X

Column: Geert Gelaude september 2018

Een nieuwe held is opgestaan, zoveel is duidelijk. Met nog geen 23 lentes jong mag België opnieuw een wereldkampioen vieren in de cross. De vijfde titel op tien jaar tijd, maar dan wel in de zijspancross. Niemand minder dan Marvin Vanluchene met bijrijder Ben van den Bogaart zijn de nieuwe nummer één van de wereld noemen.

Dat de zijspansport één der meest spannendste seizoenen zou tegemoet gaan had niemand aan het begin ervan durven voorspellen. De gevestigde waarden werden alweer getipt in hun race naar de titel. Het was na de eerste Grand Prix in het Nederlandse Oss al meteen een achtervolgingsrace voor huidig wereldkampioen Etienne Bax. De combinatie ging in de tweede manche zwaar over de kop waarbij zowel rijder als bijrijder niet zonder kleerscheuren het strijdveld verlieten. Maar ook de Franse ex-wereldkampioen Giraud moest Oss verlaten met een fikse achterstand. Wie wel bij de les waren was tienvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen die won de eerste krachtmeeting. Meest opvallendste was wel dat de jeugd hun opmars uit 2017 doortrokken in Oss. Want Koen Hermans met ex-wereldkampioen Nicolas Musset in het bakje werden knap tweede. Vanluchene met drievoudige wereldkampioen Ben van den Bogaart gaven toen al hun visitekaartje af door als derde mee te gaan naar het podium. Het gehele kampioenschap door drukte de jonge West-Vlaming zijn stempel op het WK, kon tal van wedstrijden winnen en was samen met Hermans de meest constante combinaties. Logisch dus dat de jonge wolven ook in de eindstand de hoogste eer naar zich toe trekken. Bax die heel wat tegenslag kende maar kon rekenen op een ijzersterke bijrijder mag alsnog mee op het eindpodium. Kaspar Stupulis zal bij velen de geschiedenis boeken ingaan als niet de bijrijder met het meest aantal wereldtitels maar wel als diegene die het niveau van bijrijder naar ongekende hoogste weet te brengen. Doe het maar eens na om in het bakje te staan zonder zijspanbeugel! Ja je leest het goed Bax-Stupelis reden in het Zwitserse Roggenburg de tweede manche ruim een halve wedstrijd rond zonder die beugel. Ze bleven gaan om toch de nodige punten te sprokkelen. Met andere woorden moesten zowel rijder maar zeker de bijrijder alles uit de kast halen om verder te kunnen wat ze ook deden. Je moet geen geleerde zijn om bakkenvol respect te hebben voor deze twee krachtpatsers. Uiteindelijk kwamen ze moe gestreden als 22ste onder de geblokte vlag. Ik heb er maar één woord voor en dat is Respect !!!!

Maar alle eer valt dus te rapen bij Vanluchene en Van den Bogaart als bijrijder die zich nu in het rijtje van de echt grote bijrijders mag kronen. Ben kan zich opmaken om een vierde gouden medaille op de voet te laten tatoeëren, jawel want reeds vier wereldtitels staan achter deze naam! Enkel de legendarische Let Rasmanis heeft vijf titels weten te vergaren. Maar volgend jaar zullen beide heren hun titel zeker willen verlengen en kan Van den Bogaart als halve Belg misschien wel naast de Let komen. Wie zal het zeggen…

Terwijl in de zijspannen de nieuwe wereldkampioen is gekend en we in de MXGP naar een groot feest in Assen mogen afzakken, alwaar Jeffrey Herlings zich als beste van de wereld mag kronen, blijft het na afgelopen weekend in de MX2 spannender dan ooit.

Toch zijn ook enkele Nederlanders sterk bezig in andere dicipline van onze sport. Paul Spierings die begin januari 2019 aan zijn aller eerste Dakar avontuur begint is zich volop aan het voor bereiden. Paul heeft net de befaamde Serres Rally in Griekenland achter de kiezen. De uit Sint-Michielsgestel afkomstige Husqvarna rijder startte met een elfde tijd in de proloog om daags nadien als vierde en vijfde over de finish te komen en zo beste Nederlander werd. Hierdoor klom de Aelbers Personeelszaken gesteunde rijder op naar een algemene vierde plek. Op de lastige derde dag was Spierings even verkeerd gereden, maar kon al snel het goed pad vinden, om berekend de wedstrijd te vervolgen en nog een plekje te klimmen in de tussenstand. Paul kon daarna zijn draai vinden in het zonnig Griekenland en sluit de wedstrijd af op het podium. Hij moet enkel zijn maatje Wesley Pittens en de Sloveen Svitko voor zich laten wat heel goed is met het oog op de eerste deelname aan Dakar. Spierings weet dat de Serres nog geen Dakar is en zal daarom op 4 oktober startten in het Wereldkampioenschap rally die in Marroko zal worden gereden. Om kort erna de twee laatste Portugese wedstrijden mee te nemen om klaar te zijn voor het echte werk. We wensen Spierings alvast veel succes toe in Marokko en blijven het doen en laten volgen van de man met een missie.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Geert Gelaude
Foto: Stijn Overbeke