X

Van de Moosdijk pakt de EMX250-titel in spannende finale

Adam Sterry weer dichtbij het podium Henry Jacobi bezeerd zijn knie!

Met elf punten voorsprong in het Europees Kampioenschap 250cc reisde van F&H Racing Team naar Uddevalla voor de Grand Prix van Zweden. Daar werd niet alleen de zestiende GP van het seizoen verreden maar ook de finale van het EMX250. Roan van de Moosdijk wist zijn voorsprong met succes te verdedigen en hij is dan ook de nieuwe kampioen. Adam Sterry kwam heel erg goed voor de dag in het Glimminge Motorstadion waar hij als vijfde en derde eindigde. Dit was helaas niet voldoende voor een podiumplek. De eerste manche werd Henry Jacobi keurig derde maar de tweede manche bezeerde hij zijn knie waardoor hij niet aan de finish kwam. Door het niet scoren tijdens die tweede manche verliest Henry de vierde plaats in de tussenstand aan Tom Vialle die de GP van Zweden wist te winnen!

1e Manche
Na zaterdag verliep heel goed voor het F&H Racing Team, Henry werd tweede voor Adam die zelfs even aan de leiding reed! De start van de eerste manche tijdens de Grand Prix van Zweden verloopt goed voor Henry die als derde uit de eerste bocht komt. Adam is ook goed vertrokken en hij kan als achtste uit de eerste bocht komt. In de eerste volledige ronde wordt er een plek goed gemaakt om even later op te klimmen naar de zesde plaats. De strijd om de vijfde plaats tussen Adam en Dylan Walsh duurt zo’n tien minuten. Dan neemt de Brit de vijfde plaats over en deze geeft hij niet meer uit handen. Vooraan hebben Prado en Vialle afstand genomen van Henry die zijn eigen wedstrijd rijdt en als derde over de finish komt!

2e Manche
In de sprint naar de eerste bocht is het gif groen met Sanayei aan de leiding voor Adam, Henry, Vialle en Vlaanderen. De Fransman heeft haast en hij weet zich naar de koppositie te rijden voor Adam die de Fransman onderdruk begint te zetten. Het is een heftige strijd tot Adam een foutje maakt met een valpartij als gevolg. Gelukkig kan Adam verder maar hij ziet Vlaanderen passeren en die weet later nogmaals te profiteren wanneer leider Vialle ten val komt! Achter Vlaanderen en Vialle komt Adam als derde over de finish gevolgd door de nieuwe kampioen Prado! De wedstrijd van Henry verloopt niet goed. Hij heeft na drie ronden net de vierde plaats overgenomen van Sanayei wanneer hij verkeerd uitkomt in een diep spoor. Hij komt hierdoor in onbalans en moet ‘bij steppen’ om op de motor te blijven. Bij het corrigeren bezeert de 22-jarige Duitser echter zijn knie en hij moet vroegtijdig te wedstrijd verlaten om zich bij de doktor te melden met zijn blessure.

EMX250
Met elf punten voorsprong gaat Roan van start tijdens de eerste manche in het Glimminge Motorstadion. De manche over 25 minuten en twee ronden begint goed voor de Eindhovenaar die als derde de eerste bocht in duikt. Daar wordt hij naar buiten gedrukt waardoor er een aantal plaatsen verloren gaan. Gelukkig blijft de Kawasaki-rijder rustig en hij werkt zich vrij snel naar de derde plaats. Het duel om de tweede plaats is hard maar heel veel risico’s kan Roan natuurlijk niet nemen. Zijn concurrenten zitten achter hem dus hij kan de tijd nemen om de tweede plaats over te nemen. Dat doet de Leatt-geklede crosser dan ook heel goed en met nog ruim vijf minuten op de klok wordt Boegh-Damm van de tweede plaats verdrongen.
In de tweede manche moet het dan gebeuren en de spanning is voelbaar wanneer het starthek naar beneden gaat. Roan komt goed uit de start en lijkt als vijfde de tweede afdaling in de duiken. Dat gebeurd echter niet want Haarup gaat in de fout en Roan moet in de remmen om een valpartij te voorkomen. Er gaan zo’n tien plaatsen verloren en de spanning slaat toe bij het team dat in de pitsstraat moet toekijken. Roan blijft rustig en hij gaat in de achtervolging omdat zijn rivalen in de kopgroep te vinden zijn. Het lukt en vanaf de twaalfde plaats werkt de Kawasaki-rijder zich in ruim tien minuten de top vijf binnen. Daarmee is Roan zeker van de titel en in de tweede helft van deze wedstrijd is het de rust bewaren. In de slotfase komt de Zweed Gifting opzetten en deze weet de vijfde plaats over te nemen maar dat is geen probleem voor Roan. Op een zesde plaats komt Roan over de finish en daar wacht het F&H Racing Team hun jongste pupil op om het feestje te gaan vieren.

Volgende wedstrijd:
Over twee weken gaat het FIM wereldkampioenschap MX2 verder in Turkije. Dan zal het F&H Racing Team met twee rijders actief zijn want Roan gaat als voorbereiding op 2020 de laatste twee Grand Prix ook mee rijden!

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Bavo Swijgers