaart het meest aansprekende team van 2018 gaat worden.
Een andere naam om rekening mee te houden is die van Davy Sanders. De sympathieke Vlaming heeft in de Duitser Andres Haller een vervanger gevonden voor de gestopte Eduard Soenens en zij hebben als reële ambitie om definitief de top tien van de wereld in te stoten.
Ook Arne Dierckens komt naar Lochem samen met zijn Franse bakkenist Luc Rostingt. Dit team kan bij tijd en wijle ook voor een verrassing zorgen. De jonge Arne Dierckens staat er om bekend om als een kanon uit de startblokken te schieten. Vorig jaar moest men dan vaak een aantal plekken prijsgeven op snellere deelnemers. Echter is Dierckens in 2017 weer gegroeid in zijn rijden, al werden er door vele stomme pechgevallen in de 2e seizoenshelft geen mooie resultaten meer gescoord. En misschien juist daarom zijn Dierckens/Rostingt gebrand om 2018 nu weer goed te beginnen!
Een andere beruchte snelstarter is nestor Kristof Santermans die na het blessure leed van afgelopen seizoen weer vol goede moed aan de start zal staan in Lochem samen met de talentvolle Kostas Beleckas uit Litouwen.
Daarnaast zien we nog een aantal Belgische teams aan de start waaronder de broertjes Janssens en de Duitstalige Andreas Closhe die samen met Han van Hal uit Lierop de strijd zal gaan aanvangen in 2018.

Han van Hal is trouwens niet de enige bakkenist uit Lierop want uit diezelfde Brabantse plaatst zien we Nick Maas wederom op de lijsten staan, nu naast de Duitser Tobias Blank. ‘De Nederlandse leeuw’ Nick Maas stond vorig jaar nog aan de zijde van de Duitser Silvio Senz en hoopt met team Blank nu weer verder door te kunnen stoten binnen de rangen van de zijspancross. Zowel Tobias Blank als Nick Maas hebben beiden ook de potentie om te kunnen doorgroeien en het is nu aan hen om te laten zien wat zij bij elkaar echt waard zijn.
Naast Blank komen er nog een handvol Duitse teams richting Lochem waaronder de broertjes Rheinmann en de ervaren Prokesch.

Van over de zee komen staan maarliefst zes combinaties aan de start in Lochem. De meest aansprekende Engelse deelnemers zijn Brett Wilkinson/Dan Chamberlain en Stuart Brown/Joe Millard. Wilkinson/Chamberlain kende net als team Willemsen een valse start en gingen er hard af tijdens een training in Frankrijk. Wilkinson brak hierbij zijn sleutelbeen die hem in 2017 ook al parten speelden. Echter werd er hard gewerkt door Wilkinson alsmede Chamberlain die door de klapper zijn banden flink had verrekt. Een goede vijf weken na het ongeval staan beide heren dan weer op volle sterkte aan de start in Lochem. Voor Brown, de nummer vier van afgelopen WK, wordt Lochem de eerste kans om te zien hoe hij zich manifesteert tussen de concurrentie op zijn nieuwe machine met de AMS Husqvarna krachtbron die men dit seizoen heeft verkozen boven de Zabel tweetakt machine. Dat Stuart Brown goed uit de voeten kan in de ONK’s werd al in 2016 bewezen toen men tot aan de laatste wedstrijd de ONK titeldans leidde. Helaas voor Brown werd toentertijd de finale van de ONK tegelijkertijd verreden met een ronde voor het Britse kampioenschap waardoor de leidende positie noodgedwongen werd weggegeven.Naast Stuart Brown zien we ook zijn zoon Jake Brown op de lijst staan die samen met Zac Snell, vorig jaar nog bakkenist bij Mike Keuben, dit jaar de GP’s zal gaan rijden en de wedstrijd in Lochem als een mooie eerste krachtmeting gaat beleven.

Uit de Alpen landen komen de combinaties van de Zwitserse broers Cuche en de Oostenrijkers Weiss/Schneider aan de start. De combinatie van de immer spectaculaire Weiss/Schneider hadden een mooi seizoen in 2017 totdat Weiss ineens moest afkloppen tijdens een aantal wedstrijden. De ziekte van Pfeiffer bleek hieraan ten grondslag te liggen maar nu is men weer honderd procent fit en klaar om de strijd aan te gaan met de concurrentie.

Ook de drie snelste teams uit het oostelijke deel van Europa zullen aan de start staan in Lochem. De Tsjechische broers Cermak lijken elk jaar wel weer een stukje beter te worden getuige ook een aantal podiumplekken vorig jaar tijdens de GP heats. Voor dit jaar is de ambitie dan ook een top vijf klassering binnen het WK zijspancross en in Lochem gaan zij de aftrap geven aan hun campagne om dit reële doel waar te gaan maken in 2018.
De broertjes Kunnas uit Finland staan straks ook achter het starthek voor de eerste ONK en met hun viertiende plaatst in de eindstand vorig GP-seizoen verbaasde zij vriend en vijand. Ook zij zullen de stijgende lijn willen gaan voortzetten in dit nieuwe seizoen.
Een andere combinatie die in ogenschouw genomen mag worden is die van de Est Gert Varik. Varik kende een aantal wisselende resultaten de afgelopen jaren maar kan hard gaan als de omstandigheden binnen zijn team perfect zijn. Dit seizoen kan eindelijk alles op zijn plek vallen voor Varik die in 2018 niemand minder dan de ervaren Let Lauris Daiders in de bak heeft staan. De combinatie Varik/Daiders kan wel eens voor een flinke verrassing gaan zorgen.

Er werd wel eens vaker gezegd dat de eerste ONK zijspannen in Lochem op een mini-GP leek de voorgaande jaren, maar altijd miste er wel een aantal top tien WK-rijders.
De editie van 2018 echter behelst alle mondiale cracks waardoor dit geen mini-GP zal gaan lijken, maar er in feite gewoon één is! Op de eenmalige harde ondergrond van Lochem kan men deze zondag dus alvast een voorschot zien op het aankomende GP zijspancrossseizoen als er wordt gestreden voor de eerste twee van de in totaal tien heats die het ONK Sidecar masters dit seizoen behelst!
De entree voor deze spektakeldag bedraagt 15 euro en kinderen totaan 12 jaar mogen gratis het terrein op. De eerste trainingen beginnen om half negen en rond de klok van 11 zal het starthek vallen voor de eerste van de zeker acht manches die men in Lochem kan aanschouwen.
Het circuit de ‘Gaggeldijk’ van de MACSEV te Lochem is makkelijk te bereiken door op snelweg A1 de afslag Lochem te nemen en vervolgens de bewegwijzering te volgen die u richting het circuit leiden.

Naast de ONK Sidecar Masters staat ook het ONK Quad Masters op het programma en hiernaast kan men ook nog genieten van de strijd bij de quads en de zijspannen in de nationale klasse. Alle lijsten staan bomvol met deelnemers dus de wedstrijden zullen het aanzien meer dan waard zijn en met de actuele baancondities beloofd deze ONK wedstrijd sowieso al op voorhand legendarisch te worden!

Mocht men zelf niet in staat zijn om daadwerkelijk de actie ter plaatse te beleven in Lochem is er een mooi alternatief. Zojuist is bekend gemaakt dat er van 11 tot 18 een livestream wordt uitgezonden vanaf Lochem die te zien zal zijn via de site van de knmv (www.knmv.nl) alsmede via de site van de promotor van de ONK Sidecar/Quad Masters (www.motocrossplanet.nl). Een zeer mooi alternatief voor diegene die niet in staat is om het circuit fysiek te bezoeken!

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl

Uw reacties

Ook te lezen

  • Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Morgen barst het motorengebrul weer los want dan start een weekend vol motorcross van de bovenste plank in Lommel. Hier bij MXMag willen we dat je niks mist van de …
  • Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Gebaseerd op ongevallenstatistieken zijn ruggenmergblessures een grote zorg voor de MX scene. Na drie jaar R&D lanceren Shot Race Gear en In&motion met trots de SRG airbag. De bewezen In&motion …
  • VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    Onze videoman Raf Van Dyck van 393 Productions trok naar Lichtenvoorde om er vier dagen lang bewegende beelden te schieten van de reeksen op de motorcrossbaan “De Schans”. Kijk hieronder …
  • Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Wat hebben Liam Everts, Nestaan Husqvarna Factory Racing, Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky en tal van Belgische Olympiërs gemeen? Ze zijn allemaal fan van Foodmaker! Van rijders over teamleden …