X

Tony Cairoli aast op sportieve revanche

Grote kampioenen kan je nooit zomaar uittellen. Als je het niet (meer) verwacht, slaan ze keihard terug. Als de 33-jarige Cairoli volgend jaar toch het record van Everts’ 10 wereldtitels evenaart, zou dat zondermeer een krachttoer van formaat zijn! Hoe het ook uitdraait, “TC222” stelt momenteel alles in het werk om 2019 aan te vatten met een ijzersterk strijdplan.

De voorbije weken bracht de Italiaanse superster door met testwerk voor zijn 2019 KTM 450 SX-F. Hierbij sprong vooral de configuratie van zijn nieuwe krachtbron in het oog: Tony stapte immers over op hezelfde motorblok waarmee Herlings deze zomer zoveel succes oogstte.

Cairoli sloot het seizoen sterk af met ‘n tweede plaats voor Team Italia in de MX of Nations.

Volgens Red Bull KTM MX2 teammanager en technisch coördinator Dirk Gruebel bekijkt alle onderdelen van zijn afstelling en voorbereiding met een vergrootglas om uit te zoeken waar hij het verschil kan maken met Jeffrey Herlings. Dit seizoen stonden Cairoli en Herlings maar liefst 13 keer samen op het MXGP podium. In vergelijking met Herlings’ 17 winnaarstrofeeën vallen de twee GP successen van “the whipmaster” maar mager uit.

“Tony is op zoek naar dat beetje extra. Ik denk dat hij alle mogelijke vlakken onderzoekt,” klinkt het bij Gruebel. “Zo stapte hij over op de nieuwe motor die Jeffrey dit seizoen gebruikte. We hebben Tony dit motorblikd destijds ook voorgesteld maar het is begrijpelijk dat hij wilde blijven bij de configuratie waarmee hij het best vertrouwd was en waarmee hij in 2017 de titel pakte. Eigenlijk werd hij dus geklopt door de nieuwere motor, maar die heeft hij nu zelf ook.”

Een nieuwe motor moet Cairoli nog competitiever maken in 2019.

Ondanks een leeftijdsverschil van negen jaar was Cairoli de naaste belager van Jeffrey Herlings. Zelf stelde de negenvoudige wereldkampioen dat hij een hoger wedstrijdtempo en meer intensiteit over de volledige duur van een manche nodig heeft. Beide factoren zijn cruciaal om gelijke tred te kunnen houden met geweldenaar Herlings. In 2019 begint Tony aan zijn voorlaatste seizoen in zijn huidige Red Bull KTM contract. Hierdoor heeft Cairoli op papier nog twee kansen om Stefan Everts’ fabelachtige record van 10 wereldtitels te evenaren. Vooraleer het zo ver is moet het Answer Racing boegbeeld zijn strafste tegenstrever ooit verslagen. Bovendien is die ook nog eens op zijn allerbeste niveau ooit.

“Ik merk dat Tony echt elke steen omkeert om zo het onderste uit de kan te halen,” meent Dirk Gruebel. “Volgend jaar wordt het alles of niks voor hem, dat is mijn gevoel.” Wat denk jij, kan Tony Cairoli nog één keer stunten? Laat jouw reactie achter onder dit stuk!

Een vertrouwd beeld: strijd om de kop tussen Cairoli en Herlings!

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Ray Archer