Koen Hermans/Nicolas Musset winnen de spannende GP Zijspancross van Spanje!

Koen Hermans/Nicolas Musset winnen de spannende GP Zijspancross van Spanje!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Koen Hermans en Nicolas Musset hebben de Spaanse Grand Prix zijspancross te Talavera de la Reina weten te winnen. Via een vierde plek in de eerste manche en een zeer fel bevochten zege in de tweede heat wisten zij de meeste punten te scoren op Spaanse bodem.
Bax/Stupelis werden tweede in de daguitslag door een tweede en vierde plek uit het vuur te slepen. Vanluchene/Van den Boogaart werden dan derde met vijfde en tweede plek in de heats. Lange tijd leek de Fransman Giraud de GP winnaar te gaan worden, echter viel deze na de eerste manche te hebben gewonnen in de tweede manche in de allerlaatste fase uit en zo glipte de GP zege Giraud/Haller aan de neus voorbij.

Er waren een 27-tal GP teams afgezakt naar Spanje voor de tweede GP van dit nog jonge seizoen.
In de kwalificaties zagen we problemen voor Vanluchene en Willemsen die beide uitvielen en de heats op zondag vanaf de tweede startrij zouden moeten aanvangen.
Op de zondag zag men helaas twee deelnemers minder aan de start dan op de zaterdag. De Tjech Kolenchik bleek goed ziek te zijn geworden en het jonge Duitse team Reimann, op zaterdag nog in de nopjes vanwege hun goede kwalificatie, was ook huiswaards toen in de nacht Joachim Reimann last kreeg van kortademigheid.

 

Heat 1
In de eerste heat zagen we Brown/Chamberlain en Giraud/Haller samen het snelste weg stuiven, de Fransman echter had de langste adem en pakte de holeshot.
Reeds al snel kwamen Bax/Stupelis opzetten en in de nek hijgen van het leidende Frans-Duitse team. Welke trucjes Bax ook probeerde, het lukte hem niet om Giraud te passeren op de Spaanse piste waar alle toppers nagenoeg dezelfde rondetijden noteerden. In de eindfase werd de strijd dan ook gestaakt door Bax/Stupelis die Giraud/Haller nog wat zagen weglopen en deze juichende over de finish zagen komen, zeer content met hun heatzege. Achter Bax zagen we dan een felle strijd tussen het linkerzijspan van Brown/Chamberlain en het rechter zijspan van Hermans/Musset. De ervaren Brown wist alle aanvallen van Hermans te pareren en de Engelsman liep zo tevreden als derde over de finish met dan Hermans hierachter. Vanluchene/Van den Boogaart waren tot aan tien minuten voor het einde zwaar in de slag met landgenoot Dierckens. Toen de wereldkampioenen dan eindelijk het gat vonden om Dierckens te passeren waren de voorste vijf zijspannen al uit het zicht verdwenen. Meer dan een zesde plek zat er niet meer in voor team Vanluchene. Echter werd dit later een vijfde plek toen bleek dat Varik/Daiderers, in eerste instantie als vijfde geklasseerd, vijf posities straf kregen vanwege te veel productie van geluid.
De zesde positie werd ook voor een Belgisch team, alleen niet Dierckens maar Sanders zagen we uiteindelijk als zesde over de meet gaan. In de laatste fase hadden Sanders/Kunnas zowel Dierckens/Bax als het verrassend snelle Italiaanse team Compalati weten te passeren en men was zeer tevreden met dit resultaat. Compalati/Chopin zouden dan zevende worden omdat Dierckens/Bax in de eindfase problemen kenden met een lekkage aan de radiator en terug vielen naar de elfde plek op de finish. Dit bracht dan uiteindelijk het altijd goedlachse team van Van Werven/Beunk op de achtste plek. Loon naar werken voor team Van Werven die bijna de gehele manche een strijd voerde met onder andere Willemsen/Rostingt die als negende binnen druppelden. De snelle Est Kert Varik werd dan tiende in de uitslag. Keuben/Rietman wisten dertiende te worden na onder andere slag te hebben geleverd met team Veldman en team Santermans. Laatst genoemde twee teams zouden echter door materiaalpech de strijd uiteindelijk moeten staken in de eerste heat. Het Belgische team Verhelst zagen we op de twintigste plek nog net één WK puntje wegsnoepen.

