X

MX Wintertraining: 3 tips om gewicht te verliezen of te behouden en waarom?

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Gewicht verliezen

Gewicht wordt steeds belangrijker in onze sport. Zeker als we naar de grote jongens kijken uit het wereldkampioenschap. Jeffrey Herlings is dit jaar heel wat kilo’s kwijtgeraakt liet hij ons weten en zijn resultaten waren onvoorstelbaar. Ook in de MX2 klasse speelde dit jaar gewicht een belangrijke rol. Hier zagen we dat de enorm lichte Jorge Prado steeds goed uit de start kon komen en net dat tikkeltje meer vermogen had ten opzichte van Pauls Jonass. Natuurlijk is gewicht niet de enige bepalende factor in onze sport, toch is het belangrijk voor sommige rijders om dit in de gaten te houden. Daarom geef ik jullie hier 3 handige tips om gewicht te verliezen of om jouw gewicht als sportman te behouden.

  • Slaap

Tijdens het slapen heeft ons lichaam energie nodig om in leven te blijven. Deze energie gaan we halen uit vetten, vetten zijn een energierijke bron die we ’s nachts aanspreken. Hoe beter we slapen, hoe meer vetten we gaan verbranden, net als in het vorige artikel over slaap is het belangrijk dat we met een voldaan gevoel naar bed gaan zodat ons lichaam geen Cortisol gaat produceren. Cortisol is een vetmagneet en zorgt ervoor dat ons lichaam veel minder vetten gaat verbranden tijdens de slaap. Dus wil je vermageren of op je gewicht blijven, respecteer jouw bioritme en geef voldoende aandacht aan jouw slaap zodat jouw slaapkwaliteit zo hoog mogelijk is.

  • Dieet niet!

Dieten wordt tegenwoordig veelal gezien als het minderen van energieopname via voedsel. Hiervoor wordt je al snel gedwongen om calorieën te tellen. Zoals ik reeds heb uitgelegd heeft het geen nut om calorieën te tellen. Ook al tel je deze calorieën, dit zal weinig effect hebben op jouw vermageringsproces. Waarom? Hier geef ik jullie een eenvoudig voorbeeld: Ik eet elke dag 2500 kcal, ik beslis om te vermageren en eet vanaf vandaag maar 2000 kcal. De eerste dagen zal mijn lichaam nood hebben aan 2500 kcal maar ik neem er maar 2000 kcal op dus zal mijn lichaam de vetreserves aanspreken. Na enkele dagen zal mijn lichaam zichzelf en de vetreserves beschermen door minder energie te verbruiken, het basaal metabolisme (energie nodig om te overleven) zal zich vervolgens aanpassen aan die 2000kcal. Dit is ook de reden waarom mensen nog zwaarder worden na het beëindigen van een dieet. Hun lichaam is immers gewoon geworden aan een mindere energieopname en eenmaal we weer ons oude eetpatroon opnemen, gaat ons lichaam een overschot hebben aan energie. Deze energiereserve slaat het lichaam vervolgens op als vet. Voor sporters is dit natuurlijk een heel ongezonde manier om te leven, ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te sporten. Dit kunnen we vergelijken met een auto die we onvoldoende brandstof geven, als alle brandstof is opgebruikt zal de auto niet meer kunnen presteren. 

Hoe moeten we dan vermageren? Tegenwoordig is vasten een alom bekende trend in de sportwereld. Sporters gaan op een nuchtere maag gaan trainen aan een zeer lage intensiteit en gaan zo sneller de vetreserves in het lichaam aanspreken. Dit is een effectieve maar zeer belastende manier om te vermageren voor het lichaam. Heel belangrijk is dat je zo’n trainingen beperkt tijdens de week en dat je deze trainingen aan een zeer lage intensiteit aflegt. Aan een lage intensiteit sporten zorgt ervoor dat we optimaal vetten gaan verbranden, hoe hoger de intensiteit hoe meer suikers we zullen verbranden. In totaal levert 1 gram vet 9kcal energie, 1 gram suiker levert 4kcal. Hieruit kunnen we afleiden dat vetten verbranden/kwijtraken veel tijdrovender is, toch mag je een nuchter training maximaal 2uur doen op de fiets. Vasten in combinatie met een gevarieerde voeding die reeds besproken werd in een vorig artikel is de beste manier om een gezond gewicht te bekomen dat het best bij jou past. We hebben natuurlijk allemaal verschillende lichaamstypes dus niet iedereen kan even mager worden. Een persoonlijk en realiseerbaar doel hebben is belangrijk, dit kan je terug vinden in het tweede artikel van MX Winter Training.

  • Chill

Chill ’n enjoy life en je zal vermageren. Stress zorgt voor een overbelasting van het lichaam. Dit zet een proces in werking waarbij je meer cortisol zal aanmaken en slechter zal slapen. Uiteindelijk zal je lichaam in een soort trance verkeren, het flight & fight syndroom (strijd en vlucht syndroom). Net als bij de eerste tip geldt ook hier weer dat Cortisol je lichaam zal beschermen doormiddel van de vetreserves minder aan te spreken.

Volgende week (8/11) gaan we dieper in op krachttraining. Heb je nog vragen omtrent dit artikel contacteer dan Yente Dourte: Yente.dourte@motocrossmag.be