X

MX2: Prado maakt veel punten goed in Franse GP!

De tiende Grand Prix van het FIM Wereld Kampioenschap MX2 is goed verlopen voor Jorge Prado-Garcia. De 17-jarige crosser heeft op het circuit van Saint Jean d’Angely maarliefst twaalf punten goed gemaakt op Pauls Jonass! De Let blijft zelfs naast het podium want naast Prado staan JM Racing-rijders Thomas Covington (1-3) en Thomas Kjer Olsen (2-4)! Jago Geerts rijdt de pannen van het dag, de crosser uit Balen wordt vierde voor Jonass. De overige Laaglanders komen alleen de eerste manche tot scoren, Davy Pootjes wordt daarin tien, Bas Vaessen (17e) en Brent Vandoninck (18e).

Vanaf de pole-position neemt Thomas Covington de beste start voor Henry Jacobi, Prado-Garcia en Thomas Kjer Olsen. De Duitser neemt even de leiding over maar de Amerikaan komt snel terug naar de leiding. Ook ‘TKO’ en Prado gaan voorbij aan de STC-rijder die later in de wedstrijd diverse keren ten val komt. In de eerste ronde komt Prado-Garcia ten val waardoor hij terug zakt en een inhaalrace moet rijden. Vooraan heeft Covington alles onder controle voor teamgenoot Kjer Olsen. Ondanks een mindere start heeft Pauls Jonass ruim tien minuten de derde plaats in handen. Vanuit de achtergrond komt Prado-Garcia opzetten en de Spanjaard neemt de derde plaats over van de WK-leider. Deze komt later nog onderdruk van Jacobi en Geerts te staan. De Let wordt echter vierde voor de KEMEA-rijder rijder die weer een knappe wedstrijd laat zien in zijn eerste GP-seizoen. Ondanks een mindere startplek weet Pootjes een knappe wedstrijd te rijden, de 20-jarige crosser wordt tiende. Vaessen (17e) en Vandoninck (18e) komen ook tot scoren tijdens deze eerste manche.
In de tweede manche neemt Jonass de beste start voor Prado-Garcia en Geerts die de Spanjaard zelfs passeert! Simone Furlotti volgt op de vierde plaats voor landgenoot Michelle Cervellin. Terwijl Prado de tweede plaats terug pakt gaat leider Jonass in de fout en hij verliest heel veel tijd en plaatsen! Prado neemt de leiding over en hij kijkt geen moment weer om. Geerts rijdt een eenzame wedstrijd en wordt tweede voor Covington. De Amerikaan rijdt lang achter Kjer Olsen maar in de slotfase moet de Deen toch plaats maken. De vierde plaats is voor ‚TKO‘ gevolgd door Calvin Vlaanderen terwijl Jonass nog terug komt naar de zesde plaats. Pootjes gaat onderuit en verdwijnt vervolgens uit de wedstrijd, Vandoninck komt ook niet aan de finish en Vaessen komt de tweede manche niet meer in actie.

Volgende week staat de Italiaanse GP op de kalender, deze wordt verreden op het circuit van Ottobiano. Het verschil tussen Jonass en Prado is terug gebracht naar 16 punten.

Uitslagen MX2 #10; Saint Jean d’Angely, F:
1e manche:
1 Thomas Covington USA Husqvarna
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Jorge Prado-Garcia E KTM
4 Pauls Jonass Let KTM
5 Jago Geerts B Yamaha
6 Hunter Lawrence Aus Honda
7 Conrad Mewse GB KTM
8 Michelle Cervellin I Yamaha
9 Ben Watson GB Yamaha
10 Davy Pootjes NL KTM
17 Bas Vaessen NL Honda
18 Brent Vandoninck B Husqvarna

2e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Jago Geerts B Yamaha
3 Thomas Covington USA Husqvarna
4 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
6 Pauls Jonass Let KTM
7 Ben Watson GB Yamaha
8 Michelle Cervellin I Yamaha
9 Conrad Mewse GB KTM
10 Stephane Rubini F KTM
DNF Davy Pootjes NL KTM
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna
DNS Bas Vaessen NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Frankrijk:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM 3-1
2 Thomas Covington USA Husqvarna 1-3
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 2-4
4 Jago Geerts B Yamaha 16-7
5 Pauls Jonass Let KTM 4-6
15 Davy Pootjes NL KTM 10-DNF
21 Bas Vaessen NL Honda 17-DNS
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 18-DNF

Tussenstand MX2 na 10 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 434
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 418
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 328
4 Ben Watson GB Yamaha 305
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 259
6 Jago Geerts B KTM Yamaha 217
11 Davy Pootjes NL KTM 167
19 Brent Vandoninck B Husqvarna 77
22 Bas Vaessen NL Honda 60
27 Micha Boy de Waal NL Honda 23

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto