Wie wint de GP zijspancross te Markelo?

Wie wint de GP zijspancross te Markelo?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Net over de helft van alle rondes te gaan in het GP Zijspancross seizoen strijkt het mondiale circus der zijspancross-gladiatoren aanstaand weekend neer te Markelo. 
De strijd gaat verder, en hoe! Het gevecht om de WK-punten is dit jaar zo heet dat deze de droogte in Markelo en omgeving doet verbleken! 
Op de helft van het WK zijspancross-seizoen is er wel degelijk een aantal teams dat zich iets meer heeft weten te onderscheiden van de rest. Het is aannemelijk dat ene der top drie teams van de actuele WK-stand zijspancross 2019 met de titel aan de haal zal gaan, al weet men het juist binnen de zijspancross maar nooit!

Die top drie bestaat uit Bax/Stupelis op de eerste plek gevolgd door Vanluchene/Van den Boogaart en Hermans/Musset. Team Bax heeft een voorsprong van 25 punten maar heeft dit seizoen nog geen 0-score gepakt in de WK waar team Hermans en Vanluchene beide wel een keer dikke punten lieten liggen. Dit is de voornaamste reden dat Bax/Stupelis aan de leiding liggen met deze aardige voorsprong in punten want de top drie is dit seizoen zeer aan elkaar gewaagd en buiten incidenteel succes van andere teams zijn Bax, Vanluchene en Hermans telke malen als eerste ergens te vinden.
Team Bax lijkt op dit moment de voornaamste om ruim te scoren want het WK loopt, behoudens de vaak mindere starts, op rolletjes voor het professionele team uit Bergeijk.
Echter maakte team Bax wel al ellende mee in de ONK’S. Zo is bakkenist Stupelis herstellende van een bizar incident dat gebeurde tijdens de ONK te Oss op 23 juni. Aldaar kwam het been van Stupelis onder het achterspatbord en kwam klem te zitten tussen deze en het spinnende achterwiel. Ondanks de  pijn ging team Bax/Stupelis hierna door en wist nog aardig te scoren. Stupelis echter gaf afgelopen weekend even het stokje over aan landgenoot Daiders om in te stappen bij Etienne Bax tijdens de ONK te Valkenswaard. Even een weekend rustig aan doen dus en het is maar de vraag of Stupelis na deze korte pauze volledig is hersteld. Aan de andere kant ontbreekt het meervoudig kampioen Stupelis nooit aan karakter, getuige juist die 2e manche in Oss toen hij met een opengereten been gewoon nog een dikke 25 minuten wist te volbrengen!
Voor de achtervolgende teams van Hermans en Vanluchene bleek de Franse GP van Plomion een brug te ver. Hermans/Musset vielen daar in de 1e heat, nota bene liggend als eerste (!!!), uit met mechanische pech.
Team Vanluchene crashte hard de 2e manche uit toen Van den Boogaart uit het zijspan viel en rijder Vanluchene ineens hard haaks de hekken in vloog! Hierbij raakte een baco gewond maar deze is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en liet weten alle steunbetuigingen van juist ook het betrokken team zeer te waarderen! Zo is de zijspancross ook, ‘When the flag drops, the bullshit stops’! Echter tussen het vallen van de finishvlag en het naar beneden knallen van het starthek zitten 30 minuten en 2 rondes bijna letterlijk bloed, zweet en tranen. Want reken er maar op dat de twee Nederlandse en het Belgische team uit de top 3 in de stand met het mes tussen de tanden zullen rijden voor de WK-punten. Hermans/Musset lijken thans in de winnende flow te zitten, Vanluchene/Van den Boogaart rijden eigenlijk altijd goed in Markelo en Bax/Stupelis zullen weer spectaculair hun kunsten vertonen.

Het lijkt een ‘wie van de drie’ te worden maar er zijn uiteraard meer kapers op de kust!

We zijn alweer bijna vergeten dat het jonge team Veldman/Janssens in het klapzand van Lommel in de eerste manche van plek 28 naar de overwinning reden. Veldman is net terug van een polsblessure maar kan altijd uitblinken in een GP en het zou niks verbazen als hij op het podium belandt aanstaande zondag.

Op plek vier en vijf in de WK-stand zien we de Belgische teams van Sanders en Dierckens.
Team Sanders scoort elke wedstrijd stabiel, pakte net geen GP-podium een aantal malen, maar zien we dus tevreden terug op plek vier. Echter raakte nu net juist afgelopen weekend zijn vaste bakkenist Lari Kunnas geblesseerd aan zijn vinger. Daarom staat Sanders dit weekend met ‘inval-koning’ Kenny van Gaalen aan de start. Degelijk rijden en scoren zal het devies zijn voor team Sanders.
Op plek vijf zien we dan Dierckens/Bax. Snelstarter Dierckens lijkt steeds sneller te gaan met Robbie Bax. In het begin van het seizoen viel het team, ook door ontbreken van wat wedstrijd-ritme, vaak wat terug vanaf kansrijke posities. De laatste wedstrijden echter blijkt de tandem Dierckens/Bax in staat te zijn om top plekken vast te houden en hiermee zijn zij zeker een kandidaat voor de bekers in Markelo.

