Eli Tomac pakt de dubbel in AMA450 MX Washougal

Eli Tomac pakt de dubbel in AMA450 MX Washougal
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Een parcours uitgerold tussen hoge naaldbomen op een berg in het stadje Washougal, neen meer een dorpje dat nauwelijks 14.000 mensen telt. Toch is dat elk jaar éénmaal het centrum van de motorcrosswereld!

Op dit prachtige parcours was het in de eerste manche, wie anders dan, Justin Bogle die de beste start nam! Dit voor zijn Suzuki teamgenoot Justin Hill en de Kawasaki teamgenoten Josh Grant, die zijn eerste wedstrijd van het motocross-seizoen rijdt na blessureleed en Eli Tomac.

Justin Bogle hield alvast de leiding in de eerste ronde, iets wat de Suzuki piloot nog niet was gelukt ondanks al zijn holeshots. Terwijl de Joe Gibbs Racing piloot dat deed rukte Eli Tomac op naar de derde plaats.

Battles ensued, but @elitomac emerged victorious in 450 Moto 1 at @washougalmxpk. | @promotocross (Photo – @kardyphoto)

Een bericht gedeeld door Racer X Online (@racerxonline) op


Terwijl Eli Tomac moeilijkheden kende om voorbij Justin Hill te gaan voor de tweede plaats, kwam Marvin Musquin aansluiten bij het leidende trio. Na vijf minuten in de manche raakte Tomac toch voorbij Hill. Na Hill was Bogle aan de beurt, die nu toch al zo’n drie ronden aan de leiding had gereden, maar de Suzuki piloot had geen enkel antwoord op Tomac. Na Tomac, ging ook Musquin voorbij het Joe Gibbs Racing duo.

Maar Eli Tomac had op die korte tijd wel al een voorsprong weten op te bouwen van zo’n drie seconden. Een voorsprong die snel opliep en ervoor zorgde dat Marvin Musquin zich ging concentreren op consolideren van zijn tweede plaats. Ondertussen was achter hen ook Ken Roczen nog voorbij het Joe Gibbs Racing duo Justin Hill and Justin Bogle gegaan. De twee koplopers waren echter al te ver gaan vliegen voor de Duitser dus ook deze concentreerde zich snel op het vasthouden van zijn derde plaats. Justin Hill hield knap zijn vierde plaats vast tot aan de finish voor Justin Barcia. Zijn Joe Gibbs Racing teamgenoot van Hill, Justin Bogle zakte er echter helemaal doorheen en een kleine valpartij hielp hem daar ook nog een beetje bij. De Suzuki piloot finishte uiteindelijk als twaalfde.

De tweede manche begon opnieuw zoals de eerste, met een holeshot van Justin Bogle! Ditmaal snoepte daarentegen Ken Roczen de leiding al na enkele bochten af. Ken Roczen probeerde ideaal te profiteren van zijn goede start en van de mindere start van Eli Tomac.

Terwijl Justin Bogle zijn gebruikelijke terugval kende in posities, probeerde Eli Tomac het omgekeerde te verrichten. De Kawasaki piloot probeerde zo snel mogelijk vooraan te verschijnen. Dit deed hij met verve want na drie ronden hadden kwam de Monster Energy piloot al piepen in de top, een top vijf met; Ken Roczen, Justin Hill, Marvin Musquin, Justin Barcia en dus alsook Eli Tomac.

Terwijl Justin Hill als een duiveltje in een wijwater vat, vocht om Marvin Musquin af te houden. Had Eli Tomac het aan de stok met een onwrikbare Justin Barcia. Deze beide duels waarin zowel Marvin Musquin als Eli Tomac toch wel werden opgehouden speelde perfect in de kaart van Ken Roczen. Door een crash van Justin Hill vond Marvin Musquin doorgang en Eli Tomac ging als een bezetene de berg af en hield ook nog eens de binnenkant om Justin Barcia voorbij te gaan. Alleen kon Eli Tomac daarna nog eens opnieuw beginnen. De regerende kampioen en tevens ook leider in het kampioenschap kwam even dom ten val en daarvan profiteerde Justin Barcia.

Na al dit aanvallen en attackeren was de top vijf flink door elkaar geschud. Ken Roczen was nog steeds de leider in de wedstrijd met enkele seconden voorsprong op Marvin Musquin en de rest van het veld zoals Justin Barcia, Eli Tomac en Blake Baggett volgde al op iets meer dan tien seconden van Marvin Musquin!

