X

Test de nieuwe generatie KTM 2019 SX modellen!

In mei 2018 KTM presenteert de nieuwe lijn KTM 2019 SX modellen. Trouw aan KTM’s ‘READY TO RACE’-belofte werden deze wereldwijd dominante, ultralichte machines radicaal verfijnd, ten einde te verzekeren dat KTM de bakens blijft uitzetten in het offroadsegment.

Rijwielgedeelte
Voor modeljaar 2019 kregen alle motoren uit de volwassenenreeks een revolutionaire update waarbij de KTM-ingenieurs zich vooral toe hebben gelegd op het verder terugdringen van het gewicht dat opnieuw de nieuwe norm wordt in elke klasse. In de zwaardere 450cc-klasse is de KTM 450 SX-F beduidend lichter dan zijn rivalen. Alle SX-modellen krijgen een vernieuwd frame met verhoogde stijfheid, verbeterde wendbaarheid en rechtuitstabiliteit, een langer subframe, een herwerkte uitsparing voor de achteras en volledig nieuw plaatwerk voor een verbeterde ergonomie en meer bewegingsvrijheid. Een totaal nieuw voorkomen met nieuwe graphics complementeren het nieuwgevormde zadel en de nieuwe benzinetank. Een nieuwe luchtfilterkast biedt een betere bescherming van de luchtfilter en een betere luchtdoorstroming voor zowel de twee- als viertakten. Dit zorgt op zijn beurt voor een efficiëntere vermogensafgifte en betere prestaties.

Nieuwe radiatoren bieden een efficiënte koeling en werden beter gepositioneerd voor massacentralisatie, terwijl een sterkere lithium ion batterij voor de elektrische starter in combinatie met een herwerkte kabelboom voor een compact elektrisch systeem zorgen. Een aangepaste kroonplaat met het oog op een verbeterde handelbaarheid wordt gecombineerd met nieuwe veerafstellingen, terwijl een nieuw ontwikkelde, dual purpose plug in-stand nog een nieuw kenmerk is van het 2019-gamma. Op alle modellen vind je nog steeds indrukwekkende seriecomponenten terug zoals Brembo remmen, WP-vering, een NEKEN stuur, Dunlop banden, plus een mapselectieknop met geïntegreerde tractiecontrole, launchcontrole en mapselectie op de viertaktmachines. Dit is geen modelupdate met kleine wijzigingen, het is een echte evolutie: ongeveer 60% van de onderdelen van elke motor is nieuw.

Motor
In vergelijking met de vorige generatie, hebben alle motoren uit de KTM SX-reeks ingrijpende motorwijzigingen ondergaan. De KTM 250 SX-F en KTM 350 SX-F genieten van een nieuw ontwikkelde DS koppeling, terwijl alle viertakten een geoptimaliseerde versnellingsbak en een state-of-the-art Keihin motormanagementsysteem met herwerkt gasklephuis en verbeterd elektronicapakket krijgen. De KTM 125 SX, KTM 150 SX en KTM 250 SX genieten allemaal van geoptimaliseerde carburatorafstellingen, met een nieuwe versnellingsbak en nieuwe koppeling voor elk, naast andere verbeteringen. Naast de motorische verbeteringen op alle modellen krijgt het vlaggenschip, de KTM 450 SX-F, een nieuw ontwikkelde SOHC cilinderkop met het oog op een lager gewicht en verbeterde massacentralisatie, een nieuwe nokkenas met minder klepoverlap en verbeterd oppervlak, aangevuld met een DLC-gecoate nokkenaskettinggeleider met lage wrijvingsweerstand.

Proefrijden
Benieuwd naar hoe de nieuwe motoren rijden? Kom dan naar één van de 3 KTM Offroad Days 2018:

>> 10 oktober van 14:00-17:00 – MC Veendam – Veendam
>> 17 oktober van 14:00-17:00 – MC Flevoland – Lelystad
>> 24 oktober van 15:00-18:00 – Cross club Cuijk – Cuijk

Schrijf je op de dag zelf in bij de club voor het reguliere trainingstarief en meld je vervolgens aan bij de KTM stand.

Breng een geldig identiteitsbewijs mee en geschikte Offroad kleding.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: KTM Nederland