X

Arnaud Tonus: “Ik had gewoon tijd nodig”

Vijf podiums op rij hebben de 27-jarige Arnaud Tonus (Monster Energy Wilvo Yamaha) van de twaalfde plaats in het WK MXGP naar de vierde plaats gecatapulteerd. Na een somber 2018 waarin hij amper reed, is de sympathieke Zwitser wéér helemaal terug!

Het hele 2018 MXGP wereldkampioenschap zag Tonus aan zich voorbij gaan door een schouderblessure. Die kwetsuur was eigenlijk de zoveelste in een rij van gezondheidsperikelen. In 2014 had Arnaud zich ontpopt tot MX2 titelkandidaat. De twee volgende seizoenen -in Amerikaanse loondienst voor Monster Energy Pro Circuit Kawasaki team- draaiden uit op een sisser.


Zowel voor de ex-GP winnaar als zijn team is 2019 een bijzonder jaar. Tijdens de laatste GP haalden beide Monster Energy Wilvo Yamaha rijders immers het podium. Voor Gautier Paulin was het zijn tweede podium van het seizoen. De twee teamgenoten staan bovendien met hetzelfde aantal punten op een gedeelde vierde plaats. “Duitsland was zwaar want ik moest er diep gaan na een moeilijke kwalificatie. Maar ik had er twee constante wedstrijden, dat ik er samen met Gautier (Paulin) op het podium stond maakte het des te meer bijzonder. De sfeer binnen het team is geweldig, daarom was Teutschenthal zo’n speciaal moment  voor iedereen.”

Tonus kende nochtans allesbehalve een droomstart dit seizoen. Tijdens de opener in Argentinië ging hij er spectaculair af. In Matterley Basin werd hij in de tweede reeks brutaal van z’n sokken gereden. Ook de thuiswedstrijd van het Nederlandse Monster Energy Wilvo Yamaha team in Valkenswaard verliep niet zonder slag of stoot voor “Nono”.


In Trentino, waar Tonus in 2017 naar zijn eerste MXGP reekszege reed, kwam de ommekeer. “Die vierde plaats in Arco di Trento was zeker een doorbraak. Eindelijk kon ik eens twee degelijke reeksen afwerken. Ik had gewoon wedstrijdritme nodig om me vrij te voelen op de motor. Het gaat ook om het opbouwen van je zelfvertrouwen. Ik wist dat ik daar tijd voor nodig had. Tot dan reed ik te stijf en was ik mezelf niet. Als het dan klikt, ga je ook efficiënter rijden.”

De vlotte samenwerking met Gautier Paulin kwam er niet toevallig. De twee zijn all langer vrienden. Hoewel Arnaud al het nodige ritme op de YZ450 had opgedaan was de aanpassing groter voor “GP21”. Paulin ging bij Wilvo van start op zijn vierde merk in de koningsklasse. Hierdoor had de Fransman meer uren nodig om tot de juiste set-up te komen.


“Gautier is een rijder met veel zelfvertrouwen. Het hoort bij zijn  mentaliteit,” legt Arnaud uit. “Voor hem was het zijn eerste jaar terug op Yamaha. Logisch dat hij wat  dingen moest bijsturen terwijl ik al een basis had met de motor.”

Toen Tonus voor 2019 een contractverlenging kreeg, trokken veel buitenstaanders de wenkbrauwen op. Zeker omdat een sterk team zoals Monster Energy Wilvo Yamaha ook veel alternatieven had. Het vertrouwen dat in hem werd gesteld, heeft “AT4” echter gerechtvaardigheid met zijn knappe resultaten. “Klopt, ik heb veel meegemaakt en het is cool dat ik hier zit,” gaf Arnaud aan in Portugal waar hij zijn eerste podium van 2019 behaalde.


“Ik kan Louis (Vosters, de teambaas van Monster Energy Wilvo Yamaha)  en de mensen bij Yamaha die achter mij zijn blijven staan niet genoeg bedanken. En dat in de zwaarste periode van mijn carrière. Terug aan de top staan is echt super. Ik ben gewoon erg dankbaar en blij.”

Tekst: Adam Wheeler / Tom Jacobs
Foto’s: Eva Szabadfi/Yamaha Racing