X

De Koning komt naar Zuidbroek!

Supersterk deelnemersveld bij supercross!

De Dutch Supercross 2018 op 2,3 en 4 november in de Eurohal Zuidbroek wordt enorm spannend. Een supersterk deelnemersveld in de internationale klassen SX1 en SX2 zullen strijden voor de titel Koning en Prins van Zuidbroek 2018. Koning Tyler Bowers (USA-Monster Energy Kawasaki ELF Team Pfeil) komt terug naar Zuidbroek.

De winnaar van de Dutch Supercross 2017 en ook de winnaar van de ADAC SX Cup Serie van het afgelopen jaar wil zijn titel verdedigen. Dat zal niet eenvoudig worden want de startlijst bij de SX1 kent vele kanshebbers. Gregory Aranda (FRA- Sturm Racing), domineerde een aantal jaren tijdens de Duitse SX-wedstrijden en is meervoudig winnaar van de Duitse SX-serie, en Nicolas Schmidt (USA-Castrol Power 1 Moto Base Suzuki), winnaar ADAC SX Cup 2016/2017, wensen zeker aanspraak te maken op de titel. Dan zijn er nog Charles Lefrancois (FRA- YSS Racing Europe), Cole Martinez (USA-Castrol Power 1 Moto Base Suzuki), Florent Richier (FRA-DWS Decals Mulders Moteren Haverkamp Team), Dominique Thury (GER-DIGA Procross Husqvarna), Justin Starling (USA-Castrol Power 1 Moto Base Suzuki) en Dennis Ullrich (GER-2-Stroke Revolution Racing), allen al eens winnaars van de Dutch Supercross. Nooit eerder waren Chris Howell (USA- Peter Mulder JR Husqvarna) en Cedric Soubeyras (FRA-Castrol Power 1 Moto Base Suzuki) in Zuidbroek. De Fransman Soubeyras heeft al vele SX-wedstrijden op zijn naam staan. Soubeyras versloeg Bowers vorig jaar in Stuttgart en was onlangs in het Zuid-Franse Marseille winnaar van de zaterdag finale. Tijdens de MonsterEnergy Cup op 13 oktober jl, stonden Bowers, Schmidt, Starling en Howell allen in de finale, 4 van ’s werelds 20 beste supercross piloten van dit moment ook aan de start bij de Dutch Supercross in Zuidbroek.

Nederlandse inbreng
Het aantal Nederlandse rijders in de SX-wereld is beperkt. Toch moet Luca Nijenhuis kansrijk zijn. De rijder van DWS Decals Mulders Motoren Klein Kromhof Team heeft veel ervaring op het gebied van supercrossen reed al eens een ijzersterk ADAC Supercross kampioenschap in de SX2 klasse. Nijnenhuis stond vaak op het podium en won de Supercross Chemnitz. Dit seizoen doet Nijenhuis een stapje omhoog en start in de klasse SX1 met een Honda CRF450.
Voor YSS Racing Europe start Jeffrey Meurs in de klasse SX2. Meurs rijdt als jaren SX-wedstrijden en beschikt dus over een dosis supercrosskwaliteiten. Het is afwachten hoe Zuidbroek voor Meurs uitpakt. De rijder komt terug van een beenbreuk en hoopt, met toch nog op een goede voorbereiding, iets te kunnen laten zien in Zuidbroek. Verder zullen Bram van den Hoek, Wesley Mars, Patrick Wilgenburg en Roel van Ham proberen de finale te bereiken. Van Ham (GJV/KdO Racing Team) is vaste gast in Zuidbroek en kende een mooie ontwikkeling. De jonge rijder reeds al op het supercross parcours in de SX85 en groeide de afgelopen jaren via de SX125 naar de SX2 nu.
De Nederlandse inbreng komt zeker van de lokale partners van de Dutch Supercross. Voor deze gelegenheid zijn diverse Nederlandse SX-teams geformeerd met tal van buitenlandse vedetten. Pol Motors, de Husqvarna en Suzuki dealer uit Harkema, komt onder de team naam Compact Rent/Pol Motors/Suzuki/HQV met de Fin Harri Kullas en de Zuid-Afrikaan Nick Adams, beide op Husqvarna, en de Fransman Boris Maillard, de Italiaan Angelo Pellegrini en de Canadees Kade Walker, allen op Suzuki. Peter Mulder JR Husqvarna heeft naast de US topper Howell een snelle Fransman, Brice Maylin, gecontracteerd en “bad boy” Ashley Greedy (GB). De Europees Kampioen SX2 2017, Gradie Featherstone (GB-Schepers/De Boer Outlaw Racing Team) zal in die klasse de titel Prins van Zuidbroek willen pakken. Dat team brengt in de SX1 de Zweed Kim Sorensen. Ludovic Macler (FRA) en Bo de Clerq (B) zullen uitkomen voor Van Veen/TvH Motorsport. Jack Brunell (GB), winnaar SX Chemnitz 2014, en Jason Clermont (F) zullen starten voor V.d. Vegt Kawasaki/Gremer Constructie. Dat team had ook de absolute smaakmaker van de Dutch Supercross 2017 in het team, de Amerikaan Gared “The Shankdog” Steinke. Helaas moest Steinke afmelden met een blessure opgelopen in de Red Bull Straight Rhythm. Zijn plaats in het team V.d. Vegt Kawasaki/Gremer Constructie zal worden ingenomen door een goede vervanger. Kortom sportief gezien staat er een supersterk deelnemersveld aan de start bij de achtste Internationale Dutch Supercross Zuidbroek.

Programma
Tijdens de drie wedstrijddagen is er veel te doen in de Eurohal. De vrijdag is voor de breedtesport. Mooi dat de organisatoren van de Dutch Supercross hier ruimte voor scheppen om lokale en regionale rijders de gelegenheid te bieden om te proeven van het supercross. Voor hen is deze wedstrijd een hoogtepunt in het jaar. De Inters SX1 en SX2 zullen op deze dag demonstraties rijden en een voorproefje geven van wat er op zaterdag en zondag te wachten staat. Die twee dagen staan de internationale wedstrijden in de klassen SX65, SX85, SX125, SX2 en SX1 op het programma. Zaterdag is de openingsshow om 19:30 uur. Zondag begint het spektakel om 13:30 uur.
Naast de wedstrijden is er veel show en amusement. Een uitgebreide openingsshow met licht, lazer en muziek. De Dutch Supercross Dance groep zal de rijders en het publiek in vervoering brengen. De races worden aan elkaar gepraat door het ervaren duo “Kiske en Leon” die alles weten van de motorcrossers. DJ Willem zorgt voor de opzwepende muziek om de stemming er nog meer in te brengen. Na de wedstrijden is er een after-party, kijk niet vreemd op als de supercrossers ook even een cola of pilsje komen halen en contact zoeken met hun fans. Het Thialf gevoel komt in de hal als het Dweilorkest “de Utlopers” uit Sneek inzetten. Er is een verloting met fantastische prijzen en een MX markt. Crossy de mascotte van de Dutch Supercross en de Monster Energy dames zijn aanwezig. Altijd leuk voor een knuffel en een selfie! Fans hebben zich al van hun kaarten verzekerd. Ben je nog nooit bij de Dutch Supercross in Zuidbroek geweest dan nu best eens doen; 2, 3 en 4 november Eurohal Zuidbroek.

Info en tickets
Diegene die dit evenement willen meemaken. Kaarten kunnen online besteld worden via VanPlan, of tijdens wedstrijddagen aan de kassa. Alle informatie over de Dutch Supercross Zuidbroek is te vinden op de website en op Facebook en Twitter (@Dutchsupercross). Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, bestel dan vlot je tickets online.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: SBRMX-Bert van der Sluis