X

MX Wintertraining: 3 tips om goed aan het seizoen te beginnen

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Hoe begin ik eraan?

Van zodra de eerste kalenders uit zijn en je rust periode achter de rug is, is het tijd om jouw persoonlijke agenda op te stellen. Dit doe je best door alle wedstrijden die je wil rijden te selecteren en te rangschikken, dan komt de cruciale vraag, tijdens welke wedstrijden wil ik op mijn allerbest zijn? Dit is doelen stellen.

  • Doelen stellen

Een realistisch doel voor ogen hebben is één van de belangrijkste zaken om een goede wintervoorbereiding door te maken. Een plan zonder doel is als een reis zonder bestemming. Doorheen het jaar kan het zeker zijn dat je je doelen moet bijstellen. Hoe stel je goede, realistische doelen op? Een doel is meetbaar, dit wil zeggen dat je het volgende doel beter niet neemt: “ik wil goed rijden volgend jaar”. Dit doel zegt enorm weinig en kan je op het einde van het seizoen niet controleren. Wat is dan wel een goed doel? “Ik wil volgend jaar x aantal keer in de top 5 rijden”. Dit is een meetbaar doel en eens je dat doel bereikt hebt zal je je voldaan voelen.

  • Sterktes en zwaktes

Leer je zwaktes en sterktes kennen doormidden van zelfreflectie, het bekijken van video’s, jezelf te testen op alle mogelijke facetten. Eén van de manieren om je lichaam volledig te leren kennen is een DEXA scan. Met deze scan zal je een blauwdruk van je lichaam krijgen. Alles staat zwart op wit, vetpercentage, spiermassa, verschil tussen links en rechts en zoveel meer. Aan de hand van sterktes en zwaktes stel je dan je uiteindelijke doelen op.

  • Planning

Tot slot wordt alles ingepland in een agenda en kan je beginnen. Als je zelf goed op de hoogte bent van trainingen kan je zelf je trainingsprogramma opstellen. Als dit niet het geval is en je op een verantwoorde manier wil gaan sporten kan je altijd een een coach aanspreken om samen met hem een planning op te maken. Vele coaches werken met programma’s van enkele maanden of een jaarprogramma. Het opstellen van een schema is een stimulans om de trainingen te blijven volhouden alsook het opstellen van een realistisch doel. Dit is vaak één van de zaken waar het bij de meeste rijders al fout loopt. Het is inderdaad niet zo spannend om een planning te maken maar je zal zelf merken dat dit vele voordelen heeft.

Volgende week gaan we dieper in op de verschillende krachttraining die een motorcross rijder kan uitvoeren tijdens de winterperiode.

Voor meer informatie rond dit artikel kan je steeds sturen naar Yente.dourte@motocrossmag.be