Preview: GP Sidecars Oss, op voorhand alweer legendarisch!

Preview: GP Sidecars Oss, op voorhand alweer legendarisch!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Op zondag 25 maart in het Brabantse Oss wordt bepaald wie de eerste WK-ronde van het Wereld Kampioenschap zijspancross 2018 zal gaan winnen. De dag ervoor echter moeten de ruim veertig ingeschreven combinaties via kwalificatie zich dan wel binnen de top 30 zien te rijden om überhaupt deel te kunnen nemen aan de eerste twee manches van het WK zijspancross 2018.

Normaliter zou een voorbeschouwing met analyse van de deelnemers op zijn plaats zijn, alleen zou deze bijna exact hetzelfde zijn als de voorbeschouwing eerder hier verschenen over de allereerste ONK Sidecar Masters  te Lochem die op 4 maart is verreden. Immers waren alle topteams daar aanwezig en zagen we al een grandioos ijzingwekkend spektakel gewonnen door de Britten Brown/Millard. Echter was er door de baancondities, de baan was hard en glad door de vorst, totaal geen vergelijkbaar beeld met een ‘zand’-cross zoals we die normaliter in Nederland zien. Voor deze eerste Grand Prix zijspancross van 2018 is het daarom interessanter om te kijken naar de plaats van handeling dan appels en peren te gaan vergelijken.

Het in zijspancross-land legendarische circuit ‘De witte Ruysheuvel’ te Oss, waar drama en spanning hand in hand gaan met  teleurstelling van toppers en vreugde van outsiders, is zo ongeveer om de twee jaar plaats van handeling voor een GP zijspancross.
Ooit was de plek een ordinaire vuilstort. Men heeft er toentertijd een hoop zand op gegooid en later ontstond daar het crosscircuit van de MC Oss.
Het circuit vergt enorm veel technisch vermogen van zowel rijder als bakkenist door het rulle zand, de verschillende lijnen die men kan pakken op het brede circuit en hierbij de constant veranderende sporen op de baan. De breedte van de baan maakt ook dat men in Oss op verschillende plekken een goede inhaalpoging kan wagen, ook of zelfs juist met een zijspan.

Daarnaast kent Oss  voor Nederlandse begrippen oneigenlijk hoge op- en afgangen waarbij de eerste direct volgt na het vallen van het starthek als men twee keer vijftien rijen dik gevuld met WK-zijspannen de heuvel op stuift. Het immer in grote getale aanwezige publiek bij deze GP heeft vrijwel van overal goed uitzicht op de crossbaan en de organiserende MC Oss heeft alles altijd perfect voor elkaar.
Gooi al deze ingrediënten in een grote kom en klop dit op tot één groot geheel en er ontstaat een mix voor wederom een legendarische Grand Prix Zijspannen te Oss!

 

Om even uw geheugen op te frissen of dan wel duidelijk te maken wat voor actie zich eerder heeft voltrokken in Oss door deze mix van mooie zijspancross-ingrediënten nemen we u mee naar wat  zich zoal heeft afgespeeld tijdens de afgelopen tien jaar GP zijspannen op ‘De Witte Ruysheuvel’!
Eerst is het echter tijd voor de cracks op twee wielen die aanstaand weekend tijdens de GP van Valkenswaard in actie komen.
Als daar de wolken zijn opgetrokken brengen wij u volgende werkweek elke dag rond de klok van 19 uur een item met spectaculaire beelden uit tien jaar GP zijspancross Oss!

Tekst: Emil Bilars
Foto’s: www.orangehat.nl

Uw reacties

Ook te lezen

  • Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Morgen barst het motorengebrul weer los want dan start een weekend vol motorcross van de bovenste plank in Lommel. Hier bij MXMag willen we dat je niks mist van de …
  • Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Gebaseerd op ongevallenstatistieken zijn ruggenmergblessures een grote zorg voor de MX scene. Na drie jaar R&D lanceren Shot Race Gear en In&motion met trots de SRG airbag. De bewezen In&motion …
  • VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    Onze videoman Raf Van Dyck van 393 Productions trok naar Lichtenvoorde om er vier dagen lang bewegende beelden te schieten van de reeksen op de motorcrossbaan “De Schans”. Kijk hieronder …
  • Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Wat hebben Liam Everts, Nestaan Husqvarna Factory Racing, Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky en tal van Belgische Olympiërs gemeen? Ze zijn allemaal fan van Foodmaker! Van rijders over teamleden …