Tomac herovert de leiding in het AMA450 kampioenschap!

Tomac herovert de leiding in het AMA450 kampioenschap!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In Ryan Dungey-land hield iedereen die KTM minded is alvast hun adem in, hopend dat Marvin Musquin zijn leiding in het kampioenschap zou kunnen vergroten. De Amerikaanse fan, die sinds de block-pass van Marvin Musquin op Eli Tomac in de Supercross van Foxborough niet echt meer hoog oplopen met de Fransoos, hoopte dan weer dat de Amerikaanse Kawasaki piloot, de Franse KTM piloot een pak voor de broek ging geven.

In de eerste manche, was het alvast Ken Roczen die de holeshot nam, met in zijn spoor zo goed als alle kleppers. Ken Roczen nam meteen een voorsprong, dit mede doordat Marvin Musquin en Eli Tomac elkaar alreeds hadden gevonden. Beide bakkeleide voor de tweede positie waardoor Kenny Roczen optimaal kon profiteren van zijn eerste stek en de vrije baan.

Na enkele ronden en foutjes van Marvin Musquin, raakte Eli Tomac voorbij de Fransman. De Amerikaan zette meteen koers richting Ken Roczen en dichtte de achterstand in geen tijd. Voorbij de HRC-piloot gaan was echter een heel ander verhaal. Ken Roczen leek zoals zo vaak in dit soort situaties over zijspiegels en twee paar extra ogen in de rug en nek te beschikken om telkens perfect het momentum van de tegenstander af te breken en of op te vangen. Ronde na ronde speelde beide tenoren een schaakspel met elkaar, wat ook toeliet dat Marvin Musquin iets dichter kon komen. De Fransman wou echter zijn terugkeer wat overhaasten waardoor hij viel en terug tuimelde naar de vierde plaats achter de twee tenoren op kop en de solide Blake Baggett.

Ondertussen waren de twee toppers, supertalenten in het motocross aan het dubbelen geslagen. Een moeilijke opdracht voor beide heren. Maar bij één van deze acties ging het mis voor Ken Roczen. De Duitse Honda piloot koos het verkeerde spoor om de tragere piloot voorbij te gaan, terwijl Eli Tomac geheel de buitenkant en het randje van het parcours ging opzoeken. Een geniale ingeving en met nog vijf ronden tot de finish kwam Eli Tomac aan de leiding. De Kawasaki piloot verhoogde het tempo nog een beetje, terwijl Ken Roczen verzekerd van zijn tweede plaats het tempo een beetje liet varen. Beide finishte dan ook één en twee met Blake Baggett als derde voor Marvin Musquin en Justin Barcia.

Het prachtige parcours van Millville kreeg niet enkel een prachtige eerste manche, maar alsook een adembenemende tweede manche. In deze tweede manche zagen we Justin Bogle de holeshot nemen. De Joe Gibbs Racing Suzuki piloot moest echter snel plaats ruimen voor een ontketende Marvin Musquin, die enigszins gramschap op zichzelf wou en moest halen. In de Fransman zijn spoor zagen we eerst Ken Roczen, die even in duel ging om de leiding. De Fransman toonde zich echter iets sneller en Kenny Roczen zocht zijn eigen tempo, een tempo waarmee hij Marvin Musquin bleef stalken en dat hem zeer lang in tweede positie hield. Dit tot Eli Tomac, die na een mindere start en een zware stuurfout alreeds een hele inhaaljacht achter de kiezen had, arriveerde. De beide heren die elkaar ook lang wisten bezig te houden in de eerste manche, hadden opnieuw een intens duel en met nog vijf minuten op de klok trok Eli Tomac het laken toch naar zich toe. Met deze tweede plaats verzekerde Eli Tomac zich van de overal overwinning in Millville, maar dat was duidelijk niet voldoende.

Met nog vijf minuten en twee ronden op de tabellen begon Eli Tomac aan de jacht op Marvin Musquin die zo’n vijf à zes seconden voorsprong bij elkaar had gereden op dat moment… Die voorsprong mocht helaas niet baten want Eli Tomac dichte zijn achterstand en verwees zijn rechtstreekse concurrent voor de titel, Marvin Musquin, naar de tweede plaats en dit met nog slechts drie ronden te gaan. Marvin Musquin probeerde nog wel iets terug te doen, maar de verschroeiende snelheid van Eli Tomac, gaf de Fransman een verlammende dreun. Eli Tomac neemt zo, na het debacle in Southwick, knap revanche met een dubbele reeksoverwinning en daarbij herovert hij de leiding in het kampioenschap.

Op het podium van Millville werd de Monster Energy Kawasaki piloot geflankeerd, door Ken Roczen (2-3) op de tweede plaats en Marvin Musquin (4-2) op plaats drie.

450 Moto 1 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Ken Roczen
3. Blake Baggett
4. Marvin Musquin
5. Justin Barcia
6. Weston Peick
7. Cooper Webb
8. Phil Nicoletti
9. Henry Miller
10. Justin Hill
11. Benny Bloss
12. Kyle Cunningham
13. Lorenzo Locurcio
14. Justin Bogle
15. Cody Cooper
16. Jake Masterpool
17. Joey Crown
18. Nick Gaines
19. Ben LaMay
20. Felix Lopez

450 Overal Resultaat Millville
1. Eli Tomac (1-1)
2. Ken Roczen (2-3)
3. Marvin Musquin (4-2)
4. Blake Baggett (3-4)
5. Justin Barcia (5-5)
6. Weston Peick (6-6)
7. Cooper Webb (7-9)
8. Justin Hill (10-7)
9. Phil Nicoletti (8-10)
10. Benny Bloss (11-8)
11. Henry Miller (9-11)

450 Moto 2 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Marvin Musquin
3. Ken Roczen
4. Blake Baggett
5. Justin Barcia
6. Weston Peick
7. Justin Hill
8. Benny Bloss
9. Cooper Webb
10. Phil Nicoletti
11. Henry Miller
12. Justin Bogle
13. Lorenzo Locurcio
14. Ben LaMay
15. Joey Crown
16. Kyle Cunningham
17. Toshiki Tomita
18. John Short
19. Nick Gaines
20. Jake Masterpool

450 Stand in het kampioenschap
1. Eli Tomac, 351
2. Marvin Musquin, 344
3. Justin Barcia, 296
4. Ken Roczen, 288
5. Blake Baggett, 270
6. Weston Peick, 223
7. Benny Bloss, 199
8. Phil Nicoletti, 196
9. Justin Hill, 114
10. Kyle Cunningham, 107
10. Cody Cooper, 107

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Monster Energy Media

Uw reacties