X

Opnieuw wint Eli Tomac, maar hij moest ervoor werken in Muddy Creek!

Wie stopt Eli Tomac in de AMA450 klasse? Dat is de vraag die nu al voor de vijfde wedstrijd op rij werd gesteld. Zou hij nu gestopt worden in Muddy Creek, nadat hij vorige week al even wankelde maar toch de overal binnen haalde, zou het?

In de eerste manche was het alvast Ken Roczen die de holeshot wist te nemen. De andere tenoren als Justin Barcia, Eli Tomac en ook Marvin Musquin zaten goed mee in de voorhoede. Maar toen de lijnen van Justin Barcia en Marvin Musquin in de derde bocht elkaar kruiste, kwam de Fransman ten val. Héél het pak raasde hem voorbij en alleen Jacob Hayes, de AMA Arenacross kampioen van afgelopen seizoen bleef samen met hem achter. Beide moesten dan ook aan de bak!

Vooraan zagen we Ken Roczen het beste van zichzelf geven. De Duitser die nog steeds niet volledig 100% is na al zijn blessures en nu voornamelijk sukkelt met wat wij als een tenniselleboog kennen, deed al wat hij kon om zowel Eli Tomac als Justin Barcia achter zich te houden. Dit lukte hem aardig voor zo’n vijf ronden, en dan moest hij beide voorlaten gaan. Eli Tomac checkte daarna uit en won de reeks voor een sterk rijdende Justin Barcia en Ken Roczen. Twee KTM’s met daarop Blake Baggett en de helemaal ontketende Marvin Musquin vervolledigde de top vijf!

De tweede manche begon zoals de eerste, met een holeshot van Ken Roczen! Ditmaal maakte echter Justin Barcia in de eerste ronde al kort werk met de HRC Honda piloot en in de tweede ronde volgde Marvin Musquin, die ditmaal wel een goede start kende, dit voorbeeld. Wie nu geen goeie start had was de Fransman zijn concurrent; Eli Tomac die bevond zich in de buik van het peloton zo omtrent de 20-15 positie in de aanvangsfase van deze manche! Terwijl de leider in het kampioenschap er alles aan deed om elk punt te scoren dat mogelijk was, ontstond vooraan een duel tussen Justin Barcia en Marvin Musquin. De zichzelf vervloekende en ontketende Marvin Musquin was duidelijk gestart met het idee om revanche te nemen op zichzelf en op al de rest. Hij vond snel voorbijgang bij Justin Barcia en stoomde vervolgens door naar zijn tweede manche overwinning van het seizoen! Daarmee blijft de Fransoos de enige die tot nu toe Eli Tomac al heeft kunnen kloppen! Ohja waar was deze gebleven?! De Kawasaki piloot wist zichzelf nog op een magistrale wijze, achter Marvin Musquin en Justin Barcia, naar een derde stek te rijden. Daarmee finishte hij voor Ken Roczen en Blake Baggett die de top vijf completeerde.

Met zijn overwinning in de eerste manche en zijn derde stek in de tweede manche wist Eli Tomac zich tevens zeker van zijn vijfde overall overwinning op vijf! Met mee op het podium mochten Justin Barcia op twee en Marvin Musquin op drie. In het kampioenschap staat de Amerikaanse Kawasaki piloot ondertussen 32 punten voor op Marvin Musquin en zo’n 58 punten op derde man in het kampioenschap Justin Barcia!

450 Moto 1 Resultaten
1. Eli Tomac
2. Justin Barcia
3. Ken Roczen
4. Blake Baggett
5. Marvin Musquin
6. Weston Peick
7. Phil Nicoletti
8. Justin Hill
9. Benny Bloss
10. Henry Miller
11. Kyle Cunningham
12. Dylan Merriam
13. Ben LaMay
14. Heath Harrison
15. Jacob Hayes
16. Brandon Scharer
17. Nick Gaines
18. Alex Ray
19. Jake Masterpool
20. Cody Cooper
450 Moto 2 Resultaten
1. Marvin Musquin
2. Justin Barcia
3. Eli Tomac
4. Ken Roczen
5. Blake Baggett
6. Weston Peick
7. Justin Hill
8. Benny Bloss
9. Phil Nicoletti
10. Kyle Cunningham
11. Cody Cooper
12. Jacob Hayes
13. Alex Ray
14. Cade Autenrieth
15. Brandon Scharer
16. Jake Masterpool
17. Dylan Merriam
18. Brandan Leith
19. Henry Miller
20. Ben LaMay
450 Overall Resultaat
1. Eli Tomac (1-3)
2. Justin Barcia (2-2)
3. Marvin Musquin (5-1)
4. Ken Roczen (3-4)
5. Blake Baggett (4-5)
6. Weston Peick (6-6)
7. Justin Hill (8-7)
8. Phil Nicoletti (7-9)
9. Benny Bloss (9-8)
10. Kyle Cunningham (11-10)
450 Stand in het kampioenschap
1. Eli Tomac, 242 Punten
2. Marvin Musquin, 210 ptn
3. Justin Barcia, 184 ptn
4. Ken Roczen, 169 ptn
5. Blake Baggett, 164 ptn
6. Weston Peick, 148 ptn
7. Benny Bloss, 126 ptn
8. Phil Nicoletti, 118 ptn
9. Cody Cooper, 80 ptn
10. Jason Anderson, 73 ptn

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Monster Energy Media