X

MX2: Calvin Vlaanderen wint zijn eerste GP!

Na tien jaar heeft Zuid-Afrika weer een Grand Prix winnaar! In Pangkal Pinang heeft Calvin Vlaanderen zijn eerste Grand Prix overwinning geboekt. De laatste overwinning voor Zuid-Afrika was in 2008 toen Tyla Rattray de Grand Prix in Lierop wist te winnen. Tijdens de twaalfde GP van het seizoen werd Thomas Covington (1-4) tweede voor Jorge Prado-Garcia (4-3). Jago Geerts (7-6) wordt dit weekend keurig zesde en is de beste Laaglander voor Davy Pootjes (10-5) en Brent Vandoninck (13-14). Bas Vaessen komt alleen de eerste manche tot scoren met een twaalfde plaats. In de titelstrijd maakt Prado weer punten goed als zijn het er deze keer maar twee.

1e manche
Met de Husqvarna neemt Covington de beste start tijdens de eerste manche, het is zijn tweede FOX Holeshot Award van dit seizoen. De Amerikaan wordt gevolgd door Calvin Vlaanderen, Jonass, Prado en Henry Jacobi. Geen goede start voor Pootjes, Brent Vandoninck en zijn teamgenoot Iker Larranaga die te vroeg willen vertrekken en het starthek raken. Door een foutje van Jacobi raakt de Duitser buiten de top vijf en neemt Kjer Olsen de vijfde plaats over. In de beginfase neemt Prado even de derde plaats over van Jonass maar de Let komt even later terug. De top vijf zit muur vast en er gebeurd weinig tot dat Kjer Olsen ten val komt. De Deen verliest de aansluiting met Prado maar blijft vijfde. In de laatste minuten van de wedstrijd weet Jonass de tweede plaats over te nemen van Vlaanderen. De Zuid-Afrikaan komt vervolgens onderdruk te staan van Prado die de schade wil proberen te beperken. De KTM-rijder probeert de Honda-rijder de passeren maar deze geeft zich niet gewonnen en komt toch als derde over de finish achter Covington en Jonass. Prado is duidelijk teleurgesteld met de vierde plaats en Kjer Olsen komt als vijfde over de finish. De beste Laaglanger is Geerts, de 18-jarige crosser uit Balen stuurt zijn KEMEA-Yamaah naar een mooie zevende plaats. Pootjes weet nog als tiende over de finish te komen voor landgenoot Bas Vaessen (12e) en Vandoninck (13e).

2e manche
De tweede FOX Holeshot Award van dit weekend wordt gewonnen door Vlaanderen. De 21-jarige Honda-rijder wordt gevolgd door Jonass, Prado-Garcia, Kjer Olsen en Simone Furlotti. In de eerste ronde weet Watson zich op te werken naar de vierde plaats ten koste van Kjer Olsen. Vlaanderen weet zich direct los te werken van Jonass en Prado-Garcia die met elkaar in duel zijn om de tweede plaats. Door direct gevecht weet Watson de aansluiting te vinden samen met Kjer Olsen. Later komen ook Pootjes en Covington erbij en ontstaat er een grote groep dat vecht om de tweede plaats. Nog net in de eerste helft van de wedstrijd weet Pootjes de vijfde plaats over te nemen van ‘TKO‘. Niet veel later lukt Prado hetzelfde voor de tweede plaats. Jonass krijgt het moeilijk en ziet Watson, Pootjes en Covington ook passeren. Op het moment de Prado-Garcia de tweede plaats in handen neemt heeft Vlaanderen een voorsprong ruim vier seconden op de 17-jarige Spanjaard. Die kan de aansluiting niet vinden en dat lukt Watson wel! De Brit neemt de tweede plaats over van Prado die geen vuist kan maken. Covington probeert ook nog een plekje winst te boeken maar Prado weet dat te voorkomen. Covington wordt vierde voor een geweldig sterk rijdende Pootjes! De LRT-rijder weet net als vorig jaar heel goed voor de dag te komen op circuit circuit en dat beloofd veel goeds voor de komende wedstrijden! Geerts wordt zesde voor Jonass die tevreden moet zijn met de zevende plaats.

Ook volgende week wordt een GP verreden in Indonesie. Op 21-22 juli gaat het WK in Europa verder met de Grand Prix van Tsjechie.

Uitslagen MX2 #12; Pangkal Pinang, Ind:
1e manche:
1 Thomas Covington USA Husqvarna
2 Pauls Jonass Let KTM
3 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
4 Jorge Prado-Garcia E KTM
5 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
6 Ben Watson GB Yamaha
7 Jago Geerts B Yamaha
8 Henry Jacobi D Husqvarna
9 Adam Sterry GB Kawasaki
10 Davy Pootjes NL KTM
12 Bas Vaessen NL Honda
13 Brent Vandoninck B Husqvarna

2e manche:
1 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
2 Ben Watson GB Yamaha
3 Jorge Prado-Garcia E KTM
4 Thomas Covington USA Husqvarna
5 Davy Pootjes NL KTM
6 Jago Geerts B Yamaha
7 Pauls Jonass Let KTM
8 Henry Jacobi D Husqvarna
9 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
10 Michele Cervellin I Yamaha
14 Brent Vandoninck B Husqvarna
DNS Bas Vaessen NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Indonesie:
1 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 3-1
2 Thomas Covington USA Husqvarna 1-4
3 Jorge Prado-Garcia E KTM 4-3
4 Ben Watson GB Yamaha 6-2
5 Pauls Jonass Let KTM 2-7
6 Jago Geerts B Yamaha 7-6
8 Davy Pootjes NL KTM 10-5
14 Brent Vandoninck B Husqvarna 13-14
17 Bas Vaessen NL Honda 12-DNS

Tussenstand MX2 na 12 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 510
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 503
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 394
4 Ben Watson GB Yamaha 376
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 331
7 Jago Geerts B KTM Yamaha 276
10 Davy Pootjes NL KTM 218
18 Brent Vandoninck B Husqvarna 92
22 Bas Vaessen NL Honda 75
27 Micha Boy de Waal NL Honda 23

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #Honda