X

Maarten Govaert achter de schermen van de Yamaha MX presentatie!

Toen ik het telefoontje kreeg van Tom van MXMag met de vraag of ik zin had om de nieuwe Yamaha 2019 modellen te gaan testen in Spanje hoefde ik hierover natuurlijk geen seconde over te twijfelen. Snel nog even overlegd met het werk of dit mogelijk was en zo zaten we woensdagochtend al op het vliegtuig!

Naar het schijnt, worden zowat alle nieuwe baanmotoren voorgesteld in Spanje maar dan meer in het zuiden. Voor deze crosspresentatie vlogen we richting Barcelona. Daar ‘s middags aangekomen werden we ontvangen door mensen van Yamaha Europe die ons met een busje naar het hotel voerden. Ingecheckt in het hotel, bagage op de kamer, wat opgefrist en wat gaan eten om daarna nog even het dorpje Calalla, wat op zo’n 15 kilometer van Lloret de Mar ligt, te gaan verkennen.

Rond 18u werden we dan verwacht op het circuit van Vallgorguina, wat de meeste belgen wel beter kennen als ‘ Sant-Celoni’ voor de presentatie van de nieuwe motoren. Dan maar wat aperitieven en bijpraten met iedereen. Om 19u  begon de uitgebreide voorstelling dan van alle motoren. Nadat alle motoren aan bod waren gekomen was het ondertussen al ruim 20u gepasseerd, werd de presentatie afgerond en werden we gevraagd om aan tafel te gaan om een uitgebreid avondmaal met tal van Catalaanse gerechten naar binnen de spelen. Tijdens het dessert werden de televisieschermen natuurlijk op de match Engeland-Kroatië gezet en met verschillende Engelse testrijders moet ik jullie natuurlijk niet vertellen dat de sfeer er goed in zat, tot de verlengingen weliswaar… :).


Nog een extraatje aan deze avond was het feit dat WK-piloten Romain Febvre, Ben Watson en Kiara Fontanesi deze 2 dagen kwamen bij wonen om de nieuwe motoren te testen en een babbeltje te slaan met iedereen. Omstreeks 23u30 terug in het hotel het bed in want de volgende ochtend werden we gevraagd om al uit te checken met de bagage om 6u50. Op die manier zouden we zeker genoeg tijd hebben om alle motoren uitgebreid aan de tand te voelen! ‘s Ochtends nog snel ontbeten om daarna naar het circuit te vertrekken. Bij aankomst op het circuit volgde nog even een snelle briefing en konden we er aan beginnen. Ik had me voorgenomen om de hele voormiddag met de 250F te rijden, en in de namiddag met de 450F.

Omdat ik al vertrouwd was met de omloop van Sant-Celoni én met de 2018 YZ450F hielp dat zeker qua referenties. Wat mij betreft was dé ster van de presentatie -met alle respect voor Ben, Kiara en Romain- toch de nieuwe YZ250F. Zelf ben ik geen typische 250 rijder omdat ik daarvoor toch net wat te zwaar ben, maar deze 2019 YZ250F was echt een openbaring, zowel qua kracht als rijgedrag. Ik heb me met deze motor dan ook geweldig geamuseerd. Mijn bevindingen kan je hier lezen. Het was ook een aangename ervaring om eens op een ontspannen momenten met de toprijders van Yamaha te kunnen praten. Tijdens een GP-weekend hebben de piloten zoveel aan hun hoofd en komt er zoveel op hun af dat zoiets meestal heel moeilijk is!


Dankzij het weer dat mee zat -daarvoor waren we naar Spanje gekomen niet waar- de uitstekend geprepareerde omloop en de ruime rijgelegenheid met de motoren was deze test zeker een schot in de roos. Omdat dit een eerste indruk is, blijft het natuurlijk altijd interessant om te zien hoe de motoren zich gedragen in andere omstandigheden! In dat opzicht zou het zeker interessant zijn om de YZ250F te testen op een zware zandomloop in België of Nederland of om ‘m te vergelijken met de andere 2019 motoren.

Tekst: Maarten Govaert
Foto’s: Maarten Govaert/ Yamaha Europe