Bax/Stupelis oppermachtige winnaars in Duitse Grand Prix!

Bax/Stupelis oppermachtige winnaars in Duitse Grand Prix!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Etienne Bax/Kaspars Stupelis hebben in het Duitse Bessenbach de Grand Prix weten te winnen. Het duo was oppermachtig in beide heats en kwam als winnaar over de streep om zich door het immer enthousiaste publiek in Bessenbach te laten laueren als winnaar. Bovendien liep het duo flink uit in de stand om de WK-punten en daarmee kon het weekend bijna niet beter voor het Nederlands/Letse duo.
Hole-shot kings Dierckens/Bax werden tweede in Bessenbach via een derde en tweede plek in de heats. De Engelse combinatie Brown/Chamberlain zit ook in een goede flow want na hun derde plek in de GP van Nederland werd men in Bessenbach wederom derde via een vierde en derde plaatst in de heats.
Runner-up in de WK-stand, Vanluchene, scoorde in de tweede heat minder als gewenst maar dat was nog altijd beter dan de resultaten van de nummer drie in het WK, Hermans/Musset. Het duo wist beide heats niet te finishen en daarmee lijkt de wereldtitel in 2019 uit zicht voor de jonge Hermans.

Een weekend met gemengde gevoelens voor heel de zijspancrosswereld daar afgelopen maandag bekend werd dat de Franse crack Valentin Giraud zeer hoogstwaarschijnlijk blijvend invalide zal blijven na zijn crash in Markelo. Een klap die nog lang zal nadreunen in de zijspancrosswereld.
Hoe hard het ook is, zaterdag moest bij de 44 aanwezige teams de knop om voor de kwalificatie voor de GP op de zondag waarin slecht dertig teams mochten deelnemen. Hermans/Musset vielen uit in de kwalificatierace en reden zich via de eerste positie in de last change de wedstrijd in. Met meer dan 20 teams en nog maar zes plekken te verdelen in de last-change wist iedereen dat het een moeilijke opgave zou worden. Voor heel wat team uit de benelux viel dan ook het doek na de zaterdag. De Belgische teams van Boussy, Debruyne, Van Calster en Mathyss wisten zich niet te kwalificeren. Voor de Nederlandse teams van Wisselink en Kops viel ook het doek. Het laatste team was wel opvallend na juist hun goede optreden in Markelo. Echter kwam met met de minder krachtige Husqvarna-motor simpelweg snelheid te kort op de weg naar boven en op een paar tienden moest men teleurgesteld afdruipen. Van de Lagemaat/Van Hal wisten zich wel te kwalificeren, zij het als eerste reserve.