Heat 2
De tweede manche zou bloedstollend worden, bij de start echter was er één team zeer koelbloedig. De zoon van Stuart Brown, Jake Brown, pakte samen met Joe Millard resoluut de kopstart. Snel echter zag het ambitieuze Britse team, overigens geen schande, de GP-toppers langzij komen.
Sanders/Kunnas pakte de leiding gevolgd door Dierckens/Bax, Giraud en Hermans. Niet veel later schoven ook Vanluchene en Bax aan bij het leidende viertal en zo begon een spannend duel op het scherpst van de snede waarin zeer veel positie wisselingen elkaar snel opvolgden. Sanders zag zijn landgenoten Dierckens en Vanluchene langszij komen die fel met elkaar in de slag gingen om de koppositie. Dit liep echter fout voor Dierckens/Bax. Dierckens wilde na het rechte stuk met de drie zeer spectaculaire tafelbergen binnendoor Vanluchene passeren echter weigerde de achterrem dienst, hoogst waarschijnlijk daar deze eerder in de felle strijd was aangetikt door een concurrent.
Zo vlogen Dierckens/Bax hard tegen Vanluchene/Van den Boogaart aan waarbij laatst genoemde team van geluk mocht spreken dat zij niet crashte. Dat deden Dierckens/Bax wel die met een koprol over de machine van Vanluchene vlogen en helaas de strijd moesten staken omdat bakkenist Robbie Bax met pijnlijke ribben richting het ziekenhuis zou gaan.
Dit incident was wel koren op de molen voor Sanders/Kunnas die zo de leidende positie konden overnemen met in hun kielzog Hermans/Musset. Hermans/Musset zetten vervolgens alles op alles en zij konden uiteindelijk Sanders verschalken zouden zo niet alleen de tweede manche maar ook de Spaanse Grand Prix weten te winnen. Sanders moest ook nog capituleren voor Vanluchene die na de aanvaring met Dierckens tevreden kon zijn met de tweede plek. Op drie was het dus de tevreden en moegestreden Davy Sanders die met zijn Finse bakkenist Lari Kunnas steeds sneller lijkt te worden.
Hierachter zagen zouden we dan Giraud kunnen verwachten, echter was deze in de laatste fase heimelijk uitgevallen met een vastgelopen machine. Erg zuur voor het Franse team dat de eerste heat nog als winnaar had weten af te sluiten.
Zo pakte dan Bax/Stupelis de vierde plek en hiermee zouden ze net genoeg punten vergaren om tweede te worden in de daguitslag, vlak voor Vanluchene/Van den Boogaart die op het laatste podiumschavot mochten plaats nemen.
Achter de uiteindelijk vier overgebleven zijspannen uit de kopgroep was het dan de Engelsman Stuart/Brown die vijfde werd met even hierachter Veldman/Janssens die bij de start niet lekker weg kwamen maar zich terug vochten tot zes op de finish.
Het Italiaans-Franse team van Compalati/Chopin zat er weer goed bij en men werd zevende met Brown/Millard op acht die zo na hun mooie kopstart toch tevreden in de top tien konden finishen. De Belg Santermans werd dan negende en op tien zagen we Keuben/Rietman die Willemsen/Rostingt hadden terug verwezen naar de elfde plek. Team Verhelst pakte nu een mooie zestiende plek en heel wat WK-puntjes mee naar België. Wie dat ook deed was Kelly Debruyne die samen met bakkenist Jens Mans zeventiende zou worden. Hiermee pakte de snelle blonde schooljuf uit Vlaanderen vier WK-punten en mag zij zich direct de allersnelste vrouwelijke zijspanrijder ooit noemen!
Van Werven/Beunk zouden deze heat helaas uitvallen met problemen aan hun TM-motorblok.

In de stand om het WK zijspancross is er nu bovenaan een remise te zien tussen Bax/Stupelis en Vanluchene/Van den Boogaart die beide met 80 punten de lijst aanvoeren. Door hun GP-zege sluiten Hermans/Musset nu aan op de derde plek met een schamele achterstand van slechts zes WK-punten. Hierachter is het dan Willemsen/Rostingt die na hun matige optreden in Spanje terugvielen naar de vierde plek met een achterstand van 16 punten op de WK-leiders. Op vijf zien we dan Sanders/Kunnas met 58 punten.

