X

Pauls Jonass naar de MXGP?

De regerende MX2 wereldkampioen en dominante kracht van het lopende MX wereldkampioenschap heeft aangegeven dat hij ook al vooruit kijkt. De eerste plannen om in 2019 over te stappen naar de MXGP zijn immers al rond.

De 21-jarige Let heeft in de tussenstand respectievelijk 28 en 35 punten voorsprong op Jorge Prado en Thomas-Kjer Olsen. Zowel in Argentinië, Nederland als Spanje was Jonass de beste. Ook in 2019 ligt de Red Bull KTM rijder nog onder contract bij het Oostenrijkse fabrieksteam. Volgend jaar wordt het laatste jaar van een vijfjarige overeenkomst die Pauls in 2015 tekende.

Volgens de de nieuwe FIM regels zal Jonass overigens verplicht moeten overstappen naar de MXGP als hij zijn tweede MX2 titel pakt. Deze regel werd ook wel de ‘The Herlings rule’ genoemd omdat hij in het begin van dit decennium werd ingesteld maar daarna werd ingetrokken. Herlings werd namelijk als te jong werd beschouwd om na zijn tweede titel in 2013 als 19-jarige verplicht te moeten overstappen. Nadat ‘The Bullit’ in 2016 zijn derde wereldtitel had gepakt werd de regel opnieuw van kracht.

Eerder had Pauls Jonass al laten vallen dat hij graag naar de MXGP zou gaan nog voor hij zijn maximum leeftijd in de MX2 had bereikt. Zoals hij zelf al eerder duidelijk maakte wordt dan ook overlegd over wanneer ‘PJ41’ kan beginnen rijden op een 450SX-F. Hoe dat schema er zou uitzien en de bijhorende aankondiging zou volgen hangt natuurlijk wel af van Jonass’ hoofddoel voor dit seizoen: wereldkampioen worden. Voor KTM zou de rappe Let de derde dubbele MX2 wereldkampioen zijn sinds de klasse werd opgericht in 2004.

“Eigenlijk hebben we het daar ook al voor de star van het seizoen over gehad,” geeft Pauls toe. “Maar ik wil me vooral focussen op het seizoen dat nu bezig. Daarna kunnen we verder praten over de 450s. Ik heb nog een lopend contract en ik voel me goed in het team. Daarom kijk ik uit naar een mooie toekomst met KTM. Het is fantastische om door zo’n geweldig merk te worden gesteund,” zei de ex JM Racing rijder.

Jonass liet al vallen dat de top-10 resultaten van de 2018 MXGP rookies Jeremy Seewer en Julien Lieber ook voor hem bemoedigend zijn. “Als je de 450 rijders bezig ziet, denk je ‘wow die mannen zijn snel’. Maar als je naar de rondetijden kijkt, merk je dat ze maar een beetje sneller zijn. Dat valt natuurlijk ook op als je samen traint tijdens de week, natuurlijk is hun motor ook sterker. Jeremy Herlings rijdt natuurlijk. Dat geeft extra motivatie om zelf de stap te zetten.”

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Ray Archer