Toch legde Eli Tomac zich niet neer bij de overwinning van Ken Roczen. Want eens hij voor de tweede maal deze wedstrijd voorbij Justin Barcia was geraakt, zette de Amerikaan de ene kwalificatietijd na de andere neer. In eerste instantie om Marvin Musquin in te halen. Met nog vijf minuten op de klok was het dan ook zo ver, hij had Marvin Musquin bij de lurven gevat maar nu moest Eli Tomac er wel nog voorbij. De beide kemphanen die vechten voor de titel gingen er hard maar fair tegen aan. We kregen een leuk duel dat op de rollers bovenaan het circuit werd beslecht in het voordeel van Eli Tomac.

10 more shots from Round 9 @washougalmxpk, this time from the 450s. – – – #thisismoto #promotocross #WashougalMX > 📸@kardyphoto

Een bericht gedeeld door Racer X Online (@racerxonline) op


Aan deze tweede plaats had de man uit Colorado voldoende voor de dag overwinning, maar de Kawasaki piloot proefde bloed en voelde dat er nog meer in zat. Al snel dichtte hij de achterstand die hij had op Ken Roczen en met nog drie ronden te gaan liet hij zich alvast even zien aan de HRC Honda Duitser. Het was wachten op een aanval en nu sloeg Eli Tomac toe op de bekende Washougal Whoeptiedoes om daarna een risicovolle scrub over de finish sprong te wagen. Ken Roczen moest hierop zijn meerdere erkennen. De regerende kampioen, Eli Tomac vervolmaakte de resterende twee ronden en finishte net zoals in de eerste manche als eerste. Ditmaal voor Ken Roczen, Marvin Musquin, Justin Barcia en Blake Baggett.

De dag overwinning ging logischerwijs naar Eli Tomac met twee reekszeges. Op het podium kreeg hij het gezelschap van Ken Roczen (3-2) en Marvin Musquin (2-3). Voor Marvin Musquin was het dan ook weer een zuur weekend want de Fransman ziet zijn concurrent voor de titel opnieuw acht punten meer uitlopen.

Nog een opvallende vaststelling, de uit blessure teruggekeerde Josh Grant finishte in de eerste manche sterk tiende. In de tweede manche kwam hij echter niet meer aan de start. Wat de rede is voor dit niet start in de tweede manche is ons voorlopig onbekend. Ook zagen we in de tweede manche zowel Justin Bogle als Justin Hill niet finishen, beide lieten een DNF noteren.

450 Moto 1 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Marvin Musquin
3. Ken Roczen
4. Justin Hill
5. Justin Barcia
6. Blake Baggett
7. Benny Bloss
8. Cooper Webb
9. Phil Nicoletti
10. Josh Grant
11. Kyle Cunningham
12. Weston Peick
13. Justin Bogle
14. John Short
15. Tyler Bowers
16. Noah McConahy
17. Cody Cooper
18. Ben LaMay
19. Toshiki Tomita
20. Brandan Leith

450 dag resultaat Washougal
1. Eli Tomac (1-1)
2. Ken Roczen (3-2)
3. Marvin Musquin (2-3)
4. Justin Barcia (5-4)
5. Blake Baggett (6-5)
6. Cooper Webb (8-7)
7. Benny Bloss (7-10)
8. Weston Peick (12-6)
9. Kyle Cunningham (11-8)
10. Phil Nicoletti (9-12)

450 Moto 2 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Ken Roczen
3. Marvin Musquin
4. Justin Barcia
5. Blake Baggett
6. Weston Peick
7. Cooper Webb
8. Kyle Cunningham
9. Tyler Bowers
10. Benny Bloss
11. Cody Cooper
12. Phil Nicoletti
13. Toshiki Tomita
14. Brandon Scharer
15. Noah McConahy
16. Ryan Surratt
17. Brandan Leith
18. John Short
19. Carson Brown
20. Austin Walton

450 Stand in het kampioenschap
1. Eli Tomac, 401
2. Marvin Musquin, 386
3. Ken Roczen, 330
4. Justin Barcia, 330
5. Blake Baggett, 301
6. Weston Peick, 247
7. Benny Bloss, 224
8. Phil Nicoletti, 217
9. Justin Hill, 132
10. Kyle Cunningham, 130

Tekst: Matthias Van Eeckhoven

Uw reacties