X

MXGP Preview: 7 wereldkampioenen met samen 22 wereldtitels aan de start in 2020

Morgen is het dan zover, dan begint het wereldkampioenschap motocross in de MXGP klasse met de eerste wedstrijd in Matterley Basin. We blikken alvast vooruit naar de favorieten voor de titel. Wie zijn de favorieten om na alle twintig wedstrijden, alle veertig reeksen te staan blinken met de rode nummerplak, als leider in het kampioenschap!

Het deelnemersveld is alvast om van te smullen, dit jaar staan er namelijk niet minder dan 22 wereldtitels aan de start. Met Romain Febvre (MXGP 2015), Jorge Prado (MX2 ‘18 & ‘19), Jeffrey Herlings (MX2 ‘12, ‘13, ‘16 & MXGP ’18), Antonio Cairoli (MX2 ‘05, ‘07, MX1/MXGP ‘09 t.e.m. ‘14 & ‘17), Tim Gajser (MX2 ’15, MXGP ’16 & 19), Pauls Jonass (MX2 2017) en Jordi Tixier (MX2 2014).

En misschien doen niet alle voormalige wereldkampioenen het nog evengoed als in hun kampioenenjaar, toch lijkt het ons dat 22 wereldtitels, of 7 wereldkampioenen in één klasse een unicum is. Wie van deze kampioenen zullen in 2020 wel opnieuw meespelen voor de titel vraagt u? Wij denken alvast aan twee namen: Jeffrey Herlings en Tim Gajser.

Herlings versus Gajser
Jeffrey Herlings tegen Tim Gajser is een duel dat we tot nu toe nog niet hebben gekregen in de voorbereidingswedstrijden. Beide lijken alvast enorm goed opdreef in de wedstrijden die ze afzonderlijk van elkaar betwisten. Jeffrey Herlings zag al enkele seizoenen in rook opgaan door blessures, mede hierdoor telt hij “slechts” één wereldtitel in de MXGP klasse en Tim Gajser alreeds twee.

De Honda piloot behaalde alle drie zijn wereldtitels echter in jaren waarin Jeffrey Herlings ofwel in een andere klasse actief was of heel wat wedstrijden geblesseerd aan de kant toe moest kijken. Criticasters durven dan ook te zeggen dat de Sloveen géén titels kan winnen als hij de concurrentie van ‘The Bullit’ moet afhouden. Op de vernieuwde HRC Honda machine wil Tim Gajser die criticasters alvast lik op stuk geven.

De Nederlander op KTM zal op zijn beurt, na het baalseizoen van 2019, er alles aan doen om dit jaar terug aan te pikken met een ‘Grand Cru’ jaar. Het lijkt ons dan ook logisch dat beide elkaar heel vaak gaan vinden op het parcours en zo ook in de stand van het wereldkampioenschap MXGP.

Outsiders
Voor de outsiders kijken we in eerste instantie naar één negenvoudig wereldkampioen. Antonio Cairoli ging vorig seizoen het duel aan met de elf jaar jongere Tim Gajser. De Siciliaan wist in het eerste kwart van het seizoen een gelijke tred te houden met de HRC Honda piloot. Tim Gajser hield wedstrijd na wedstrijd de druk enorm hoog met o.a. een knappe overwinning op Italiaanse bodem. Tony Cairoli plooide en kraakte langzaam en raakte helaas geblesseerd in Letland. Dit jaar staat de ondertussen 34-jarige KTM piloot opnieuw aan de start en dit om niks minder dan wereldkampioen te worden. Of dat mogelijk is zullen we moeten afwachten, maar Grand Prix overwinningen daarvoor schrijven we hem alvast op.

Iemand die we daarvoor ook opschrijven is zijn teamgenoot Jorge Prado. De Spanjaard is niet voor niks tweevoudig wereldkampioen in de lichtere MX2 klasse! In de winter brak de piepjonge KTM-piloot zijn dijbeen, maar nauwelijks drie maanden later zal hij aan de start staan van de eerste Grand Prix van het seizoen. Hij heeft in zijn achterhoofd zonder twijfel hetzelfde doel als zijn leermeester Antonio Cairoli, namelijk wereldkampioen worden. Als hij geen hinder meer ondervind van zijn dijbeenbreuk zou hij zomaar mee kunnen spelen met de voorgenoemde namen en dit niet alleen voor grand prix overwinningen maar dus alsook voor de titel.

Omdat naar het eind van vorig jaar niemand op hetzelfde niveau presteerde als hij, krijgt hij hier ook een vermelding. Kan hij als outsider meespelen voor de titel? Bij hem zeg ik nooit, nooit. We hebben het hier over ‘Mister MXoN’ oftewel Glenn Coldenhoff. Dit jaar zal de Nederlander uitkomen op de Standing Construct GasGas machine. De GasGas machine zal dit jaar voornamelijk nog een rode KTM zijn, maar in de toekomst moet dit evolueren.

