X

FIM: Prado pakt eenvoudig de pole in Arco.

In Valkenswaard was hij al dichtbij maar morgen gaat het gebeuren. Jorge Prado-Garcia start voor de eerste keer dit seizoen vanaf de pole-position. De KTM-rijder won de kwalificatie op het circuit van Arco di Trento voor Husqvarna-JM Racing rijders Thomas Kjer Olsen en Thomas Covington. Met een tiende plaats wordt Davy Pootjes de beste Laaglander, voor Jago Geerts (13e), Bas Vaessen (16e) en Brent Vandoninck (18e). Heel lekker zal Pauls Jonass niet slapen vannacht, hij komt niet verder dan de vijftiende plaats.

Wanneer het starthek naar beneden gaat sprint Prado-Garcia het snelste naar de eerste bocht. De Spanjaard neemt de leiding voor Kjer Olsen, Covington, Conrad Mewse en zijn landgenoot Ben Watson. De ‘Redplate’ heeft geen goede start gehad en hij begint op de 23e plaats aan deze kwalificatie wedstrijd over 20 minuten en twee ronden. In de eerste ronde weet Mewse zich voorbij te werken naar voormalig teamgenoot Covington en verliest Watson de vijfde plaats aan Henry Jacobi. Vooraan neemt Prado afstand en hij controleert deze wedstrijd om maximaal een voorsprong van vijftien seconden op te bouwen. De tweede plaats is voor voormalig EMX250 kampioen Kjer Olsen en de Amerikaan Covington wordt derde. Om deze derde plaats in handen te krijgen moet Covington dus stevig in duel met Mewse die ruim tien minuten lang de derde plaats vast weet te houden. Een klein foutje van de Team KTM UK-rijder zorgt ervoor dat Covington de derde plaats kan overnemen. Daarna dringt Watson aan bij Mewse en de KEMEA Racing-rijder is sterker. Hij wordt vierde nadat hij zelfs nog even gevaarlijk is geworden voor Covington. Mewse wordt vijfde voor de weer sterk rijdende Jacobi! Ook tevreden gezichten bij F&H Racing want Adam Sterry wordt zevende gevolgd door zijn Spaanse teamgenoot Ruben Fernández-Garcia. Jonass heeft het duidelijk zwaar want inhalen op dit circuit is ook voor de regerend wereld kampioen een zware klus. De Let wordt vijftiende en zal morgen dus hard moeten werken.

De beide MX2 manches worden om 13uur en 16uur geheel LIVE uitgezonden op MotorsportTV. Dit weekend op Eurosport2 ook aandacht voor de MX2, de eerste manche wordt om 15uur uitgezonden gevolgd door de tweede manche LIVE om 16uur. De beide MXGP wedstrijden zijn via de website van de NOS Studio Sport te volgen, Playsport Telenet klanten kunnen via de TV de MXGP bekijken.

MX2 Kwalificatie GP Italie:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Thomas Covington USA Husqvarna
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Conrad Mewse GB KTM
6 Henry Jacobi D Husqvarna
7 Adam Sterry GB Kawasaki
8 Ruben Fernández-Garcia E Kawasaki
9 Michele Cervellin I Honda
10 Davy Pootjes NL KTM
11 Vsevold Brylyakov Rus Yamaha
12 Samuele Bernardini I TM
13 Jago Geerts B Yamaha
14 Jed Beaton Aus Kawasaki
15 Pauls Jonass Let KTM
16 Bas Vaessen NL Honda
17 David Herbreteau F KTM
18 Brent Vandoninck B Husqvarna
19 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
20 Maxime Renaux F Yamaha
33 Micha Boy de Waal NL Honda

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Husqvarna