Reeds al aankomend paasweekend gaat het tot nu toe zeer enerverende gevecht voor de wereldtitel zijspancross 2019 verder in het Nederlandse Oldebroek. Op zaterdag volgen de kwalificaties en op paasmaandag zal de derde GP zijspancross van 2019 echt op gang worden geschoten.
De strak organiserende SCO heeft alles op en rondom hun circuit ‘De Bargen’ altijd perfect voor elkaar. Een zeer professionele uitstraling en hierbij één van de spectaculairste circuits van Nederland maakt dat de motorcrossfans tijdens het paasweekend niks zullen willen missen van het zijspancross specktakel!

Daguitslag GP Zijspancross Spanje
01. 02. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 43
02. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 40
03. 01. Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 38
04. 888. Stuart Brown-Josh Chamberlain GB-GB WHT-Husqvarna 36
05. 09. Davy Sanders-Lari Kunnas BE-FI WSP-Zabel 35
06. 18. Zeno Compalati-Bastien Chopin IT-FR VMC-Zabel 28
07. 04. Valentin Giraud-Andres Haller FR-DE WHT-MEGA 28
08. 28. Jake Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Zabel 22
09. 111. Daniel Willemsen-Luc Rostingt NL-FR WSP-Zabel 22
10. 17. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 19
11. 05. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-MEGA 15
12. 22. Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 15
13. 14. Gert van Werven-Peter Beunk NL-NL WSP-TM 13
14. 16. Kristof Santermans-Konstantinas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 12
16. 23. George Kinge-Lewis Gray GB-GB VMC-Zabel 12
15. 31. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 11
17. 47. Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 11
18. 07. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 11
19. 10. Arne Dierckens-Robbie Bax BE-NL WSP-Zabel 10
20. 419. Junior Verhelst-Nicky Debruyne BE-BE WSP-Zabel 6
21. 32. Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 6
22. 94. Kelly Debruyne-Jens Mans BE-BE WSP-Husqvarna 4
23. 36. Michael Hodges-Scott Grahame GB-GB WSP-Zabel 4
24. 79. Yohann Marquis-Theo Levenes FR-FR VMC-Zabel 1
25. 55. Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR VMC-Zabel 0

Tussenstand WK zijspancross na twee GP’s
01. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 80
02. 1 Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 80
03. 2 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 72
04. 111 Daniel Willemsen-Luc Rostingt NL-FR WSP-Zabel 64
05. 9 Davy Sanders-Lari Kunnas BE-FI WSP-Zabel 58
06. 888 Stuart Brown-Josh Chamberlain GB-GB WHT-Husqvarna 58
07. 4 Valentin Giraud-Andres Haller FR-DE WHT-MEGA 54
08. 7 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 41
09. 5 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-MEGA 40
10. 10 Arne Dierckens-Robbie Bax BE-NL WSP-Zabel 37
11. 18 Zeno Compalati-Bastien Chopin IT-FR VMC-Zabel 35
12. 17 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 35
13. 23 George Kinge-Lewis Gray GB-GB VMC-Zabel 32
14. 14 Gert van Werven-Peter Beunk NL-NL WSP-TM 23
15. 16 Kristof Santermans-Konstantinas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 23
16. 28 Jake Brown/Joe Miljard GB-GB WSP-Zabel 22
17. 22 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 18
18. 98 Ijen Kops-Pim Lambrechts NL-NL WSP-Husqvarna 16
19. 19 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 11
20. 31 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 11
21. 47 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 11
22. 176 Eddie Janecke-Gordon Bothur DE-DE WSP-MEGA 11
23. 24 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE VMC-Zabel 9
24. 419 Junior Verhelst-Nicky Debruyne BE-BE WSP-Zabel 9
25. 32 Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 6
26. 72 Frank Mulders-Aivar van de Wiel NL-NL WSP-Zabel 6
27. 94 Kelly Debruyne-Jens Mans BE-BE WSP-Husqvarna 4
28. 99 Thom van de Lagemaat-Han van Hal NL-NL VMC-MEGA 4
29. 49 Tanel Reesna-Alexandre Tourbier EE-FR VMC-Zabel 4
30. 36 Michael Hodges-Scott Grahame GB-GB WSP-Zabel 4
31. 21 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 3
32. 46 Tobias Blank-Lemuel Ravera DE-IT VMC-Zabel 2
33. 79 Yohann Marquis-Theo Levenes FR-FR VMC-Zabel 1

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa

Uw reacties