X

Eli Tomac wint zwaar bevochte reeksen in Glen Helen!

Na Hangtown vorige week rezen heel wat vragen over de AMA450 klassen. Was er al iemand sterk genoeg om één week later Eli Tomac te verslaan of zou de Kawasaki piloot voor een twee op twee kunnen gaan? Daarnaast keken we als Europeanen uit naar het feit of één van deze concurrenten nu effectief Marvin Musquin zou kunnen zijn. Heeft de Fransman hét of net niet? En wat met de evolutie van Ken Roczen…

Wonderen bestaan: Ken Roczen is bijna de oude

In de eerste manche kregen we een kopstart van de HRC Honda piloten. Christian Craig ging zijn teamgenoot Ken Roczen vooraf in de start en daarna volgde het hele veld. Na slechts een halve ronde zagen we echter Christian Craig brutaal crashen en uit wedstrijd verdwijnen zo kreeg Ken Roczen de leiding in handen. Het duurde niet lang voordat de Duitser, Eli Tomac in het wiel kreeg. Wat toen echter gebeurde hadden we nog niet meteen verwacht. Ken Roczen ging zonder enige scrupules de strijd aan met Eli Tomac en beide wisten ook weg te rijden van o.a. Jason Anderson en Marvin Musquin.

De kopman van het Honda team en de kopman van het Kawasaki team maakte er een entertainend duel van. Dit tot we na een kwartier tot twintig minuten de tank van Ken Roczen meer en meer zagen leeg lopen. Eli Tomac rook dat er bloed in het water sijpelde en attaqueerde. De eerste maal, was tevens de goede maal. De Kawasaki piloot stoomde met schrikwekkende snelheid door naar de overwinning. Achter de regerende kampioen zagen we dat Ken Roczen, het ietsje moeilijker kreeg waardoor ook Marvin Musquin nog voorbij hem kon raken. De Franse KTM piloot had eerder in de wedstrijd al de bovenhand genomen van Jason Anderson. Deze Jason Anderson finishte zo vierde na de drie bovengenoemde en voor Blake Baggett die de top vijf vervolledigde.

Jason Anderson geeft overwinning nog net uit handen

De tweede manche startte met een knappe holeshot van Supercrosskampioen Jason Anderson. De Husqvarna piloot nam in de eerste ronde meteen een voorsprong van zo’n drie seconden. Dit kon omwille van een crash vlak achter hem met o.a. Blake Baggett, Justin Barcia maar ook Marvin Musquin die we over een wiel zagen manoeuvreren. Deze voorsprong van drie seconden bouwde hij langzamerhand op tot tien seconden en dit op Marvin Musquin die duidelijk niet de snelheid noch het juiste gevoel had in deze manche. Toch duurde het even voordat een uiterst matig gestarte Eli Tomac, de Fransman bijgebeend had en volgens ook voorbij kon.

Halfweg wedstrijd leek de overwinning dan ook binnen voor Jason Anderson, met acht seconden voorsprong op Eli Tomac en nog een grotere voorsprong op Marvin Musquin. Dit was daarentegen buiten Eli Tomac gerekend. De Kawasaki piloot kwam pas echt in zijn element in de laatste ronden, terwijl het parcours helemaal naar gort gereden was reed hij ronde tijden op Jason Anderson duidelijk niet op antwoorden. De kloof smolt als sneeuw voor de zon en in de voorlaatste ronde had Eli Tomac zijn prooi te grazen. Jason Anderson finisht uiteindelijk nog op zo’n zestien seconden als tweede en Marvin Musquin kreeg een kleine vijftig seconden aan de broek op de derde plaats. De top5 werd vervolledig door Justin Barcia en Weston Peick.

Wat met Kenny Roczen in tweede reeks?

De Honda piloot kwam na in de tweede ronde van de wedstrijd binnen in de pitstraat, omwille van vreemde geluiden aan de motor. Deze bleken evenwel onschuldig te zijn en hij vervolgde zijn weg van plaats achtendertig. Maar om nog even te duiden dat hij bijna de oude is schudde de HRC piloot een knappe inhaal race in zijn mouw en finishte hij in de top tien en dit als achtste!

450 Moto 1 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Marvin Musquin
3. Ken Roczen
4. Jason Anderson
5. Blake Baggett
6. Justin Barcia
7. Weston Peick
8. Kyle Cunningham
9. Dylan Merriam
10. Phil Nicoletti
11. Kyle Chisholm
12. Bradley Taft
13. Ben LaMay
14. Brandon Scharer
15. Toshiki Tomita
16. Cody Cooper
17. Bradley Lionnet
18. Chris Alldredge
19. Alex Ray
20. Cade Autenrieth
450 Moto 2 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Jason Anderson
3. Marvin Musquin
4. Justin Barcia
5. Weston Peick
6. Benny Bloss
7. Phil Nicoletti
8. Ken Roczen
9. Blake Baggett
10. Cody Cooper
11. Kyle Chisholm
12. Alex Ray
13. Brandon Scharer
14. Cade Autenrieth
15. Toshiki Tomita
16. Dare DeMartile
17. Ben LaMay
18. Bradley Taft
19. Felix Lopez
20. Dustin Pipes
450 Totaal Resultaat
1. Eli Tomac (1-1)
2. Marvin Musquin (2-3)
3. Jason Anderson (4-2)
4. Justin Barcia (6-4)
5. Ken Roczen (3-8)
6. Weston Peick (7-5)
7. Blake Baggett (5-9)
8. Phil Nicoletti (10-7)
9. Kyle Chisholm (11-11)
10. Cody Cooper (16-10)
450 Stand in het kampioenschap
1. Eli Tomac, 100 punten
2. Marvin Musquin, 86
3. Jason Anderson, 73
4. Justin Barcia, 73
5. Blake Baggett, 60
6. Weston Peick, 60
7. Ken Roczen, 53
8. Phil Nicoletti, 49
9. Benny Bloss, 42
10. Kyle Chisholm, 39

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Monster Energy Media & Husqvarna media