X

Tweede opeenvolgende wereldtitel Jorge Prado!

Jorge Prado (Red Bull KTM) bekroonde zijn feilloze seizoen vandaag in Uddevella met de voortijdige verlenging van zijn MX2 wereldtitel. Een zege in de eerste manche voor teamgenoot Tom Vialle bezegelde het lot van uitdager Thomas Kjer Olsen.

Toen Prado vorig jaar voor het eerst wereldkampioen werd ten nadele van favoriet Pauls Jonass was dat een grote verrassing. Dit seizoen stond er geen maat op de 18-jarige Spanjaard die nooit werd bedreigd. Prado was zo dominant dat hij elke GP waarin hij aan de start stond, won.



Prado miste de Britse Grote Prijs met een schouderkwetsuur. Daarna pakte hij 13 overwinningen op rij. Maar liefst 11 zeges kwamen tot stand na een dubbele reeksoverwinning. In totaal verzamelde “The Tornado” in 29 reeksen 27 zeges, bovendien kwam hij meestal met een ruime zege over de finish.

De tweevoudige wereldkampioen gold al lang als hét toptalent van zijn generatie want in 2011 werd jeugdwereldkampioen in de 65cc. Zelf schrijft Jorge zijn succesvolle seizoen toe aan de combinatie van ervaring, vertrouwen en sterke starts.






“Mijn starts hebben me zeker veel geholpen. En ik ben snel in de eerste ronden als de baan nat is. Als we op ons privé-circuit (Malagrotta in Rome) trainen, bereiden we ons ook voor op zo’n omstandigheden. Ik heb hard gewerkt voor dit seizoen. In 2018 maakte ik veel vooruitgang, de basis was dus goed. De extra ervaring die ik op deed, was een bijkomende troef. Tot slot heb ik al die elementen samen gebracht, ik voel me nu ook heel goed thuis op alle soorten van ondergrond. Hopelijk kan ik deze lijn ook in de toekomst doortrekken!”

Hoewel hij nooit onder druk kwam, bleef de protegee van Tony Cairoli en Claudio De Carli niet ter plaatse trappelen. Hierdoor werd 2019 een jaar waarin Prado uitgroeide tot een nog completere rijder. “In Frankrijk werd ik in de eerste manche geklopt door Jago Geerts. Ik was mijn focus een beetje kwijt,” zegt hij. “Dat was zeker een les. Elke keer als ik de baan op go weet ik dat er nog meer komt, dat ik me wel moet blijven verbeteren. In de tweede reeks in Imola maakte ik een kloof en op een gegeven moment zag ik hoe mijn achtervolgers een seconde van mijn voorsprong afsnoepten. Voor mij was dat een signaal: ‘Oh, ik weet dat ik nog sneller kan…” Daardoor zette ik weer sneller rondetijden neer en kon ik mijn voorsprong opnieuw uitbreiden. Dat soort van factoren houden je scherp en laten toe om geconcentreerd te blijven.”






Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: Gino Maes, Ray Archer