X

Vijf minuten met Kay Karssemakers

Logica is mooi maar eens het starthek valt, is het totaal waardeloos. Als ’n beloftevolle jeugdrijder overstapt naar een nieuwe klasse is het logisch dat we opnieuw topresultaten verwachten. Toptalent Kay Karssemakers (KTM Diga Junior Racing) is zich drommels bewust van beide stellingen. Ondertussen blijft de 14-jarige scholier verder knokken, met dit weekend zijn tweede opeenvolgende podium tot gevolg.

Sinds 2013 ging er voor de vastberaden Karssemajers geen jaar voorbij zonder vicetitel of kampioensviering. Dan gaat het podium minstens een beetje als een tweede thuis voelen. De eerste wedstrijden draaiden echter nog niet helemaal naar wens voor de rappe Boxtelnaar. Na zijn podium tijdens de Denicol Sand Rookies in Lommel was het dit weekend tijdens het ONK in Lelystad weer raak. Nu zondag start Kay in de hoog aangeschreven Dutch Masters of Motocross in Axel waar de tweede ronde van het kampioenschap plaats vindt.


Het was goed om je in Lelystad weer vooraan te zien strijden.
Kay Karssemakers:
“Het rijden ging in ieder geval lekker. In de eerste manche was ik weg in de subtop. Inhalen was er best moeilijk omdat er maar één lijn lag maar ik ben toch vlug naar twee kunnen rijden. Dan ben ik naar Dave Kooiker toe gereden. We vochten om de kop, enkele keren zat ik er langs en ook in de laatste ronde kwam ik in zijn wiel. Hij ging iets makkelijker voorbij de achterliggers waardoor ik tweede werd. De tweede reeks was moeilijk omdat ik een slechtere start had. Omdat het wat te lang duurde om in te halen, moest ik tevreden zijn met de derde plaats. Vooral de starts moeten nu nog beter, ook dat komt wel.”

Hoe sta je er conditioneel voor op dit moment in het seizoen?
Karssemakers: “Best goed, fysiek ik kan de volledige wedstrijdduur goed aan. Dus dat is wel fijn. Op zich heb ik me ook snel aangepast aan het rijden op de 125cc. Alleen was de snelheid er in het begin nog niet. Het tempo moét en kan nog naar omhoog maar daar zijn we nog aan het werken.”


Sinds enkele weken lijkt het er op dat je de omschakeling hebt gemaakt?
Karssemakers: “Het gaat in ieder geval de goede kant op. We hebben nou twee goede wedstrijden op rij gereden. Hopelijk kan ik dit weekend in Axel weer mee doen voor het podium. Daar gaan we in ieder geval toch voor!”

Axel past goed in het rijtje in de aanloop naar de derde EMX125 wedstrijd in Mantova.
Karssemakers: “Zowel Axel als Mantova zijn allebei heel mooie banen. Hopelijk kan ik dus ook in Italië iets moois neerzetten! De ondergrond in Mantova is iets tussen Den Dungen en Veldhoven in. Dat voelt wel vertrouwd aan. Ik denk wel dat ik er klaar voor zal zijn.”

Duurde het de voorgaande jaren ook even vooraleer je in vorm kwam?
Karssemakers: “Missschien een beetje. Wie weet had dat beter geweest om enkele extra voorbereidingswedstrijden te rijden. Hoe dan ook kunnen we de klok niet meer terugdraaien! Dat is iets om te overwegen voor volgend seizoen.”


Dit jaar ga je voor het eerst van start in een groot internationaal kampioenschap. Hoe kijk je daar tegenaan?
Karssemakers:
“Sowieso is het wel mooier om een volledig seizoen, over meerdere wedstrijden te rijden. Dat is wel fijn! Het niveau is hoog dus gaan we nog harder werken om voorin met als doel om vooraan mee te draaien.”

Bij KTM Diga Junior Racing werk je samen met Kees van der Ven. Iemand met een enorme ervaring als het aan komt op de begeleiding van jonge rijders. Hoe is dat?
Karssemakers: “Het is wel fijn om met Kees te werken. Zelf heeft hij vroeger natuurlijk ook op hoog niveau gepresteerd. Hij weet dus wel hoe het moet. Als hij iets zegt, steek je er zeker iets van op. Eerlijk gezegd kende ik ‘m niet echt voordien! Mijn vader kende hem een beetje maar het loopt wel goed samen.”


Bedankt voor het gesprek en veel succes in de komende wedstrijden!
Karssemakers: “Graag gedaan, komt goed!”

Foto’s: Eric Laurijssen, Niek Fotografie