Bolink en Grobben triomfators Openingscross Lommel

Bolink en Grobben triomfators Openingscross Lommel
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Onder een stralende zon werd vandaag de openingswedstrijd van  VLM en BMB afgewerkt. Mike Bolink werd de grote winnaar, met twee reekszeges, bij de kwartliters. Cedric Grobben was de meest regelmatige (2-1) in de 500cc, voor MXGP rijder Jonathan Bengtsson en Dietger Damiaens.

Natuurlijk kent Lommel op zich weinig geheimen voor het gros van de rijders maar de verrassende putten zorgden toch voor een heel ander ondergrond dan verwacht. De ‘boosdoener’ was volgens velen het nieuwe zand dat deze winter werd aangevoerd.

Cédric Grobben: meteen op dreef!

Met een vijftal kanshebbers op de eindzege was de 500cc klasse meer dan de moeite waard. Die indruk werd al ‘s morgens bevestigd. Met vijf gekwalificeerd op minder dan 0,9 seconde. bovendien bedroeg het verschil tussen polesitter Damiaens en Van Massenhoven amper 0,074 (!) seconde, VLM kampioen Van Meer moest slechts 0,165 seconde prijsgeven.

De eerste manche werd een demonstratie van de Zweed Bengtsson. Die bleek net een maatje te sterk voor Grobben al was het voor al een foutje in de vierde ronde dat de Limburger de das omdeed. De KTM hegemonie werd gecompleteerd door een oerdegelijke Wouter Van Massenhoven als derde. Puik werk van de BeTeMo rijder die buiten de top 10 startte. Damiaens zat nog veel verder in het pak maar remonteerde knap tot 4 terwijl VLM nieuwkomer (MC De Buiting) Roy Sillien keurig vijfde werd.

Eerste race, eerste podium voor Dietger Damiaens.

In de herneming was Bengtsson opnieuw de vroege leider maar de regelmaat van Cédric Grobben gaf nu de doorslag. Grobben was veruit de snelste man in koers en de SHR Motorsports Bagger Paul rijder reed dan ook naar een klinkende overwinning. Aan de meet had hij 14,2 seconden voorsprong op Dietger Damiaens die nu wel goed mee was in de start. Na zijn heupblessure in Ottobiano moest Bengtsson genoegen nemen met de tweede plaats in de eindstand terwijl Van Massenhoven zowat een kopie van de eerste reeks afleverde.

Neutrale toeschouwers vroegen zich luidop af of Jens Van Meer pas ontwaakte uit zijn winterslaap. De onopvallende wedstrijd van de crosser uit Zele past echter perfect in de planning. Eerst rustig opbouwen na een veeleisend 2018, en qua snelheid zat het zeker goed. De heroptredende Mike Vanderstraeten liet in “zijn Lommel” twee top-10 plaatsen noteren. BMB rijder Tim Louis stuurde zijn Kawa naar de achtste plaats (7-9) in zijn openingswedstrijd.

Toch geen Greg Smets  

BeTeMo’s nieuwe kopman voor de 250 Greg Smets liet de concurrentie in het haar krabben met zijn kanontijd in de tijdstraining. Een walk-over werd het echter niet. Belgisch kampioen Mark Boot was op kop weg en danste over het circuit. In een boeiend schouwspel kreeg Mikkola Racing’s tweetaktspecialist nooit een vrijgeleide. Achter hem vochten Smets -op de viertakt- en een sterke Mike Bolink een geanimeerd duel uit.  De Belgische 250 kampioen moest in de slotfase echter het tempo laten zakken door opgepompte armen waardoor uiteindelijk Bolink met de overwinning aan de haal ging voor Smets en Boot. Ex-EMX150 kampioen Jack Bintcliffe werd vierde.

Start van de Inters 250cc, met #52 Jack Bintcliffe, #53 Greg Smets en #98 Dieter Vromans in de voorste gelederen

Uitstel hoeft geen afstel te zijn, dacht Smets. Met indrukwekkend machtsvertoon greep de EMX300 winnaar van Valkenswaard de concurrentie naar de keel. Achter hem probeerden Boot, een sterk gestarte Bram Schoepen en Mike Bolink weerwerk te bieden.

Boot ging in de fout, kwam naast de baan terecht, raakte een paaltje en beschadigde zijn radiator. Exit voor de smaakmaker van de eerste manche.
De zege van Smets leek een certitude tot hij in de voorlaatste ronde verrast werd en over z’n stuur duikelde bij het insturen van de eerste bocht na de start. Tot overmaat van ramp kon Bolink de rechtkrabbelende Smets niet ontwijken. Een tweede valpartij die er te veel aan was voor Greg. Zo kreeg Bolink, die dit jaar in de EMX300 gaat uitkomen, de zege in de schoot geworpen. Een slim rijdende Mattis Meerschout -gestart als tiende- ging aan de haal met de tweede plaats. Een mooie resultaat voor de jonge KTM North Europe Racing rijder die er in de eerste manche pardoes was afgeduikeld.

Alle resultaten hier 

Inters 250 Race 1
1. Mike Bolink, 2. Greg Smets, 3. Mark Boot, 4. Jack Bintcliffe, 5. Omar Baloglu, 6. Rico Lommers, 7. Bram Schoepen, 8. Joël Van Mechelen, 9. Nick Leerkens, 10. Jordi Van Mieghem

Inters 250 Race 2
1. Mike Bolink, 2. Mattis Meerschout, 3. Joël Van Mechelen, 4. Greg Smets, 5. Nick Leerkens, 6. Jack Bintcliffe, 7. Jordi Van Mieghem, 8. Kristof Scheyen, 9. Damian Wedage, 10. Rico Lommers

Inters 250 Eindstand
1. Mike Bolink 50, 2. Greg Smets 40, 3. Joël Van Mechelen 33, 4. Jack Bintcliffe 33, 5. Nick Leerkens 28, 6. Rico Lommers 26,  7. Jordi Van Mieghem 25, 8. Bram Schoepen 23 , 9. Mattis Meerschout 22,  10. Damian Wedage 22

Tweede keer rijden op de Husqvarna maar Mark Boot’s nieuwe motor zit ‘m als gegoten!

Inters 500 Race 1
1. Jonathan Bengtsson, 2. Cédric Grobben, 3. Wouter Van Massenhoven, 4. Dietger Damiaens, 5. Roy Sillien, 6. Jens Van Meer, 7. Tim Louis, 8. Jacky Tausch, 9. Emmanouil Kritikos, 10. Mike Vanderstraeten

Inters 500 Race 2
1. Cédric Grobben, 2. Dietger Damiaens, 3. Jonathan Bengtsson, 4. Wouter Van Massenhoven, 5. Jens Van Meer, 6. Roy Sillien, 7. Jacky Tausch, 8. Emmanouil Kritikos, 9. Tim Louis, 10. Mike Vanderstraeten

Inters 500 eindstand
1. Cédric Grobben 47, 2. Jonathan Bengtsson 45, 3. Dietger Damiaens 40, 4. Wouter Van Massenhoven 38, 5. Jens Van Meer 31, 6. Roy Sillien 31, 7. Jacky Tausch 28, 8. Tim Louis 26, 9. Emmanouil Kritikos 25, 10. Mike Vanderstraeten 22

Foto’s: Dieter Jans

Uw reacties