X

Valentino Roks pakt de titel bij NK quads.

Ecomaxx-rijder Valentino Roks heeft afgelopen weekend de titel gegrepen bij het NK quads. Met een achtste en zesde plaats in de manches behaalde Roks de zesde plaats in het dagklassement. Hiermee bleef hij zijn grootste concurrent Dani Hoffard één punt voor en verzekerde hij zich van het Nederlands Kampioenschap. De zege ging in Varsseveld naar Richard Ruttenberg met twee manchezeges. Hij behaalde hiermee de laatste podiumplek in de eindstand van het NK. De tweede plaats was met twee maal de tweede plaats in de manches voor Marco Keunen. Luc van Lenning mocht als laatste plaats nemen op het podium van het dagklassement.

Eerste manche
De holeshot was voor Marco Keunen voor Sam Ende, Mike Koolhaas, Ruttenberg en Arjan Bac. Voor de nummers één en twee in de tussenstand van het NK, Roks en Dani Hoffard verliep de start slecht. Roks kwam in aanraking met Ruttenberg en ging op zijn kant. Achter hem kwamen diverse quadrijders stil te staan waaronder Hoffard. Koolhaas verloor in de eerste ronde zijn tweede plaats aan Ende en van Lenning nam in de tweede ronde de vijfde plaats over van Bac. In de derde ronde ging Ruttenberg voorbij aan Koolhaas en Ende om de tweede plaats over te nemen. In de zesde ronde kreeg Koolhaas te maken met een achterblijver die niet snel genoeg aan de kant ging. Eenmaal voorbij de achterblijver maakte hij hierover zijn ongenoegen duidelijk zonder aan de killswitch te denken en trok hij deze er per ongeluk uit. Koolhaas viel hierdoor uit de top vijf.Hierdoor kwam Dennis Jansen in de top vijf terecht. Twee ronden later was het einde wedstrijd voor Ende. Hij kwam niet meer door bij de finish en het was Bac die zich opnieuw in de top vijf melde. Ondertussen was Ruttenberg voorbij gegaan aan Keunen en won de manche. Keunen werd tweede voor van Lenning en Jansen. Bac moest in de laatste ronde de vijfde plaats laten aan Rick van den Berg, die vanuit de middenmoot terug was komen rijden. In de strijd om de titel kwamen zowel Hoffard als Roks sterk terug vanuit de achterhoede. Hoffard behaalde de zevende plaats net voor Roks.

Tweede manche
In de tweede manche was het opnieuw Keunen die als snelste weg was. Hij werd gevolgd door Roks, Koolhaas, Bac en Ruttenberg. In de eerste ronde schoof Ruttenberg en Bac op naar de tweede en derde plaats. In de vierde ronde wist Ruttenberg voorbij te gaan aan Keunen om de leiding over te nemen. Bac kende een lastige zesde en zevende ronde en viel weg uit de voorste gelederen. Van Lenning was inmiddels Roks en Koolhaas voorbij gegaan en kwam nu op de derde plaats te liggen. Hiermee leken de posities ingenomen, maar hier dacht van den Berg toch iets anders over. Ruttenberg won opnieuw de manche voor Keunen en van Lenning. De vierde plaats was voor van den Berg in de laatste ronde voorbij ging aan Jansen en Roks. Roks verloor zijn vijfde plaats nog aan Jansen, maar mocht zich met de zesde plaats in de manche Nederlands Kampioen noemen.

In het klassement veranderde er in de top 4 niets. Van Lenning schoof ten koste van Koolhaas op naar de vijfde plaats. Wout Smits en Thomas Schuurmans waren niet aanwezig en vielen uit de top tien uit de top tien. Daan van Rijswijck schoof op naar de achtste plaats en Bac en Jansen eindigden op de negende en tiende plaats.

eerste manche:
1. Ruttenberg, 2. Keunen, 3. van Lenning, 4. Jansen, 5. van den Berg, 6. Bac, 7. Hoffard, 8. Roks, 9. Koolhaas, 10. Meertens.

tweede manche:
1. Ruttenberg, 2. Keunen, 3. van Lenning, 4. van den Berg, 5. Jansen, 6. Roks, 7. Koolhaas, 8. Hoffard, 9. Meertens, 10. Lommers.

Dagklassement NK quads:
1. Ruttenberg 200, 2. Keunen 190, 3. van Lenning 182, 4. van den Berg 174, 5. Jansen 174, 6. Roks 168, 7. Hoffard 167, 8. Koolhaas 166, 9. Meertens 163, 10. Bac 162.

Eindstand NK quads 2018:
1 Roks 1579, 2. Hoffard 1560, 3. Ruttenberg 1517, 4. Keunen 1506, 5. van Lenning 1465, 6. Koolhaas 1464, 7. Meertens 1429, 8. van Rijswijck 1349, 9. Bac 1323, 10. Jansen 1261.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics