BNC: Vieillevoye wint de BeNeCup Supermoto in Mettet.

Mettet 11-03-2018. Afgelopen weekend werd op het Circuit Jules Tacheney in het Belgische Mettet, de eerste wedstrijd verreden van het 2018 BeNeCup Supermoto kampioenschap. Met 184 deelnemers werd het evenement een enorm succes en het bewijs dat de Supermoto sport weer op de weg terug is. In de snelle Inters/Prestige klasse was het de kampioen van 2017, Kevin Vieillevoye die de totaal overwinning pakte in Mettet.

Inters/Prestige
Met een internationaal deelnemers veld aan de start in Mettet was het voor alle rijders zaak om een zo goed mogelijke tijd in de kwalificatie neer te zetten, zeker met de natte weersomstandigheden op het circuit. In ronde vijf wist Kevin Vieillevoye de snelste tijd neer te zetten, gevolgd door Devon Vermeulen op maar 0.020 seconden. De derde tijd werd neergezet door jonge Belg Romain Kaivers.

Bij de start van de eerste race was het Ashley Barber die de kopstart pakte op zijn KTM, maar al snel wist de Nederlander Devon Vermeulen de leiding over te nemen. Met Vermeulen aan de leiding wist Kevin Vieillevoye dat hij de aansluiting niet mocht verliezen en een paar bochten later passeerde ook hij Barber en schoof door naar de tweede plaats. Ook Romain Kaivers was inmiddels aan het achterwiel beland van de Engelse Belg en nam als snel de derde plaats over. Vermeulen en Viellevoye wisten samen weg te rijden van de rest van het veld  en de voormalige kampioenen maakten er een spannende strijd van tot aan de finish. Met 0.166 seconden voorsprong pakte Vermeulen de overwinning voor Vieillevoye die net genoegen moest nemen met de tweede plaats. De derde plaats was Romain Kaivers die een eenzame race had. Ashley Barber eindigde als vierde gevolgd door de Belg Jean-Marc Gaillard die de top vijf compleet maakte.

De kopstart van race twee was voor Kevin Vieillevoye die profiteerde van de slechtere starts van Vermeulen en Kaivers. Na de eerste doorkomst had Vieillevoye al een gaatje geslagen naar Gaillard die op de tweede plaats reed. Na een paar ronden wist Vermeulen de tweede plaats over te nemen en kon hij aan zijn inhaalrace beginnen. Ook Kaivers wist zich snel te herstellen en was al snel op een derde plaats aangekomen achter Vermeulen. Achter de top drie waren het Barber, Gaillard en Sebastian Bouillon die de strijd aan ware gegaan voor plaats vier. Het gevecht voor de overwinning werd ondertussen steeds spannender. Ronde na ronde wist Vermeulen de achterstand te verkleinen en met drie ronden te gaan was de Nederlander aan het achterwiel van Vieillevoye belandt. Met nog twee ronden te gaan probeerde Vermeulen de eerste plaats over te nemen in een van de offroad gedeelten maar kwam net verkeerd uit waardoor hij ten val kwam. Dit maakte de weg vrij voor Vieillevoye om de overwinning te pakken. Vermeulen moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats na zijn val. Romain Kaivers pakte de tweede plaats in de tweede race voor Ashley Barber. Met zijn overwinning pakte Kevin Vieillevoye ook de totaal overwinning in de Inters/Prestige klasse voor Kaivers en Vermeulen.

Euro klasse
In de Euro klasse ging de overwinning naar de jonge Belgische rijder Louis Capone die beide races wist te winnen. De tweede plaats in het totaal klassement ging naar Romeo Fiorentino gevolgd door Francois Corman die het podium compleet maakte.

Nationale klasse
De grootste klasse in Mettet was de Nationale klasse die verreden werd in twee groepen. De A klasse met de snelste rijders werd gewonnen door Cedric Schmidt met een vijfde en eerste plaats in de races. De tweede plaats was voor David Detaille gevolgd door Kevin Meyan die de derde plaats voor zich opeiste. De B klasse werd gewonnen door Christophe Lankriet gevolgd door de Nederlander Willen Dijkstra en Joachim Moreels.

Quad klasse
In Mettet stonden ook weer twee groepen Quads aan de start. Deze spectaculaire klasse werd gewonnen door Christian Mohring, gevolgd door Maxim Cluydts en Romain Peschon.

Aan het einde van de lange race dag werd de Superfinale gereden. In de Superfinale staan de snelste rijders van elke klasse aan de start in een grote groep. Bij de start van de Superfinale ging het fout voor Thieu Tausch die de stilgevallen Louis Capone niet meer kon ontwijken en hard ten val kwam. Bij de herstart waren het Kevin Vieillevoye en Romain Kaivers die er gelijk vandoor gingen en niet meer werden terug gezien door de rest van het deelnemersveld. Van start tot finish vochten de twee snelle Belgen om de overwinning. Aan de finish was het Vieillevoye die met een voorsprong van 0.186 seconden de eerste plaats pakte voor Romain Kaivers. Op 45 seconden achterstand werd  Ashley Barber als derde afgevlagd.

Door: Gerwin van Rosmalen