Terugblik op de GP Sidecars Oss : 2008

Terugblik op de GP Sidecars Oss : 2008
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

We beginnen deze reeks van terugblikken op de eerdere GP’s zijspancross te Oss in 2008. We zitten dan in de nadagen van de jarenlange titanenstrijd tussen de Let Kristis Sergis en Daniël Willemsen.

Deze strijd is dan inmiddels tien jaar vol aan de gang. Als broekkies stootte Daniël en Marcel Willemsen de Letse combinatie van Sergis/Rasmanis van de WK-troon in 1999. De verwachting van velen was dat Daniël en Marcel Willemsen na die eerste WK-titel snel de mondiale zijspancross zouden domineren. Maar een zeer harde klap in Italië tijdens de daaropvolgende winter, als het gas blijft hangen en het zijspan over een tafelberg vliegt en bruut op de grond komt gooit roet in het eten. Wat heet! Er wordt in eerste instantie zelfs gevreesd dat broer Marcel nooit meer zou kunnen lopen…Later komt Marcel echter na zijn incomplete dwarslaesie keihard terug en weet zelfs  jaren later bijna als rijder op een licht aangepast zijspan (de achterrem werd op het stuur met de duim bediend) de ONK titel binnen te slepen! 
De dagen van Marcel  als bakkenist zijn echter definitief voorbij na die bizarre klap in Italië.
Daniël moet dus op zoek naar een andere bakkenist. Het blijkt een lastige jarenlange zoektocht. Daniël mist toch de ‘klik’ die hij met zijn broer wel had en heeft daar duidelijk de eerste jaren zonder Marcel Willemsen moeite mee. Sergis neemt de boel weer over en rijgt drie wereldtitels aan elkaar totdat Daniël eindelijk een goede match vind met de tot dan toe relatief onbekende Let Kaspars Stupelis. In 2003 en 2004 pakt Willemsen de WK-titel weer terug waarna er een opmerkelijke wissel plaats vind. Stupelis gaat vanaf 2005 rijden aan de zijde van Sergis en Verbrugge, tot dan toe al twee jaar bakkenist bij Sergis gaat naar Willemsen. Verbrugge en Willemsen probeerde het al eerder samen wat mislukte maar in 2005 en 2006 pakte het goed uit met twee WK titels. In 2007 trad Willemsen dan ineens weer aan met een relatief onervaren bakkenist; Reto Grutter uit Zwitserland. Het bleek een gouden greep want ook in 2007 pakte Daniël Willemsen de titel. In 2008 had Daniël Willemsen hetzelfde plan wederom met Grutter in het bakje. Sergis wilde dan nu eindelijk wel weer eens wereldkampioen worden na al die jaren tweede viool te hebben gespeeld. In 2008 met wederom Stupelis in de bak moest het dan eindelijk weer gaan gebeuren voor Letland.
De eerste WK ronde van 2008 vond plaats in Oss….

Al voordat er überhaupt een zijspan wordt aangetrapt in Oss is er het nieuws dat Reto Grutter, de bakkenist van Daniël Willemsen, niet kan deelnemen aan de eerste WK ronde van 2008 vanwege een blessure! In allerijl zoekt Willemsen een inval bakkenist en die vind hij in de vorm van Bruno Kaelin die wordt losgeweekt van de Oostenrijkse rijder Martin.

Deze ervaren bakkenist weet zijn mannetje wel zeker te verstaan, echter is de absolute top nieuw voor hem. Droogjes antwoord hij dan ook op de zaterdagochtend tegen een aantal fans uit Zwitserland dat het rijden met Daniël ‘’helemaal hetzelfde is als hij gewend is….alleen dan vééél harder en sneller.’’
De mannen overleggen genoeg op de zaterdag voordat daar in Oss voor het allereerst in de zijspancross geschiedenis twee kwalificatie-races zullen worden verreden in plaats van de toentertijd gebruikelijke kwalificatie-trainingen.

Willemsen komt uit in groep A en het wordt dramatisch in zijn allereerste kwalificatierace. Willemsen/Kaelin hebben een slechte start en moeten een inhaalrace rijden die pardoes gestopt wordt als voor hen de Zweed Folkensson over de kop gaat. Willemsen wil er buitenom omheen maar dit eindigt in tranen…..