Podiumkandidaten voor Grand Prix wedstrijden
De deelnemerslijst heeft zoveel kwaliteit, dat je sommige namen wel moet vermelden. Namen waarvan je weet dat ze teveel punten laten liggen in bepaalde wedstrijden, maar waarvan je eveneens weet dat ze in hun begenadigde dag wel mee kunnen spelen voor een Grand Prix podium of zelfs overwinning.

Eén van die namen is Gautier Paulin. Denk maar aan zijn prestatie in Valkenswaard in 2015 waar hij beide manches wist te winnen. Zijn Zwitserse teamgenoten bij het Wilvo Yamaha team; Arnaud Tonus en Jeremy Seewer hebben beide nog geen MXGP Grand Prix overwinningen, maar wie weet komt daar in 2020 verandering in.

Bij het Factory Kawasaki team hebben ze met Romain Febvre, een voormalige wereldkampioen in huis. Daarnaast is zijn teamgenoot Clément Desalle veelvuldig vice-wereldkampioen en won deze al 23 grand prix wedstrijden. Beide kunnen in hun wedstrijden zeker op het podium finishen, of één van beide een rol kan spelen in het titelgevecht dat betwijfelen we dan weer.

In de voorjaarswedstrijden was de teamgenoot van Tim Gajser, Mitchell Evans één van de leuke verrassingen. De Australiër liet in het Italiaans kampioenschap knappe dingen zien. Zo versloeg hij zijn kopman in één van de verreden superfinales. Vorig seizoen kwam Evans uit in het WK MX2 en daarin liet hij eveneens al mooie resultaten optekenen en dit voor het team van Livia Lancelot, alleen bleek het seizoen iets te fysiek uitputtend en te lang. We verwachten dit jaar opnieuw sterke resultaten en mogelijks podium finishes maar het zou ons met 2019 in gedachte niet verrassen moest hij naar de tweede helft van het seizoen een beetje wegdeemsteren.

Nog een wereldkampioen die mogelijks wel een woordje wil meespreken als het over podiums en top vijf notering gaat is Pauls Jonass. De Rockstar Energy Husqvarna piloot maakte enorme progressie vorig seizoen en zal gebeten liggen om dat dit seizoen verder te zetten.

De Belgen en Nederlanders
Naast de alreeds genoemde Clément Desalle zal ook Jeremy Van Horebeek opnieuw van de partij zijn en dit voor het Honda SR Motoblouz team, waar dit jaar eveneens Valentin Guillod tot toegevoegd is. Wat we van Jeremy Van Horebeek kunnen verwachten is nog even koffiedik kijken, hij betwiste Le Touquet en daar gaf hij een sterke indruk. Voor het overige kwam hij niet in actie in de voorjaarsraces. Van Jeremy Van Horebeek moet mogelijk geacht worden om podium en/of top vijf resultaten te rijden en zo doende in de top tien te finishen van de eindafrekening in het wereldkampioenschap MXGP.

Calvin Vlaanderen moest in de winter plaatsmaken bij HRC Honda. De Zuid-Afrikaanse Nederlander verkaste daarop naar Gebben Van Venrooy Yamaha Racing. In de voorjaarswedstrijden maakte Calvin Vlaanderen niet de beste beurt, de klik met de Yamaha lijkt er voorlopig nog niet. Maar zoals geweten kan één goed resultaat een koele verhouding in een passionele relatie doen omslaan.

Brian Bogers moest net zoals zijn landgenoot Calvin Vlaanderen opkrassen bij HRC Honda. Hij vond vervolgens onderdak bij Marchetti Racing Team KTM. Voor dit Italiaanse team betwistte hij in het voorseizoen enkele wedstrijden in Italië en Spanje, waarin hij sterk wist te presteren. Brian Bogers lijkt dan ook klaar om zijn horrorseizoen van 2019 achter zich te laten en aan te pikken met top tien noteringen in 2020

Een nieuw Belgisch team ook in het MXGP-gebeuren met het team van Jacky Martens. Het JM Honda Racing team komt met Benoit Paturel en Julien Lieber. Die laatste sukkelt momenteel nog met de pols, jammer voor de snelle man uit de Oostkantons.

Eveneens een nieuw team is het team van Kevin Strijbos. De man uit Wuustwezel zette zijn eigen Suzuki-team op poten en doet er nog een seizoen bij dit o.a. met de steun van zijn trouwe sponsor Hens.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven