Preview Denicol Belgian Sidecars GP: Grote kans op succes voor onze landgenoten in Lommel!

Preview Denicol Belgian Sidecars GP: Grote kans op succes voor onze landgenoten in Lommel!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Aankomend weekend is het zo ver. De Belgische ronde van het WK zijspancross 2018 gaat worden verreden op het ‘stedelijk motocrosscentrum’ te Lommel. Dit zal zonder twijfel een decors zijn voor spectaculaire zijspancross wedstrijden op het loodzware zandcircuit tijdens de achtste GP zijspancross van 2018 tellend om het Wereld kampioenschap van 2018. De organiserende MC Maasland zorgt weer voor een typisch Belgisch top weekend voor alles en iedereen die van zijspancross houdt. Naast de GP, rijdt namelijk ook de NK klasse van de KNMV dit weekend rond en zullen er ook nevenreeksen zijspannen voorzien zijn voor deelnemers uit de liefhebbersbonden.

De NK klasse komt op zaterdag na de kwalificatie-heats van de GP al ene keer aan de start en hun tweede heat volgt zondagmorgen nog voor de start van de eerste GP zijspan manche.
De nevenreeks rijdt hun manches wel alle twee op zondag, en wel ene voor de eerste GP manche en de tweede tussen de beide GP heats in. Dit betekend dat de toeschouwers op zaterdag, naast de trainingen voor de GP, drie manches zijspannen te zien krijgen (NK en de kwalificatieraces voor de GP van groep A en groep B) en dat voor de zondag vijf heats zijspannen de revue passeren waarbij uiteraard de heats om 13.15 en 16.00 het meeste aandacht zullen krijgen. Dat zijn namelijk de heats voor de GP Zijspancross van Belgie. In die twee wedstrijden wordt bepaald wie dé zandkoningen van Lommel zullen zijn!

En dat laatste is zeker geen uitgemaakte zaak met over de 40 ingeschreven  zijspannen voor de Grand Prix!
De huidige leiders in de WK stand, de Vlaming Marvin Vanluchene met zijn ‘Nederlandse’ topbakkenist Ben van den Boogaart zitten in de winning-mood. Ze hebben de laatste vijf GP’s zijspancross op hun naam gezet en staan fier aan de leiding van het kampioenschap. Toch wel verrassend! Men verwachte wel wat resultaten van dit duo, Van den Boogaart is immers meervoudig Wereldkampioen en Vanluchene lag in 2016 derde in de WK-stand totdat hij onfortuinlijk zijn pols brak tijdens de GP in Genk…, maar dat deze heren dit seizoen zó zouden domineren had niemand verwacht! Dat zij bij ene der favorieten behoren voor de zege tijdens hun thuis GP mogen duidelijk zijn!
Het enige zijspan dat het spoor in de WK stand van 2018 nog een beetje kan bijbenen is ook wel weer verrassend die van Koen Hermans. De jonge Nederlander uit Hengelo (GLD) heeft dit seizoen in de Fransman Nicolas Musset een uitstekende partner gevonden en men liet in Oss al direct zien waar men toe in staat was door een GP heat te winnen. Overigens was dat de eerste GP heat-zege voor Hermans en inmiddels heeft hij er nog een aantal aan toegevoegd.
Hiermee is de tandem Hermans/Musset dan ook meteen een rijke podiumkandidaat tijdens de GP van België in het klapzand te Lommel.
Zowel team Vanluchene als team Hermans zijn natuurlijk top-teams, maar toch wel verrassend dat zij dit seizoen het WK zijspancross domineren. De verwachting van velen was dat de top drie van vorig jaar wel weer de degens voor de WK-titel zouden kruizen. Dat deed men ook, alleen verliep alles niet volgens plan. Vice-wereld kampioen Giraud won verrassend de eerste GP heat in Oss en viel daarna in de tweede manche uit met pech…En helaas voor hem gebeurde dat nog een aantal keer dit seizoen. Hiernaast raakte zijn vaste topbakkenist Elvijs Mucenieks zwaar geblesseerd aan zijn rug tijdens de warm-up voor de derde GP van 2018 te Spanje.
Nadien viel bakkenist Johnny Badaire in voor Mucenieks maar afgelopen weekend raakte deze ook geblesseerd. De Nederlander Kenny van Gaalen zal in Lommel instappen bij Giraud die dus zal moeten wennen aan zijn derde bakkenist dit seizoen.
Hierbij opgeteld dat Giraud van nature geen zandrijder is, en al helemaal niet in het rulle zand van Lommel, maakt dat het voor Giraud puntjes sprokkelen gaat worden in Lommel samen met zijn nieuwe bakkenist Kenny van Gaalen.
Die andere WK Zijspancross 2017 podium klanten staan er voor deze GP dan weer beter voor. Zowel Bax/Stupelis als Willemsen/Bax zullen op volle oorlogssterkte naar Lommel afreizen. Beide teams zullen de eerste helft van het seizoen echter snel willen vergeten en zijn gebrand om zich van hun beste kant te laten zien.
Bax raakte al in de eerste GP manche van 2018 geblesseerd en later tijdens de GP van de Oekraïne maakte men een keiharde startcrash mee waardoor men tot aan de afgelopen twee GP’s nooit voluit heeft kunnen gaan. Zowel Etienne Bax als zijn Letse top bakkenist Kaspars Stupelis zijn echter taai en dat brengt hen toch op de derde plek in de WK stand van 2018, zij het op grote afstand van leider Vanluchene. Bax/Stupelis, die zeker hard kunnen rijden in het zachte zand, zullen er alles aan doen om de GP van België te Lommel te kunnen winnen.
Ook Daniël Willemsen zal bijna gefrustreerd met het mes tussen de tanden naar Lommel afreizen. Willemsen krijgt dit seizoen klap na klap te verwerken. In de Oekraïne raakte hij, buiten zijn schuld om, betrokken bij een auto-ongeluk waardoor niet alleen hijzelf maar ook twee monteurs gewond raakte. En dan al die straffen dit seizoen van de wedstrijdleiding….Het is voor team Willemsen om gek van te worden. De afgelopen GP werd men weer in de eerste heat, al dan niet schuld hebbende, van een podiumplek beroofd door de wedstrijdleider van de FIM…..
Hoe het ook zij. Het enige dat de kannibaal uit Lochem kan doen is wat hij vorig jaar deed in Lommel, namelijk De GP van België samen met Robbie Bax winnend afsluiten en vooral weer zo’n typische Willemsen-show weggeven als hoe hij dit vorig jaar deed in de eerste manche. Dan staat niks Willemsen/Bax meer in de weg voor een zege in de Grand Prix, tenzij men bij de FIM weeral eens iets heeft op te merken misschien…..

Vanluchene/Van den Boogaart, Hermans/Musset, Bax/Stupelis en Willemsen/Bax behoren dus tot de absolute favorieten voor de eindzege in Lommel maar er zijn meer kapers op de kust.
Gevaarlijke outsiders komen zoals vaker op de zware zandbanen van binnen de eigen landsgrenzen vandaan. Allereerst noemen we de Nederlands/Vlaamse combinatie Veldman/Janssens. Veldman werd vorig jaar derde tijdens de GP in Lommel, toen nog rijdend met Van den Boogaart. Veldman was 2018 begonnen met Siebe van der Putten in de bak maar na een tweetal GP’s werd de samenwerking al beëindigd. Nu in Lommel zal Siebe van der Putten aan de zijde staan van de Fransman Thomas en vond Veldman al eerder een uitstekende vervangende bakkenist in de Belg Glenn Janssens die voorheen samen met broer Nick rond reed. De afgelopen paar GP’s heeft het team veel pech gekend en viel een aantal maal in kansrijke posities uit de strijd. Zodra dat niet meer aan de orde zou zijn dan is ‘the Frogg’ Julian Veldman absoluut een podium kandidaat in Lommel.
Vanuit België dan nog twee outsiders voor de podiumplekken, en wel de zijspannen van Sanders/Haller en de combinatie Dierckens/Rostingt. Als alles mee zit kunnen deze zijspannen zich zo op het podium rijden te Lommel. Dierckens weet al hoe dit voelt want hij won eerder dit jaar al de ronde voor de BK zijspancross te Lommel en wil graag dat kunststukje herhalen.
Een andere potentiële podiumkandidaat is Gert van Werven met de talentvolle Belg Jens Mans in de bak. Dit duo rijdt tegenwoordig bijna elke heat zo de top tien binnen en zal voor een stunt willen zorgen door nu eens nog hoger te eindigen in het zware Lommelse zand.
Vanuit België zijn er dan uiteraard nog veel meer teams die goede ogen willen gooien in hun thuis GP. Allereerst de nestor Kristof Santermans, dit weekend in actie met de jonge bakkenist Kasesalu uit Estland daar zijn vaste bakkenist Beleckas zich in datzelfde Estland blesseerde afgelopen weekend. Verder zien we na het ontbreken in de Baltische staten nu wel weer de Duitstalige Belg Adreas Closhe aan de start met nu de Duitser Michael Klooz als bakkenist. Verder zien we nog vier Belgische deelnemers op de lijst die een-malig dit seizoen vanuit de liefhebbersbonden nu willen scoren in de GP van Belgie. Dat zijn Nikky en Levi Vaes, Glenn van der Schraelen/Thomas Smeuninx, Stanneke Goeyvaerts/Dennis van der Bulck en Dylan Boussy die nu dan samen met Dagwin Sabbe zal aantreden. Sabbe stond eerst in de bak bij de Nederlander Bjorn Roes maar door de te grote afstand, lees niet vlug even kunnen trainen op het zijspan, besloot men samen de wegen te scheiden. Omdat bakkenist Han van Hal bij Closhe weg was kon deze nu inspringen bij Roes. Ook het Nederlandse team Keuben/Rietman zal van samenstelling veranderen daar Dion Rietman teveel last heeft van zijn ribblessure opgelopen afgelopen zondag tijdens de GP van Estland. Roy Bijenhof zal voor deze GP dan nu Justin Keuben bijstaan in de jacht naar WK-punten. Ook de neef van Justin zal aan de start te zien zijn in Lommel. Mike Keuben komt samen met bakkenist Lars de Laat in actie tijdens één van de GP’s die men heeft moeten ‘kiezen’. Men zinspeelt dit seizoen immers op het IMBA-kampioenschap en die regels beletten het snelle linkse duo om veel vaker mee te doen aan de GP’s. Lommel is natuurlijk als zandbaan op het lijf geschreven van Keuben en De Laat en ligt om de hoek, Lommel is immers op een steenworp afstand van de Nederlandse grens.

Gezien dat laatste feit is dit een unieke kans voor zowel de Belgische als Nederlandse fans om uw persoonlijke favoriet te komen aanmoedigen tijdens de Belgische GP zijpancross. En men zal het ook echt nodig hebben op de zware zandomloop van Lommel die al op voorhand spectakel zal garanderen. Komt dat zien, komt dat zien!

Meer info:
www.wk-sidecars-lommel.be

Tekst: Emil Bilars

Uw reacties