Men haalt door dit akkefietje geen directe kwalificatie maar Willemsen heeft dan wel de twijfelachtige eer om als allereerste ooit de aller-snelste te zijn in de last-change kwalificatie training aan het einde van de dag.

Zijn naaste tegenstrever Sergis wint in diezelfde groep de heat en gaat lekker naar de zondag toe in de wetenschap dat hij als eerste mag oprijden naar het hek en tegenstrever Willemsen pas als 24e….

Wat kan er nu nog mis gaan moet Sergis gedacht hebben toen hij die zondag aan de warm-up training begon…..Wat veel mensen niet weten, er ging ‘bijna’ heel veel mis voor het Letse team. In één van de laatst getimde rondes die ochtend kwamen Sergis/Stupelis verkeerd neer na een jump op volle snelheid aan de achterkant van het circuit. De voetsteun van Sergis raakte een strobaal en het spul ging snoeihard over de kop waarbij Sergis de stuiterende motor bovenopzich zag belanden. Het had weinig gescheeld voor Sergis/Stupelis of het seizoen was daar al geëindigd voordat het überhaupt echt was begonnen!

In de eerste WK-manche namen Sergis/Stupelis dan wel gewoon het heft in handen en werden eerste. Willemsen werd moeizaam vijfde in deze heat. In de tweede heat viel Sergis uit vanaf een toppositie wat koren op de WK-molen betekende voor Willemsen die deze heat derde werd.

De ‘show’ in deze tweede manche werd echter zeer onverwacht gestolen door Thijs Derks en Tom van Duijnhoven. Brutaal, men was als de verwachting in de eerste heat 13e geworden, reden ze aan de leiding totdat in de eindfase Hendrickx/Smeuninckx eroverheen kwamen. De Belgische combinatie won ook de GP maar de glimlachende Derks was mooi 2e geworden in een heat om het WK zijspancross en liet Willemsen die derde werd mooi achter zich!

Willemsen hield in de totaal stand de schade beperkt met zijn ‘last-minute’ bakkenist en werd in het dagtotaal toch nog tweede in Oss met in de wetenschap dat zijn ‘eeuwige’ rivaal uit Letland was uitgevallen in de 2e manche….Dit bleek een opmaak voor 2008 waarin Daniël Willemsen wederom Wereld Kampioen werd met bij de rest van de GP’s zijn vaste bakkenist Grutter aan zijn zijde.


Die was er vroeg bij! Koen Hermans anno 2008 
op de test/kinderbaan te Oss!

Tekst: Emil Bilars
Foto’s: www.orangehat.nl

Uw reacties

Ook te lezen

  • VIDEO: Qualy Highlights MXGP Turkije

    VIDEO: Qualy Highlights MXGP Turkije

    Tijdens de achttiende Grand Prix van het seizoen startten Liam Everts (MX2) en Tim Gajser (MXGP) vanaf de pole-positions. De KTM-rijder wist te winnen voor landgenoot Lucas Coenen (foto). Gajser …
  • Tim Gajser pakt zijn achtste pole van het seizoen

    Tim Gajser pakt zijn achtste pole van het seizoen

    Tijdens de achttiende Grand Prix van het seizoen start Tim Gajser vanaf de pole-position. De Honda-rijder wist de wedstrijd over 20 minuten en twee ronden te winnen voor Jorge Prado …
  • Everts wint, Langenfelder bokt De Wolf tegen de grond

    Everts wint, Langenfelder bokt De Wolf tegen de grond

    Voor de derde keer dit jaar heeft Liam Everts de “RAM Qualifying Race” gewonnen. De 20-jarige crosser wist tijdens de Grand Prix van Turkije te winnen voor Lucas Coenen en …
  • Valin wint, Van Erp derde voor Valk

    Valin wint, Van Erp derde voor Valk

    Tijdens de tiende wedstrijd van het Europees Kampioenschap 250cc heeft Mathis Valin de eerste manche gewonnen. De Kawasaki-rijder wist de Yamaha-rijders voor hem te verschalken in de eerste ronde waarna …