Heat 1
Als een kogel schoten weer eens Dierckens/Bax uit de startblokken en men bereikte zo als eerste de top van de heuvel aan het einde van het spectaculaire omhooglopende startveld in Bessenbach. Willemsen was verrassend als tweede gestart maar had al snel Bax/Stupelis in de nek hijgen die nu ook eens goed van de plek waren geraakt. Binnen een mum van tijd was Bax dan Willemsen voorbij om dan jacht te maken op Dierckens. Willemsen met zijn nieuwe bakkenist Johnny Badaire miste duidelijk wat wedstrijd ritme en al snel vlogen ook Vanluchene en later Brown en Heinzer er voorbij. Helaas voor Willemsen eindigde later de race helemaal in mineur toen de bibmousse van de achterband eruit liep en men de machine aan de zijkant moest parkeren
Vooraan was dan Bax aangeschoven achter Dierckens en het leek een kwestie van tijd voordat hij de leiding zou pakken.
Na een aantal speldenprikjes zag dan Bax zijn kans schoon om bij de spectaculaire opstappen eerder boven te komen dan Dierckens en zo kon Bax bovenaan aan de binnenbocht eerder insturen. Vervolgens reden Bax/Stupelis vanuit leidende positie een tempo van jewelste en zouden zij onbedreigd aan de finish komen. Vanluchene/Van den Boogaart wisten gaande weg de race dan Dierckens ook binnen te hengelen en zouden tweede worden met Dierckens/Bax die dan als derde langs de finishvlag kwamen.
Vierde werden Brown/Chamberlain die in de beginfase van de race opstoomden met de Zwitser Heinzer in de nek. Heinzer moest dan in de eindfase wat terugzakken en zag Veldman/Janssens hem passeren. Veldman, gestart rond de 15e plek, reed een dijk van een wedstrijd en bekroonde hun race dus met de vijfde stek met de Zwitser Heinzer als zesde op de meet.
Een prachtige zevende plek zagen we dan voor Justin Keuben die met gelegenheids bakkenist Bjorn Roes goed bij de pinken was na de start en zijn top tien positie de hele race kon vasthouden. Op acht zou dan de Italiaan Pozzi finishen met de Tjech Kolenchik op negen en Compelati/Chopin op tien. Sanders, die nu met Peter Beunk in bak acteerde daar Beunk zijn rijder Gert van Werven aan de kant staat met een enkelbreuk, werd elfde. Ook Santermans scoorde nog punten op de zestiende plek.
Hermans/Musset moesten uitvallen met machine pech. Er leek geen gang in het zijspan te zitten en men besloot wijs de pits op te zoeken. Wederom een slecht resultaat dus voor Hermans/Musset die wat dat betreft zitten in de hoek waar de klappen vallen zou helaas later ook blijken in de tweede heat.

 

Heat 2
Vooraan leek deze manche een beetje een kopie van de eerste. Dierckens was weer als eerste weg en Bax kwam snel in de nek hijgen om later dan de leiding te pakken en onbedreigd de zege binnen te rijden.Nu echter na 14 seconden kwam dan wel Dierckens als tweede over de meet met op elf seconden hierachter Brown/Chamberlain. Varik/Daiders, in de eerste heat nog uitgevallen, werden mooi vierde.
In de eerste heat kwam Vanluchene nog aankloppen bij Dierckens, echter lukte dat nu niet. Reeds in de beginfase van de race had Vanluchene een pittig duel met Willemsen die de deur resoluut dicht smeed. De twee zijspannen raakte elkaar en dat ging maar net goed. Even later vloog er een steen precies op de dodemansknop van Vanluchene en deed dit de machine resoluut stoppen!
Vanaf een 23e plek moest men in de tweede ronde zo de race verder terug in. En na maar liefst zeventien (!!!) zijspannen te hebben gepasseerd in de resterende 25 minuten wist men nog heel knap vijfde te worden. De Tjech Kolenchick werd knap zesde met Compelati/Chopin op zeven. Sanders/Beunk pakte de achtste stek met Jake Brown/Millard erachter op negen. Willemsen/Badaire sloten de top tien mooi af.
Keuben/Roes pakte met plek zestien ook nog de nodige punten mee. Voor Santermans en Veldman viel helaas het doek in deze heat vanwege machine pech.
Ook wederom een nul score voor Hermans/Musset! Hermans had na de eerste heat last van zijn pols en dit werd erger in de tweede manche waardoor men gedesillusioneerd naar de kant moest gaan en Hermans richting ziekenhuis zou gaan voor verder onderzoek.

Het is te hopen voor Herman dat zijn pols binnen twee weken weer is hersteld want dan staat de volgende GP in het Letse Stelpe op het programma. Door de twee nul resultaten van Hermans en het goede rijden van Dierkcens is het gat in de WK-stand tussen de derde plek van Hermans en de vierde stek van Dierckens namelijk nog maar vijf punten! Vooraan hebben Bax/Stupelis uiteraard goede zaken gedaan en het gat naar tweede team Vanluchene is nu maarliefst 43 punten groot.
Over twee weken zullen we in het Letse Stelpe zien hoe de strijd verder gaat.

Dagresultaat GP Sidecarcross Bessenbach

Tussenstand WK Zijspancross 2019

Tekst Emil Bilars
Foto Dries de Witte / smxpics.be

Uw reacties