X

Sihvonen en Berry over hun weekend in Agueda

De Amerikaanse Avrie Berry brak in Portugal de ban, zij scoorde er haar eerste WK punten. Miro Sihvonen, de enige KTM Diga Junior Racing EMX250 rijder die in Agueda in actie kwam, behaalde geen punten. Toch boekte Sivhonen veel vooruitgang ten opzichte van de openingsronde in Spanje.

Het traditionele circuit, op zo’n 80 kilomter ten zuiden van Porto, had het in de week voor de Grote Prijs zwaar te verduren gekregen. Onophoudelijke regenbuien brachten zelfs even de geruchtenmolen over een mogelijke afgelasting op gang. Toch lag de baan er uiteindelijk veel beter bij dan verwacht. Zowel de lokale club als de ‘YouthStream track crew’ leverden dan ook uitstekend werk. Dat de omloop er gezien de omstandigheden nooit gemakkelijk zou bij liggen, werd gedurende het weekend echter ruimschoots bevestigd!

Miro Sihvonen blijft verder knokken om z’n oude niveau weer te halen. De man van het 2017 voorjaar kwam duidelijk beter voor de dag dan tijdens de eerste EMX250 wedstrijd in Redsand. Deze keer wist de Fin zich immers rechtstreeks te plaatsen.

Door een val in de start moest Miro wel direct in de achtervolging de eerste race. De 19-jarige KTM Diga Junior Racing rijder dook net de top-20 in toen hij kreeg af te rekenen met pijnlijke armen. Zo finishte hij alsnog als 22ste. In de tweede manche had Sihvonen een matige start maar hij kwam vervolgens rap op kruissnelheid. Gaandeweg werd echter duidelijk dat hij door een probleem met de knie verkrampt rondreed. Op aandrang van het team kwam Miro hierdoor vroeger binnen.

In de vierde WK wedstrijd uit haar carrière stond Avrie Berry opnieuw voor een grote uitdaging gezien de zware staat van de baan. Na een slechte startte werkte de Amerikaanse een constante eerste manche af. Berry reed vrijwel de hele race in 21ste stelling maar helemaal op het einde van de reeks wist ze Janina Lehmann het laatste WK punt af te snoepen. Zware regenval ’s nachts maakte de reeds verzadigde ondergrond nog zompiger. Opnieuw begon Avrie zwak aan haar reeks. Deze keer kwam ze echter vroeg onder stoom en reed zo naar een puike 16de plek.

Het KTM Diga Junior Racing team trekt voor de derde ronde van het 2018 EMX250 kampioenschap op 31 april en 1 mei naar het Russische Orlyonok.

Miro Sihvonen: “Natuurlijk kijk ik met gemengde gevoelens terug op de GP van Portugal. Aan de ene kant kan ik niet tevreden zijn over de resultaten. Aan de andere kant was het wel een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van Redsand. Voor de tweede reeks merkte ik al dat er iets scheelde met mijn knie want ik had het moeilijk om mijn knie te buigen. Dat verergerde alleen maar tijdens het rijden daarom besloot ik om de wedstrijd te staken. De komende dagen zullen we meer weten over wat er precies scheelt. Met nog twee weken voorbereiding tot Orlyonok ga ik nu alles op alles zetten zodat ik ook daar weer progressie kan maken.”

Avrie Berry: “Portugal was zeker een pak beter dan de vorige wedstrijd in Arco di Trento. Ik scoorde in beide races punten en dat was vooraf ook mijn doel. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik stiekem wel uit keek naar een modderrace! Thuis regent het ook vaak waardoor ik het wel gewoon ben om in de modder te rijden. Van zaterdag op zondag veranderde de baan ook compleet. De tweede manche werd dus echt in de modder gereden met heel veel zachte stukken. Je moest gewoon rechtop blijven en vol gas gaan om niet vast te raken! Ik ben wel heel blij dat de eerste punten nu binnen zijn. We gaan blijven verder werken aan mijn starts. Als die beter zijn, wordt het een stuk makkelijker om in een goed ritme te komen van in het begin.”

Foto’s: Eric Laurijssen