Normaliter is de kanibaal uit Lochem, Daniel Willemsen, ook altijd een outsider voor het podium. De tienvoudig Wereldkampioen heeft echter een probleem. Op het moment van dit schrijven is er nog geen bakkenist gevonden om Willemsen te assisteren in de het zijspan! Echter heeft Willemsen via een filmpje laten weten er te zijn in Markelo. Welk konijn hij uit de hoge hoed gaat toveren zien we dan allemaal schijnbaar zaterdag! Zo staat de deelname van Daniel Willemsen op losse schroeven…maar mocht alles gaan hoe het gaat dan is Willemsen direct podium kandidaat.
Ook Keuben/Rietman gaan in Markelo weer samen de strijd aan om de WK-punten. Bakkenist Rietman is voldoende hersteld om weer naast Justin Keuben zijn kunsten te vertonen. De combinatie heeft dit seizoen duidelijk een stijgende lijn laten zien en het lijkt wachten op het moment totdat het team een keer aan de deur klopt om de top vijf plekken in de dag-uitslag.
Wat dat betreft kijken de mannen van team Keuben vast met enige door sympathie gevoede jaloezie naar team Van Werven/Beunk! Beide altijd goedlachse heren uit de Achterhoek hebben een bult aan ervaring en het lijkt met de prestaties steeds beter te gaan. Mocht het balletje de goede kant op rollen moet men niet raar staan te kijken als we Van Werven/Beunk aan het einde van een helse zijspancross-dag ineens op het podium zien belanden.

Er zijn nog een heel contingent teams uit de Benelux die dit ook wel zouden willen. Voor sommige echter zal het daadwerkelijke kwalificeren voor de GP al een opgave op zich zijn. Zo zien we dit weekend zelfs een debutant in de vorm van Weijers/Van der Putten. De heren uit de NK-klasse gaan dit seizoen zo lekker, getuige ook hun gast-optredens in de ONK, dat men heeft besloten een gok te wagen om zich te kwalificeren voor de GP te Markelo.

Dit zal lastig zat worden want er komen niet alleen goede teams uit de Benelux naar Markelo, maar de hele mondiale zijspanwereld komt er immers de degens kruizen!

Één van de Buitenlandse teams waar waarschijnlijk het meest over gesproken zal gaan worden in Markelo is het Britse team van Wilkinson/Humphrey. De heren hebben nog geen punten gescoord voor de WK in 2019 daar men hard crashte tijdens de kwalificatie van de eerste GP in Lommel. Met meerdere breuken in de rug moest rijder Wilkinson toekijken hoe zijn conculegga’s wel de WK konden rijden. Maar nu eindelijk is de sympathieke zwart/roze Engelse brigade terug in het WK-veld.
Andere Britten die zeker een woordje mee willen praten in Markelo zijn de beide teams van Brown. Nestor Stuart Brown ziet dit seizoen steeds vaker zijn zoon Jake Brown zijn prestaties evenaren. Of de ervaren Brown/Chamberlain of juist de jonge Brown/Millard het beste zullen scoren gaan we dit weekend zien. Andere Britten die vast ook van zich willen laten spreken zijn King/Gray en Hodges/Grahamme die beide tot nu toe een mooi seizoen draaien in het WK zijspancross.

Uit Frankrijk zien we het topteam van Valentin Giraud die samen met Andres Haller in de bak elke wedstrijd gaat voor een top plek. Tijdens de GP te Kiev scoorde men door een blessure 0 punten maar de GP erna voor zijn thuispubliek in Plomion werd de winst gepakt. Voor niks minder dan het podium komt Giraud naar Markelo toe.

Uit de Baltische staten zien we het team van Varik/Daiders. De Est/Letse tendem draait weer een degelijk seizoen en kan in Markelo in de heats altijd voor een verrassing zorgen.Eindelijk lijkt er nu ook eens een team uit Italië echt door te stoten naar de (sub)top van de zijspancross. De snelstarter Compelati met de Fransman Chopin in de bak wordt steeds meer een naam om rekening mee te houden in de WK zijspancross en het is te hopen dat dit een vliegwiel effect heeft op andere Italiaanse zijspancross-teams in het van oudsher ‘racegekke’ Italië.

Uit Zwitserland zien we Heinzer dit seizoen goed presteren en misschien kan hij in Markelo net als in Lommel voor een stunt zorgen in de heats te Markelo. Het Oostenrijkse team van Weiss/Schneider hoopt in de tweede seizoenshelft van het WK na een slepende polsblessure van Weiss hun comeback te maken. De zinnen van Weiss waren gezet op Markelo maar of de combinatie zijn herintrede gaat maken dit weekend is nog niet zeker.

De Duitse teams hebben het al zwaar zat om in het zand naar de WK-punten te rijden maar de meeste aandacht zal gaan naar team Reimann.   De bakkenist van dit team is namelijk de Australiër Brian Anthonny die letterlijk alles heeft achter gelaten om zijn geluk te beproeven in de WK zijspannen. Tot vreugde van hemzelf, zijn gezin en zelfs de Australische motorbond bracht dit na al zijn inspanning reeds al dit seizoen WK-punten op en dat was de eerste keer ooit dat iemand van ‘down-under’ punten wist te scoren in het WK-zijspannen. In Markelo willen Reimann/Anthonny vast meer punten scoren waarschijnlijk hartstochtelijk aangemoedigd door het gezin van Anthonny die huis en haard hebben verkocht en recentelijk ook de grote sprong hebben gemaakt naar Europa om de zijspancross droom waar te gaan maken. Over toewijding gesproken!

Meer dan 40 zijspannen zullen in Markelo gaan uitmaken op de zaterdag welke 30 er van start mogen gaan op de GP op zondag via de kwalificatie-races en de allesbeslissende last-change kwalificatie. Op zaterdag zien we in het bijprogramma de NK zijspannen ook tweemaal in actie.

Op zondag om 13.15 en 16.00 zal dan het starthek vallen voor twee heats WK zijspancross en de geschiedenis heeft geleerd dat dit op de Herikerberg te Markelo altijd spektakel opleverde!

Meer info/tijdschema/deelnemerslijsten op
www.motorcrossmarkelo.nl

Tekst: Emil Bilars
Foto’s: Orangehat.nl

 

Uw reacties