X

Kevin Strijbos: “Stoppen zou zo vreemd voelen”

Standing Construct KTM rijder Kevin Strijbos levert in het WK motorcross een gevecht om weer fun te beleven. Gisteren slaagde de meest ervaren GP rijder daar echter goed in tijdens het kampioenschap van Vlaanderen in Gooik. Adam Wheeler sprak voor ons met ‘the Kid’.

Precies vijftien was Strijbos toen hij in 2000 debuteerde in de Grote Prijzen. In het huidige MXGP wereldkampioenschap lijkt het een eeuwigheid. Nochtans had Kevin een goede winter tot hij een complexe sleutelbeenbreuk opliep nét voor het seizoen. Sindsdien is Strijbos op achtervolgen aangewezen om weer zijn oude vorm en conditie terug te vinden. De eerste Europese Grote Prijs in Valkenswaard werd een heuse opdoffer maar de zesvoudige GP winnaar pakte daarna wel punten in elke manche op twee na.

“In Valkenswaard was ik bijna in het stadium waarin ik dacht ‘ik heb alles geprobeerd, het is genoeg geweest,” geeft Strijbos toe.  “Maar ik heb veel met het team gesproken en ze zeiden dat ze wisten tot wat ik in staat ben. Het kwam er op aan om  niet té veel te focussen op resultaten maar om te proberen weer plezier te beleven. We hebben een paar wijzigingen aangebracht en het ging beter, ik voelde me ook beter op de motor. Ik kom terug dat voel ik zelf. Hopelijk kunnen we nu nog een paar stappen zetten.” In Gooik eindigde de Construct KTM rijder 4de algemeen in de BK manches. Al moest hij in de Superfinale die telde voor het Kampioenschap van Vlaanderen alleen Glenn Coldenhoff voor zich laten.

Strijbos heeft in zijn lange carrière op alle soorten crossmotoren gereden. Bij zijn vorige KTM passage met KTM UK liet hij een prima indruk na op een 350cc. Daarnaast heeft hij ook tweetakt bagage op  125cc en 250cc motoren. In totaal reed hij voor vijf verschillende merken. Twee keer werd Kevin vicewereldkampioen. Hoewel hij duidelijk in de nadagen van zijn WK carrière zit, denkt de jonge vader nog niet aan stoppen.

“Misschien is dit het laatste jaar of misschien komt er nog een jaar, afhankelijk van hoe ik me voel,” legt hij uit. “Het wordt moeilijker, dat is zeker. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik graag veel rijd, maar soms wordt het zwaar. Ondertussen doe ik dit al zo lang. Leeftijd is slechts een cijfer en als je naar Tony (red. Cairoli) kijkt, dan zijn we even oud. Ik voel me nog steeds fris, niet alsof ik 32 ben! Het gaat meer om de levensstijl.

Stoppen zal zo vreemd aanvoelen. Ik neem na een seizoen altijd de eerste drie weken vrij, maar daarna ga ik altijd weer aan het werk. Wat zal er deze keer gebeuren? Als ik er nu aan denk, dan is het moeilijk. Het zal triest en lastig zijn om te stoppen. Het moment zàl komen, maar ik wil nu gewoon fun hebben. Ik dacht vaak aan resultaten, om me weer te mengen met de toppers. Dat heb ik een beetje moeten bijstellen. Ik moest meer naar mezelf kijken, kalm blijven en gewoon proberen te rijden. Wat scrubben en zo, laten zien dat ‘nen ouwe’ dat ook kan!”

Als we vragen naar zijn doelen en de noteringen die hij in 2018 in de MXGP wil bereiken, richt Strijbos zijn focus op zichzelf. “Rijden zoals ik wil rijden,” benadrukt hij. “Als dat een podium oplevert, dan is dat goed. Als het een overwinning is nog beter, maar ook een vijfde plaats is prima. De competitie is zo op dit moment zo aan elkaar gewaagd dat je twaalfde kunt zijn in één race en vijfde of op het podium in een andere. Ik denk dat dit Standing Construct KTM echt een heel goed team voor mij is. Ze zijn erg gemakkelijk, het is een kleine structuur waarin iedereen zijn rol kent. Iedereen is ook altijd behulpzaam. “

Kevin Strijbos krijgt komend weekend voor het eerst het gezelschap van zijn teamgenoot Valentin Guillod. De spectaculaire Zwitser is hersteld van zijn gebroken linkerbeen en zit al enkele weken weer op de motor. Guillod zal dus zijn MXGP-debuut op de 450 SX-F maken in Matterley Basin, de baan waar hij in 2015 een verbluffende MX2 zege pakte met Standing Construct Yamaha.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s:
Paul Weyten, Standing Construct