X

Kay Karssemakers grijpt naast de medaille in Loket.

Zonder twijfel was Kay Karssemakers heel dichtbij een podiumplek tijdens de finale van het Europees Kampioenschap 85cc. De Boxtelnaar kwam tijdens de eerste manche als leider ten val waardoor hij vijfde werd. De tweede manche werd de KTM-rijder als derde afgevlagd maar dat was niet voldoende voor het podium. De overwinning ging naar Camden McLellan, de Zuid-Afrikaan werd eerste en tweede want de in Duitsland woonachtige crosser de titel opleverde.

In de tijdtraining moet Kay genoegen nemen met de elfde tijd maar er is geen reden tot paniek. Sterker nog Kay weet dat hij zeker sneller kan waar andere tijdens de kwalificatie al de limiet hebben opgezocht. De start van de eerste manche is heel goed en de Alpinestars-geklede crosser neemt de beste start. In de eerste bocht gaat Kay echter iets te ruim waardoor hij als vijfde over de eerste sprong komt. De tweede bocht weet de Arai Helmets gesteunde crosser zich op te werken naar de derde plaats over even later de tweede plaats in handen te nemen. Helemaal beneden op het heuvelachtige circuit weet Kay de leiding over te nemen van Liam Everts. In de tweede ronde gaat het echter mis met de scholier die even ten val komt en daardoor terug zakt naar de negende plaats. Vervolgens weet de 14-jarige zich nog terug te knokken naar de vijfde plaats waar hij ook finisht.
De start van de tweede manche is ook heel goed en vanuit de buitenkant is Kay direct in de kopgroep te vinden. Vanaf de vijfde plaats werkt de Brabander zich ook nu snel naar de top drie om in de tweede ronde de tweede plaats in handen te nemen! De winnaar van de eerste manche, McLellan, weet na bijna tien minuten wedstrijd de tweede plaats over te nemen. Natuurlijk laat Kay het er niet bij zitten en hij blijft zijn voorganger indruk druk houden. Op dat moment heeft Kay de derde plaats in het dagklassement in handen omdat Everts op de zevende plaats rijdt. Wanneer de Belg plaatsen goed maakt voert Kay de druk op bij McLellan. Deze lijkt voor de derde plaats te kiezen maar een achterblijver gooit roet in het eten. De aansluiting wordt verloren en meer dan de derde plaats zit er niet in. Everts komt nog terug naar de vierde plaats en daarmee mag hij naar het eindpodium van het EMX85.

De volgende wedstrijd is over vijf weken, dan wordt het FIM Junior World Championship verreden in Australie. Kay zal daar in actie komen en proberen hoge ogen te gooien.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Youth Pro MX