Het zit ‘m in details: de Suter koppeling

Het zit ‘m in details: de Suter koppeling
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Racefans zijn zeker vertrouwd met het Zwitserse Suter Racing Technology. Het bedrijf van ex-wegrace GP rijder Eskil Suter was betrokken bij tal van MotoGP en Superbike projecten (MuZ, Petronas FP1, Kawasaki, Marc VDS) en heeft zowel frames (Moto2), complete motoren als speciale onderdelen ontwikkeld. Nu maakt Suter furore in de MXGP met de zogenaamde SuperClutch!

Op het eerste zicht hebben de Monster Energy Wilvo Yamaha MXGP, Gebben Racing-Van Venrooy-Kawasaki, BikeIt DRT Kawasaki weinig met elkaar gemeen. Arnaud Tonus, Gautier Paulin, Alessandro Lupino, Darian Sanayei en Marcel Conijn (onder), allemaal gebruiken ze echter de Suter Racing SuperClutch.


Sinds Tonus deze koppeling gebruikt zijn de starts van de snelle Zwitser beter en constanter geworden. Bij SRT (Suter Racing Technology) timmeren ze al meer dan 20 jaar aan de weg met geavanceerde koppelingen. In ’97 introduceerde Suter haar zogenaamde anti-hopping koppelingen. Kort gezegd zijn het anti-hopping mechanisme en de koppeling van elkaar gescheiden. Het resultaat is een vloeiender werkend koppeling die erg snel reageert en helpt vermoeidheid te voorkomen.

Ook de efficiënte interne smering, de eenvoudige montage en de kwalitatieve afwerking (ganodiseerde teflon coating) maken de SuperClutch tot een buitenbeentje. Zowel in de wegrace (van het WK Superbike tot de Moto3) als in de Supermoto is de Suter Superclutch goed ingeburgerd. Steve Dixon is alvast overtuigd: “De koppeling werkt gewoon hel erg goed. Qua afstelling zijn er ontzettend veel mogelijkheden om in te spelen op de rijstijl van de piloot. Je kan haast eindeloos verfijnen met verschillende sterktes van veren. Op topniveau is de Superclutch zeker een voordeel!”

Ook Arnaud Tonus’ monteur Dennis Dierckx is gewonnen voor deze revolutionaire koppeling: “Arnaud houdt van het gevoel en de Superclutch heeft zeker zijn deugdelijkheid al bewezen. Hoewel de roots van Suter Racing Technology in de wegrace liggen, hebben ze echt een passie om motoren beter te maken. Eskil zelf is het beste uithangbord voor zijn producten. Ik heb zelden iemand ontmoet die met zoveel kennis van zaken praat.”

Suter Racing Technology doet er overigens alles aan om hun product nog verder te verbeteren. Op veel GP’s heeft Suter een eigen monteur ter plaatse. De feedback van de WK rijders wordt dan weer aangewend om gedetailleerde verbeteringen aan te brengen in de serieproductie. De Suter SuperClutch is rechtstreeks verkrijgbaar bij Suter Racing voor de meest populaire motorcross- en enduromotoren. De volledige set kost 868,15 €

Alle info op https://www.suterproducts.com

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s:
Gino Maes, Suter, Gebben Van Venrooij Kawasaki

Uw reacties