X

Take 5: Raff de Wolf

Het seizoen 2019 zit erop en dat betekend terug kijken maar ook vooruitkijken! In deze Take 5 spreken wij met Raff de Wolf. Van zijn grote broer Kay weten wij nagenoeg alles, nu is het tijd om Raf eens in de schijnwerkers te zetten!

MXMag: Jou grote broer Kay kennen de liefhebbers allemaal. Hij heeft al diverse titels op zijn naam weten te zetten en rijdt bij het fabrieksteam van Husqvarna. Is het niet vervellend in de schaduw van jou broer te staan?
RdW: “Nee hoor, zeker niet! Door Kay kom ikzelf op heel veel plaatsen en maak ik ook mooie dingen mee die ik anders misschien niet mee zou maken. Ik ben heel trots op hem!”

MXMag: Het seizoen van 2018 verliep niet goed, jij had een verschrikkelijke crash in Harfsen toe een motor van een gevallen collega in de verkeerde richting het circuit op kwam. Wat gebeurde er allemaal?
RdW: “Dat was inderdaad geen leuke dag. Ik was puur als toeschouwer aanwezig want zelf had ik geen wedstrijd. Ik liep keurig achter de omheining rond de baan met cross vriendjes. Een rijder die op dat moment een snelle tijd aan het zetten was raakte de controle over zijn motor kwijt. Hij raakte naast de baan, kwam in de omheining en raakte vervolgens mij. Ik ging allemaal zo snel maar ik heb de grootste klap met mijn hoofd opgevangen. Ik heb hier nog lang last van gehad maar door veel therapie zijn alle klachten weer weg. De rijder kon hier niets aan doen. Ik was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

MXMag: Dit seizoen kwam jij sterk uit de hoe tijdens de eerste KNMV Dutch Masters of Motocross in Oss. Jij wist op het podium te finishen, hoe heb jij deze dag beleefd?
RdW: “Dat was voor mij ook een verrassing. In de kerstvakantie 2018 heb ik de draad weer opgepakt na het ongeval. Mijn voorbereiding was dan ook minder dan bij de meeste andere jongens. Het rijden ging die dag heel lekker en de starts waren heel goed. Ik wist een goed tempo te rijden waardoor ik voorin bleef rijden. Toen twee jongens samen onderuit gingen scoorde ik voldoende punten voor een podiumplaats!”

MXMag: Hoe ziet jou programma in 2020 eruit?
RdW: “Mijn seizoen ziet er heel anders uit dan verwacht! Aan het einde van vorig seizoen ben ik tijdens een training in Oirschot onderuit gegleden en daarbij heb ik mijn twee voorste kruisbanden van de rechter knie volledig afgescheurd. In Nederland wordt deze operatie op mijn leeftijd afgeraden maar omdat ik pijn blijf houden zal er toch geopereerd worden. Dit gaat vandaag (14 januari) gebeuren bij Ortema, daarna volgt er een revalidatie van tien maanden!”

MXMag: Wat is jou doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
RdW: “Omdat ik zo jong ben heb ik voor dit jaar als doelstelling helemaal te genezen. Alles moet 100% goed en sterk genoeg zijn om weer op de motor te stappen. Dan gaan wij beginnen met de voorbereidingen voor 2021 want dan hoop ik weer achter het starthek te kunnen staan!”

MXMag: Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij wensen jou veel beterschap en een goed herstel!
RdW: “Dank jullie wel.”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie