X

Vijf minuten met Jorge Prado

Hij is pas 18 geworden, toch praat MX2 wereldkampioen Jorge Prado al als een ervaren rot. Dit jaar gaat het Spaanse supertalent op zoek naar KTM’s derde dubbele wereldtitel sinds de MX2 klasse het licht zag in 2004. Adam Wheeler zocht hem voor MXMag op.

Het grote potentieel van Prado viel al op in de jeugdrangen maar het is duidelijk dat de Red Bull KTM rijder ook erg snel leert. Sinds vorig jaar werkt Jorge onder het mentorschap van Tony Cairoli en Claudio De Carli.


Hoewel hij in 2018 al een enorme regelmaat aan de dag legde – 12 GP zeges, 5 podia- laat Prado zelf uitschijnen dat er nog rek op zit.”Ik werk hard om beter te worden op elk vlak. Dat hoort bij mijn job. Ik kan nog sneller en sterker worden, zeker fysiek. Daarnaast komt het aan op details. Vorig jaar heb ik veel fouten gemaakt.”

Prado is nu net oud genoeg om te stemmen en om zelf met de auto te rijden. De jonge Spanjaard torst echter de hoge verwachtingen van KTM dat de MX2 categorie al geruime tijd domineert. “KTM kijkt altijd naar alle mogelijke manieren om een betere motor re maken. Vorig jaar zaten we al op een heel hoog niveau. Het wordt dus moeilijk om nog te verbeteren maar zowel het team als de fabriek werken keihard,” zegt Jorge. “Eigenlijk heb ik vorig seizoen steeds dezelfde vering gebruikt. De power van de motor was zeker goed toch zijn er kleine details die beter konden.


Jorge Prado pakte zijn wereldtitel in de laatste ronde van het wereld-kampioenschap in 2018 in Imola. Hij is de eerste om toe te geven dat het de week na de Italiaanse finale en rond de MX of Nations een gekkenhuis was. Maar met 2019 in aantocht werden de afleidingen opzijgeschoven om terug te keren tot de orde van de dag.

Het supertalent uit Galicië zal dit jaar niet aantreden met de #1 op zijn nummerbord. De reden waarom is opmerkelijk: Jorge vindt van zichzelf dat hij die eer nier verdient. “Ik ga het gewoon bij de #61 houden omdat ik gewoon vind dat ik nog niet helemaal verdien,” zegt hij ontwapenend. “Die nummer één is alleen weggelegd voor de allerbesten en dat ben ik nog niet. Zo’n nummerbord is alleen voor de absolute elite, next level. Als ik ooit de kans krijg in de MXGP dan zal ik van mening veranderen! Officiële merchandising heb ik nog niet dus op zich is het geen probleem om een ander nimmer te nemen maar zoveel mensen kennen met ondertussen al als de ‘61’.”

Prado is met een vliegende start aan zijn seizoen begonnen. Hij schreef de drie MX2 wedstrijden van het Internazionali d’Italia op dominante wijze op zijn naam. En minstens even veelzeggend, in de gecombineerde Superfinales liet Prado de derde plaats optekenen na teamgenoot Tony Cairoli en Tim Gajser…

Tekst: Adam Wheeler & Tom Jacobs
Foto’s: shotbyBavo, S. Taglioni