X

Eerste podium Jago Geerts, zege Thomas Kjer Olsen!

Net als vorig jaar heeft Thomas Kjer Olsen de Grand Prix van Letland gewonnen. De Husqvarna-rijder werd eerste en tweede op het circuit van Kegums. Daarmee wint de rijder uit het team van Jacky Martens zijn tweede GP! De hoofdrol werd echter opgeeist door Jago Geerts, de crosser uit Balen pakt zijn eerste GP-podium! De Yamaha-rijder wordt vierde en derde tijdens de manches wat hem de tweede plek overlevert in het dagklassement. Pauls Jonass wordt derde en blijft daarmee de leider in de tussenstand.

Ondanks zijn mindere kwalificatie weet Jonass heel goed uit de start te komen. Hij neemt de leiding voor Kjer Olsen en Henry Jacobi. Hunter Lawrence begint goed aan de wedstrijd maar komt in de eerste volledige ronde ten val. Hetzelfde is Jorge Prado-Garcia overkomen, de Spanjaard reed in de top vijf maar ging in de vijfde bocht onderuit en verloor heel veel plaatsen! Vooraan heeft ‚TKO‘ de leiding terug gepakt van Jonass en deze geeft de Deen niet meer uit handen. Jonass wordt tweede voor Covington. De Amerikaan heeft bijna 15 minuten achter de zieke Jacobi aangezetten maar weet de Duitser te passeren en wordt derde. Geerts en zijn teamgenoot Ben Watson weten in de tweede helft van de wedstrijd Jacobi ook achter zich te krijgen en de KEMEA tandem wordt respectievelijk vierde en vijfde. Davy Pootjes zit er in de beginfase goed bij maar de KTM-rijder gaat even onderuit en wordt vijftiende. De beste Nederlander is Micha Boy de Waal, de VAM Racing-rijder wordt keurig dertiende! Geen goede eerste manche voor Vandoninck want hij komt helaas niet aan de finish.
De tweede manche weet Prado-Garcia zijn ‘pole’ wel te verzilveren en hij wint de FOX Holeshot Award. De crosser uit het team van Claudio DeCarli wordt gevolgd door Geerts en Watson. Kjer Olsen volgt op de vierde plaats voor F&H Racing-rijder Ruben Fernandez-Garcia. De eerste helft van de wedstrijd zit de top vier op slot en is het Watson die de sleutel zoekt. De Brit probeert zijn teamgenoot te passeren en dat zorgt ervoor dat Kjer Olsen de aansluiting vindt. De voormalig EMX250 kampioen weet beide Yamaha’s te passeren en wanneer leider Prado ook nog eens in de fout gaat wordt het echt spannend. Kjer Olsen probeert ook de tweede manche op zijn naam te schrijven maar Prado wint. Kjer Olsen moet alles uit de kast halen om Geerts voor te blijven maar dat lukt de boomlange Deen. Geerts wordt heel knap derde voor Watson en Jonass komt nog terug naar de vijfde plaats. Met Pootjes gaat het steeds beter, de LRT-rijder wordt heel goed zesde! Hetzelfde kan gezegd worden over De Waal, de Brabander blijft met een elfde plek nipt buiten de top tien maar maakt wel indruk!

Het FIM Wereld Kampioenschap MX2 komt volgende week alweer in actie. In het Pinksterweekend wordt de GP van Duitsland verreden op het mooie circuit van Teutschenthal.

Uitslagen MX2 #7; Kegums, Let:
1e manche:
1 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
2 Pauls Jonass Let KTM
3 Thomas Covington USA Husqvarna
4 Jago Geerts B Yamaha
5 Ben Watson GB Yamaha
6 Henry Jacobi D Husqvarna
7 Samuele Bernardini I TM
8 Conrad Mewse GB KTM
9 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
10 Jorge Prado-Garcia E KTM
13 Micha Boy de Waal NL Honda
15 Davy Pootjes NL KTM
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna

2e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Jago Geerts B Yamaha
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Pauls Jonass Let KTM
6 Davy Pootjes NL KTM
7 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
8 Michele Cervellin I Honda
9 Iker Larranaga Olano E Husqvarna
10 Jed Beaton Aus Kawasaki
11 Micha Boy de Waal NL Honda
DNS Brent Vandoninck B Husqvarna

Dagklassement MX2 GP van Letland:
1 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 1-2
2 Jago Geerts B Yamaha 4-3
3 Pauls Jonass Let KTM 2-5
4 Jorge Prado-Garcia E KTM 10-1
5 Ben Watson GB Yamaha 5-4
9 Davy Pootjes NL KTM 15-6
14 Micha Boy de Waal NL Honda 13-11

Tussenstand MX2 na 7 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 304
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 282
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 266
4 Ben Watson GB Yamaha 210
5 Jed Beaton Aus Kawasaki 174
7 Jago Geerts B KTM Yamaha 140
12 Davy Pootjes NL KTM 118
20 Bas Vaessen NL Honda 56
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 49
24 Micha Boy de Waal NL Honda 21

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #Husqvarna