X

Vijf minuten met Tim Gajser

De 2016 MXGP wereldkampioen Tim Gajser (HRC Honda) heeft zijn strijdplan voor de komende WK campagne klaar. Bovendien start de sympathieke Sloveen eindelijk een seizoen zonder gezondheidsperikelen. Adam Wheeler sprak met hem.

Eind 2018 was Gajser diegene die Jeffrey Herlings het dichtst kon benaderen. De tweevoudige wereldkampioen scoorde namelijk drie tweede plaatsen in de afsluitende vier GP’s. In de eindstand moest hij genoegen nemen met de vierde plek, op 16 punten van Clément Desalle.

Het verschil met de twee voorgaande seizoensstarts is groot. Eindelijk is Gajser fit terwijl hij in 2017 in Qatar met een virus kampte en in 2018 zelfs de twee eerste GP’s moest missen door een serieuze kaak/hoofdkwetsuur. In Argentinië ontloopt de Honda kopman regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings. Zoals bekend moet ‘The Bullet’ immers verstek geven voor Patagonië door zijn gebroken rechtervoet.

“Ten eerste is het voor de sport een domper dat Jeffrey gekwetst is. Ik hoop dan ook dat hij er snel weer bij is, maar het is duidelijk dat hij voor dit seizoen dé te kloppen man was”, zei Gasjer na één van zijn laatste testdagen met Honda vorige week. “Deze winter hebben we ons huiswerk gedaan. We hebben veel wedstrijden van vorig jaar bekeken en geanalyseerd om te zien waar en hoe hij sneller was en hoe hij tijd op ons pakte. Hierdoor hebben we zelf enkele dingen verbeterd, we zullen zien hoe het in de praktijk gaat.”


Met name de starts van de fabrieks Honda CRF450RW werden aangepakt. “In het eerste deel van het seizoen had ik veel moeite met mijn starts. Naar het einde begon het echter steeds beter te gaan”, legt Gasjer uit. “In de Italiaanse kampioenschapsraces zat ik onlangs in de top drie, dus ik denk dat dat we er in geslaagd zijn om te verbeteren. We hebben vastgesteld dat de starts één van de belangrijkste aspecten in het WK zijn. Als je goed mee weg bent, kan je het tempo van de kop aannemen.”

Naast de verbeteringen aan de motor richtte Tim zich ook op zijn persoonlijke voorbereiding. De 22-jarige sterrijder trainde totnogtoe alleen met zijn vader Bogo en broer Nejc. “Ik heb méér getraind, voor het eerste heb ik ook een fitnesstrainer gebruikt,” geeft hij aan. “Ik ben echt heel blij met waar ik nu sta. Nu al voel ik het verschil en begin ik de resultaten van mijn voorbereiding te zien op de motor.”

Gasjer heeft drie van de laatste vier manches gewonnen in Neuquen gewonnen in 2016 en 2017. De #243 Honda is dan ook één van de favorieten zijn voor de overwinning nu zondag. “Ik ben enthousiast om er aan te beginnen! Vorig jaar heb ik de Argentijnse GP gemist en ik ben gek op de baan,” besluit Tim.

Tekst: Adam Wheeler/ Tom Jacobs
Foto’s: shotbyBavo