X

Brian Swink is niet meer…

Brian Swink is niet meer, de Amerikaan die furore maakte in begin van de jaren negentig als opkomend talent heeft vandaag het leven gelaten. De man die in zijn rookie-seizoen van 1991 al meteen de East Coast 125 Supercross titel wist te winnen en dit wist te herhalen in 1992 sukkelde met depressies en een verslavingsproblematiek.

Brian Swink, een waar 80cc fenomeen, maakt zijn prof debuut met 5 loretta lynn titels onder de arm. Als try-out springt Brian Swink na Loretta Lynn in 1990 meteen in het diepe, vier Nationals betwist hij in 1990 waarvan hij er in twee de top tien weet te halen. In zijn eerste supercross echter maakt Brian Swink pas echt indruk, hij neemt meteen de overwinning en raast in dat seizoen door naar de titel voor o.a. Mike Brown, Ryan Hughs, Doug Henry en Tallon Vohland. In supercross blijkt zijn sterkte te liggen, al vertellen overwinningen in o.a. Highpoint dat winnen in motocross ook iets was wat hij kon. In zijn rookie-motocross seizoen finisht de jongeman dan ook vierde om vervolgens in 1992 zijn East Coast Supercross titel te verlengen.

De komende jaren maakt Brian Swink de laatste stap net niet. Neen de overstap naar de 250 confronteert hem met piloten die net een fractie sterker zijn waardoor hij wordt geconfronteerd dat zijn plaats is tussen vijf en tien. Niet dramatisch en een mooie carrière leek dan ook te wachten op Brian Swink. Tot in 1997 ook deze mooi resultaten uitbleven en Brian Swink de sport gedesillusioneerd verliet.

In de loop van zijn carriere reed de ‘SwinkSter’ voor o.a. Factory Suzuki, Honda of Troy en in zijn laatste jaar voor het privé team Moto XXX. Brian Swink werd 45 jaar.