X

TBT: Van vuilnisbelt naar mooiste motocrosscircuit van Nederland

Het is #ThrowBackThursday wij gaan vandaag terug naar 2 mei 2004. Motorcrossclub Oss (MCO) houdt op zaterdag 8 mei en zondag 9 mei de open Nederlands solo motorcrosskampioenschappen. Het is dan tevens 25 jaar geleden dat MCO op haar circuit De Witte Ruijsheuvel, opgebouwd op een vuilnisbelt, voor de eerste keer het startsein gaf voor haar motorcrosswedstrijden.

In 1979 kreeg Motor Cross Club Oss (MCO) van de gemeente Oss de toestemming om op een vuilnisbelt een motor-crosscircuit op te bouwen. Niemand had toen ook maar het minste vermoeden dat op die vuilnisbelt, waar 2 januari 1961 het eerste vuil werd gestort, een crosscircuit zou ontstaan waar iedere motorcrosser graag rijdt en waar wedstrijden van internationaal niveau gehouden zouden kunnen worden. Veel inspanningen heeft het de motorcrossclub met haar vrijwilligers gekost om het circuit op te bouwen. Geheel motorcross-sport minnend Oss was blij dat op 4 mei 1980 de toenmalige burgemeester van Oss, Louis Jansen, het circuit officieel kon openen.
Geheel af was het circuit toen nog niet. Tot 2003 zijn er jaarlijks verbeteringen aangebracht. De grootste klus was het bouwen van een clubhuis in 1990. Hiervoor moest een school worden afgebroken en op het circuit De Witte Ruijsheu-vel weer worden opgebouwd. Na een jaar intensieve arbeid van veel vrijwilligers kon het clubhuis in gebruik worden genomen.
Het in orde maken van het rennerskwartier vorig jaar betekende teven de laatste werkzaamheden aan een circuit wat nu als een van de mooiste van Nederland geldt.
Veel wedstrijden van hoog niveau zijn er inmiddels op het circuit verreden. Van 1982 tot en met 1990 is er gestreden om de Hollandcup voor zijspannen. Verschillende Grand Prix’s voor zowel solo’s als zijspannen werden door MCO perfect georganiseerd. Vers in het geheugen ligt nog het Europees kampioenschap zijspannen voor landenteams vorig jaar.

Om 25 jaar crosswedstrijden op het Osse motorcrosscircuit te vieren geeft MCO iedereen gratis toegang tot de JUMBO Open Nederlands motorcross kampioenschappen op De Witte Ruijsheuvel in Oss.

Door: Frans Megens
Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #Onbekend